Петков: Българите не бива да се страхуват от еврото, трябва час по-скоро да го въведем

Целта на България за влизане в Еврозоната е 1 януари 2025 г
18 яну 2024 19:40, Нели Христова
274
Петков: Българите не бива да се страхуват от еврото, трябва час по-скоро да го въведем
Снимка: БГНЕС

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., обсъдиха на среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, съобщиха от правителствения пресцентър.

Министър-председателят посочи, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия. "Заключението на председателя на Еврогрупата беше ясно - ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната", заяви акад. Денков. Министър-председателят припомни, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън и контролът не е изцяло във възможностите на правителството.

"Оценката е изключително добра. Работим всички заедно за това 1 януари 2025 г. България да стане официално член на еврозоната“, каза след срещата министърът на финансите Асен Василев. Той отбеляза, че страната ни е достигнала дефицит от 2,2 % от БВП и това се оценява изключително високо. Министър Василев добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските доклади за конвергенция за 2024 г. При взимането на окончателното решение ще бъдат взети предвид данните за инфлацията в страната ни и през май. „Движението е много добро. Декември спадна под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната инфлацията се повиши леко. Ще гледаме следващите няколко месеца как се развива това“, посочи министърът на финансите. Той допълни още, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме закона за Българската народна банка.

"Българите не бива да се страхуват от еврото, а трябва час по-скоро да го въведем, за да се радваме на още по-бърз икономически растеж", коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 4 месеца
Аааа аз вече съм го въвел
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Патриот - Ти ако си патриот, аз съм карибски пират.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
портив, само щото Киро иска. Натискай още така Кире и скоро, ще спра да гласувам и за Борисов, а ще одя при ония лудия, не, че ще оправи нещо, ама белким ви набие канчетата.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Понеже ми изтриха коментара ще използвам сърказъм, Кирил Петков е най-умния български водител, той няма търпение да се изредят евроизборите и изборите в САЩ които ще го направят вечен наш лидер!
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рубладжиите дърпат България назад! Манипулират народа и го плашат колко страшно е всичко. Колко вредно е еврото и как ние всъщност не сме европейци и трябва да сме с Русия. Рубладжиите са национални предатели! За тях винаги Москва е на първо място. Не ги интересува какво е добро за България а какво е добро за Моксва. В случая е Еврото е поредната разделителна линия между нас и Москва. Копейките са в потрес. Не могат да го допуснат. Путин ще им се кара. Как така българите ще приемат Евро...
32
7
 
2
 
! Отговори
Евро Кеш преди 4 месеца
34 Никой не тииска плебейската идентичност освен това цените ще си останат същите само ме в евро а ако има спекула от беге мутроцизнесмените Европа ше ги шие в халката комунистическа Еврото е сигурност и контрол от институциите над тия които правят злоупотреби!
31
5
 
9
 
! Отговори
БЛАГОДАРЯ НА ПУТИН преди 4 месеца
ТОЙ НИ ВКАРА ДИРЕКТНО В ЕВРОЗОНАТА....ТОЙ ВЪВЕДЕ ЕВРОТО В БЪЛГАРИЯ....!.... СЛАВА..!!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Инфлацията е породена от войната и липсата на енергийни източници. Тъй като на Еврото трябват донори, вероятно ще преглътнат инфлацията, но обменният курс няма да бъде гарантиран.
29
6
 
9
 
! Отговори
До 40 преди 4 месеца
ЕС ще има ли след 2025? Ти си голям оптимист!
28
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въвеждат го еврото- безспорно. Обаче не за вас ! Въвежда се за да може да се изплащат социалните помощи в евро на бежанците и в евро да се изпраща за строежи на бежански лагери във всеки голям град. Също така приемането ни в еврозоната ще отключи по лесно изплащането на заемите ни към/за Украйна, онези от Ковид пандемията .Отваря се и пътя към директните заеми . Досега България я проверяваха от лев към евро може ли да си позволи да връща заеми .Вече и това няма да го има!Ще си теглим ДЪРЖАВАТА заеми в евро и ще рефинансираме с нови заеми.
27
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Др.харвардски възпитанико,за българите не знам,но ние 800000 хиляди пенсионера,които получаваме по 269 евро пенсия, много се страхуваме,и нямаме желание ,да въвеждате еврото ,това за нас ,ще бъде гибелно
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе супер ще е всички в ЕС да говорим един език и да имаме една валута, но губим идентичност. А и като стане един хляб 3-5 евро да видя как със заплата 500-600 евро ще успява народът и за хляб да има и за парно, ток, вода при галопираща инфлация каквато се очаква с тези разрастващи се военни конфликти. Преходът изобщо няма да е по мед и масло какно си го представят розовите понита
25
16
 
9
 
! Отговори
евро българин преди 4 месеца
Очакван с нетърпение да въведем еврото: Туризма ще се увеличи с 20%, стокооборота с 30% , а ние българите ще станем поне 2 пъти по-богати., особено ако изгоним путинофилите в Сибир
24
6
 
14
 
! Отговори
айде па преди 4 месеца
Следващата снимка в раирани костюми .
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Дойче веле": Чехите са твърдо против еврото
22
4
 
14
 
! Отговори
тъпомер преди 4 месеца
А бре Петков,много си ги активирал тия гноми тук бре.Ти му пишеш за лев а то рубла прочело това котило наречено пп дб.
21
13
 
4
 
! Отговори
Костависта преди 4 месеца
20 Не цял народ а само рушлямците комуноидите и пратените Рубло изменници на България
20
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дано по скоро да стане...дай Боже...
19
5
 
1
 
! Отговори
за глупостта възраст преди 4 месеца
До анализаторНаивник на преклонна възраст , така мога да те определя . Най-малкото накреденото отдавна не е в левове , поне толкова трябва да има в изветрялата ти глава .
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези нацисти никога няма да ви пуснат в Шенген и еврозоната. Целта им е да ви направят изолиран концлагер за бежанци и пушечно месо за Източния фронт. Ще ви оградят с огради от всички страни, за да не мърдате и чак тогава ще ви пуснат само в Шенген по вятър и мъгла и въздух и вода.