Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа

Силни сме, когато сме единни, посочи премиерът
Обновена: 18 яну 2024 16:06 | 18 яну 2024 16:00, Красимир Ангелов
397
Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа
Снимка: БГНЕС

“Украйна се бори не само за своята територия, за страната, но и за цяла Европа“, заяви министър-председателят на България Николай Денков в интервю за CNBC. Премиерът беше гост в студиото на американския телевизионен канал в Давос, Швейцария, където участва в годишната среща на Световния икономически форум.

"Аз мисля, че това е истината, и това е възглед, който аз споделям. Участвал съм в няколко заседания на Европейския съвет, на които тази дискусия беше поставена на дневен ред. И с изключение на една-две страни всички останали разбират важността от подкрепата за Украйна.  Изразявам предпазлив оптимизъм, че на предстоящата среща на Европейския съвет ще имаме положително решение", каза той в интервюто, поместено на сайта на новинарския канал.

На въпроса какво е неговото послание към Виктор Орбан във връзка с това дали унгарският премиер да работи за Европа, а не срещу Европа, българският премиер отговори: "Смятам, че Европа е силна, когато е единна. Това е една голяма икономическа сила, едно голяма общност, която се грижи за хората, и затова тя е толкова привлекателна. Но ако започнем да се делим по важните въпроси, а това е важен въпрос, Европа ще загуби своята сила и своята привлекателност много, много бързо“, посочи още българският премиер.

Според него Унгария трябва да бъде "част от решението, а не част от проблема". Относно това как Европа ще убеди Орбан да подкрепи общите мерки в полза на Украйна, акад. Денков посочи, че "най-значими са аргументите на логиката".

"Първият логичен аргумент е, че тази война трябва да приключи колкото е възможно по-бързо, но с мир, който е устойчив. Ние не се нуждаем от какъвто и да е мир. Необходим е мир, който е честен, справедлив, съответства на международния ред и по тези причини би бил устойчив. Вторият аргумент e, че когато Унгария е изолирана в този процес, това, разбира се, ще създаде проблеми на Унгария, не само на Европа. Така че мисля, че е от полза на страните, които са на източния фланг – и България е една от тях, а и Унгария е наблизо – да бъдат заедно в това. Да, мисля, че са налице логични аргументи те (унгарците) да бъдат част от решението", каза министър-председателят на България.

Според премиера съвместната работа със съседите е един от въпросите с висок приоритет за неговото правителство. Той смята, че Балканите са "една голяма възможност, която все още не се използва заради фрагментиране и разделение тук и там".

"Ето защо ние започнахме много активно - с Гърция, която е на юг от България, и с Румъния, която е на север от България - да правим планове за развитието на една много значима инфраструктура, която да обедини региона икономически. Но това е и част от нашите опити за укрепване на източната част на Европа, на Югоизтока, а така също и източния фланг на НАТО, за да покажем, че когато сме заедно, сме силни. Ние ще бъдем слаби отново, когато сме откъснати един от друг. И този план работи добре".

Денков беше запитан работи ли този план добре и като противовес на руската намеса в България, а и в целия регион.

"Днес с някои от хората тук проведохме една много хубава дискусия за това кой е най-добрият начин да се борим с дезинформацията. И очевидното решение е, че ако вие постигате добри резултати, ако осигурявате на хората икономическо благоденствие и грижа, тогава хората ви вярват. Част от усилията, които споменах, е да покажем на нашите граждани, че ние сме заинтересовани да работим заедно (в Европа) за икономическото благо и за тяхното собствено благо", каза в заключение българският премиер, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
3
 
15
 
! Отговори
aaaa преди 3 месеца
Денков днеска са намерили две тела на български граждани във един апартамент сина получил удар и почина а баща му е умрял от глад .Това във 21 век във страна член на европейският съюз!А вие сте тръгнали на Украинците да им се мешате във Гражданската им война!Преди да тръгнеш да оправяш другите държави намерете малко време и за собствената си страна.Безродник.
223
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зарплаты в РФ за 10 месяцев 2023 года выросли на 7,7% в реальном выражении.
222
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейки, едни и същи слупости въртите вече 2 години, направо сте като грамофонна плоча! Даже и русофилите вече не ви четат глупостите, понеже сте омръзнали до краен предел... Сменете си скрипта, или по-добре направо си сменете работата
221
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А как започнаха борбата? С избиването на цивилни в Донбас и създаването на провокации като свалянето на сингапурския самолет и прочее. Няма оправдание за агресията в нито една посока но тия гнилочи сами избраха пътя с ясно съзнание какво ще стане. Жалко за обикбовените хорица де *** по фронта
220
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тия украинчета кой ги избра =те само за украйна говорят
219
3
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
И да добавя - Британските лисици пуснаха Русия по пързалката още през 2014. Оставиха анексията на Крим ненаказана. Русия си помисли, че номерът ще мине и тръгна да превзема цяла Украина. Ето там затънаха. Хората вътре в Русия, особено републиките вече врат и кипят. В Башкоростан вълненията започнаха. Още тази година ще почнат в Кавказ, Татарстан и пр. В същото време, освен в Москва, инсталации за парно и ТЕЦ-ове гърмят и близо милион са като в ледена пещера. Това е само началото.
218
1
 
