За да останел Радев на политическата сцена, трябвало да участва в евровота

Президентът получил много голяма власт
88
За да останел Радев на политическата сцена, трябвало да участва в евровота
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако иска да играе на политическата сцена, то трябва под някаква форма да участва на евроизборите
Президентът Румен Радев илюстрираше и въплъщаваше желанието на българите за промяна, да се противопоставят на модела "Борисов". Хората излязоха да защитят президентската институция, той излезе при хората и вдигна юмрука. През изминалите две години, след като беше избран за президент, доста неща в неговата политическа линия и поведението му се промениха.

Това каза пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика. Инджов беше в Инициативния комитет, който номинира Радев за втория му мандат.

Президентът критикува за задкулисие Борисов и Пеевски, и има право – това е факт. Тук лидерите на ПП, т.нар. добри сили, дължат много обяснения на своите избиратели, посочи той.

Според Инджов държавният глава обаче е подходил с ревност при еманципирането на Кирил Петков и Асен Василев като политици.

"Той с едно патерналистично чувство тръгна много остро, с бутонките, срещу новото тогава правителство на Промяната, лидирано от Кирил Петков. Тази ревност, опит да има власт над действията на легитимно избрано правителство, разочарова много от неговите привърженици", коментира Инджов.

Сега много от критиките на Радев съвпадат с тези на други критици на сглобката, или некоалицията, отбеляза преподавателят, като изтъкна "колаборацията" на ПП с ГЕРБ и ДПС.

"Когато критиката е обективна, а не резултат на субективни нагласи и политическа ревност, разбира се, че тя тежи и трябва да бъде възприемано като такава. С право той върна и внесе конституционните промени в Конституционния съд", коментира Иво Инджов. Според него "трябва да има дефиниране на правомощията на служебното правителство, но надали и да се стеснява изборът на кадри, които могат да станат министър-председатели".

"Големият проблем в политическата линия на президента Радев идва не толкова от противопоставянето му на едно или друго управляващо мнозинство. Два са проблемите – че той получи много голяма власт, нямаше кой да управлява България заради слабостта на политическите сили; и второ – неговото отношение за агресията на Русия в Украйна. Тези две сюжетни линии – голямата власт и лъкатушещата му позиция по отношение на войната в Украйна са слабостите му във втория през мандат и въобще в самото президентство", заяви Инджов
По-скоро Радев ще си довърши мандата, но е напълно възможно през оставащия период да бъде направен опит за промотиране на някакъв проект, свързан с президента, направи прогноза преподавателят. По думите му, трябва да наблюдаваме какво ще се случи с движението "Трети март", което е позаглъхнало.

"Ако иска да играе на политическата сцена, то трябва под някаква форма да участва на евроизборите, защото скоро след това надали ще има избори и ще се изгуби спечелената инерция", посочи Инджов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: Радевевроизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
След 2020г. застой преди 3 месеца
Къде са милярдите дето ни ги обещаваха ако си играем на Локдаун и зелен сертификат ? После некви милярди и оборудване за дето подкрепяме Украйна беха обещали? Сега за зелен преход говорят пак некви милярди ама народа само повишение на цени и инфлация получава на края , а заплаите са на нива 2020 даже има и съкращения и намаление на заплати на новите работници...
73
0
 
2
 
! Отговори
докато го има преди 3 месеца
От 2017 година насам повтарям едно и също , че това нещо е не просто вредно , то е Zло за Българската държава и Българският народ ! Нагледахме се и се наситихме на омраза и разкол , газена на конституцията , заобикаляне на закони , овладяване и диверсии в институциите , манипулации и фалшификации на поредица от избори , политинженеринг , инфлация , миграция , трафик и контрабанда .....неприкрито и брутално погазване на националния интерес и служба в полза на масква.Бял ден няма да видим видим
72
1
 