4
 
! Отговори
дай пари, дай пари! преди 3 месеца
Без западната подкрепа Русия може да завземе Украйна и Путин ще започне война с НАТО, - Зеленски плаши Запада в Давос. "Сега има война и ще има голяма криза за цяла Европа. Защото без помощта на САЩ и ЕС, Украйна ще се бори, но ще стане по-слаба и това ще бъде възможност за Русия да ни превземе. Щом ни превземат, повярвайте ми, това ще е война на НАТО с Русия. Честно казано, мисля, че Путин наистина иска това", каза наркоманът.
217
4
 
1
 
! Отговори
Споко преди 3 месеца
Споко, НАТО минава на танкове и на военни кораби със слънчеви панели.
216
2
 
4
 
! Отговори
курвата Украйна преди 3 месеца
... как се бори? Вместо да се обединят и да се изправят срещу агресора, вместо жените да работят на нощни смени в стоманолеярните да произвеждат снаряди както рускините през Великата отечествена, да отидат медицински сестри на фронта да спасяват ранените под грохота на снарядите, те укрокypвичките избягаха да забременяват от французи, белгийци, немци за да могат да останат в западна Европа, вече много са родили деца от местните. А мъжете се дегизират като жени за да избягат от Украйна.
215
9
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До посират се от страх! - Никой в Европа не се тресе от страх. Америка спаси Европа в две световни войни (вярно, след ВСВ само западната част), Америка спечели Студената Война (сесесере-то ви се спихна), Америка е пак в Европа, с цялата си мощ и е в процес да спаси Европа за 4-ти път. Русия, в която само калта е повече от корупцията няма шанс срещу подобни сили. И да ви припомня - величието на Русия ВИНАГИ завършва с купони за хляб.
214
2
 
9
 
! Отговори
а бе преди 3 месеца
А бе! НАТО защо не смее да влезе в Украйна да победи Русия на полето на боя, бе? Нали Русия само 3% БВП бе? Защо НАТО не смее? А бе? Защо НАТО се разшири с половин Европа, и какво от това, каква Финландия, каква Швеция бе, 1 трилион военен бюджет, Русия само 70 милиарда! Какво от това, като не смее да влезете в Украйна. Путин ви направи разногледи, направо ви разпори европедеpacките натовски rьзове.
213
1
 
7
 
! Отговори
еми добре се бори преди 3 месеца
Вече похарчи 200 милиарда пари от САЩ и ЕС, и изпразни военните складове на НАТО. И загуби 20% от територията си.
212
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не могат ли просто да помолят американския посланик да изпрати мейл до организаторите с това какво мисли Денков, вместо да плащаме за разкарването му дотам да рецитира наизустеното?
211
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
210
1
 
4
 
! Отговори
посират се от страх! преди 3 месеца
Politico: Европа се тресе от перспективата да остане с Путин един на един !
209
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не, НАТО се бори с Русия, използвайки Украйна.
208
3
 
4
 
! Отговори
Европа е Русия преди 3 месеца
Коя Европа? Половината ли почти територия на Европа е в Русия. Там са богатствата на света, там са ресурсите, там има всичко. А останалото малко северозападно кътче от Големия Континент няма нищо, бедни като мишки, досега живееха от ограбеното през колониалния период и от модела с евтини ресурси, но вече свърши.
207
2
 
6
 
! Отговори
Деди преди 3 месеца
Ало, Химикът, не говори така, излиза че сенилния ЕС с чужда/укропска "маша" бърка и разравя огъня за да вади горещи "картофи" за трапезата си.
206
3
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
Целият елит на България, всички партии без изключение са с одобрението на ДС и сенчестите структури на Руската агентура. Заради тях сме на опашката на Европа по всички показатели, заради тях, вместо капитализъм и свободен пазар имаме зле пребоядисан соц. Ако България имаше истински свой елит от управляващи, отдавна трябваше да има една военноморска, две военновъздушни Американски бази, плюс радари и пр. за защита. Още през 2013 можехме да сме в Евро и Шенген, а не да ни мотаят тъъппи управляващи
205
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Извод: или всичко по света сме еднакви, с еднаква икономика и сила или вечно ще има войни. Това е законът на природата, ако няма балансьор идва хаос.