1
 
! Отговори
И ДВЕТЕ ДЕДО ПОПЕ преди 3 месеца
ПРЕЗИДЕНТЪТ НЕ Е ОПОЗИЦИЯ: ТАКА БЕШЕ ПРИ ЖАБЧО ЖАБКОВ С БОЯНСКИТЕ ЛИВАДИ И АУТОДАФЕТО НА "ФАШИЗМА"; ПР ГУСТО МАЙНАТА С "ИВАНЕ КАЖИ СИ", ПРИ ГОЦЕ С "ГОЛЕМИЯТ ШЛЕМ" И ПРИ КЛЪВНЬО С "НИИЩОО,ABSOLUTELY NOTHING". Е ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПРОМЕНИ ТАЗИ ТЕНДЕНЦИЯ И СГОВОРА НА КРАДЛИВАТА ТРИАДА ЗАМУЧАА ИИМПИИЙЧМЪНТ. АМИ ПРЕДИ ДА ГИ ВАДИТЕ СИ ГИ ПРЕМЕРЕТЕ И ОЦЕНЕТЕ КОЯ ГЛАВА БИХТЕ ПОЖЕРТВАЛИ - ГОРНАТА ИЛИ ДОЛНАТА!!!...
71
0
 
0
 
! Отговори
333 преди 3 месеца
За какви добри сили говори тази ***?
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Старите болшевишки биячи ---- Кои са стартите болшевишки биячи 33г след началото на промените? На каква възраст са и кой се плаши от тях? Щото има мутри, които бият всеки срещу заплащане, както и държавни служители, които "удрят" всеки срещу заплащане, но нямам усещането, че болшевизма е тачен сред тях. Даже си падат малко антикомунисти. И ходят на черква, като палят свещи 5см диаметър.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 69,Е така една патица мислила и накрая умряла пък нека макета и уркопи да плуят България и българския президент
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 70....Бойко винаги е на власт...Алеко Константинов го е казал...Защото , ако се вгледаме я силните на деня , ще е видим , че са нито ,,русофили" , нито ,,русофоби".Бойко продава с еднакъв успех розовото си масло както на Запада.Така и на Изтока.Има си и биячи.Старите болшевишки биячи Сега облечени във власт.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо не се е променило в България от освобождението насам. Едни идват и си отиват, за или против Русия, съоьразно силните на деня. Ако искаме Радев, чакаме Украйна да се сгромоояса. Ако искаме Петков, чакаме Русия да падне. А Бойко? Той и в двата случая ще потупа победителя по рамото.
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе и аз си мислех, че няма шанс Рундьо на предишните избори, ама пак си го избраха. Затова е казано, че българите сме малък но много "умен" народ. И вече няма да се учудя ако Резиденто направи копейкина партия тип Вгзражданите 2 и влезе в парламента.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според мене , борбата в тоя глобалистичен Свят е , не борбата между Изтока и Запада.А борбата между доброто и злото.Важното е с какви средства се води.И на края , по плодовете ще ги познаете...Не може един режим , просъществувал 80 години , от ,,Октомврийската революция ", да покаже такива кълнове , като другаря Путин.Който , и в когото виждаме единствено жажда за власт, пари, човеконенавист, човекоубиец.И да се надяваме на такива отвратителни кълнове да донесат нещо ново и хубаво на Планетата З
64
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Радев няма шанс, с какъвто и да е политически проект! Бита карта, за него е по-добре да си гледа старините!
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Номер 62,ти отново се показа преди да си си изпил илачите.Беше и си оставаш празна кратуна.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 62Каза пак някой от НПО-то с поредния си опит да се пробута
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки покосен от вируса на ,,русофилството" , трябва да бъде изведен принудително под карантина , и лекуван в специализирано лечебно заведение Докато спре да повтаря ...,,Путин, Путин, Путин...Има болести които се лекуват.Има и болести които изискват по драстични мерки.Например , посипване с вар.И заравяне дълбоко в оловен ковчег.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 60еюЕ знаем кой е украинския копейкин ,а ти се пробвай пак или той вече е жълтия цент щом преплува океана
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моето мнение е че.....Всеки покосен от вируса на ,,русофилството" , трябва да бъде изведен принудително под карантина , и лекуван в специализирано лечебно заведение Докато спре да повтаря ...,,Путин, Путин, Путин...
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 59Е всички виждат една друга диверсия и не е от Москва пък ти си пиши опорки и си слушай чалга,ама не всички я слушат
57
2
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Ама той ще участва бре!! С цели три партии бсп чалгарите и копейкин Това е и неговия електорат И сто други партии да направи няма от къде другаде до дойдат избиратели за него .Освен от русофилите .Той ще поведе всички руски партии след 2 години
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 55!Явно и други хора разчитат диверсията на МОСКВА! ТАКА ЩЕ СМЕ ЛЕСНА ПЛЯЧКА НА БРАТУШКИТЕ
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 55Да бе щото не парламента прави глупости щото България не е президентска република и всички знаем при кое правителство дойде поредната инфлация