Доц.Киселова: ГЕРБ присъства на изслушването на Атанасова да пази страх

Тя е била щадена от въпроси
23 яну 2024 22:10, Нели Христова
24

Президентът е преценил да оспори избора и на двамата конституционни съдии (бел. ред. Десислава Атанасова и Борислав Белазелков), като аргументите най-общо могат да бъдат разделени в две групи - едната група е, че не са спазени правилата, които самите народни представители приеха преди Нова година и станаха част от корпуса на Конституцията, а именно, че при избор на орган, който изцяло или частично Народното събрание формира, трябва да спазват няколко принципа. И тези принципи да водят до независимост на органа, който се избира. По отношение на г-жа Атанасова ще има съмнение за политизиране, поради тази причина президентът атакува решенията и в другата част по отношение на записания 9-годишен мандат. Това каза преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ решението на КС е взето, преди да бъде формализиран изборът. Според нея, за да може да се спази мандатността, която е в основата на демокрацията, не трябва да се дава предимство на 9-годишния мандат.

"В последния възможен срок бяха представени кандидатурите. Изслушването не беше за всеки един от кандидатите по отделно, за да може да се концентрират, а бяха в рамките на едно заседание. Нямаше 24-часов срок между заседанието на комисията по конституционни въпроси и пленарното заседание, на което да се приеме решението", заяви доц. Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че НС е политически орган и изборът ще бъде политизиран.

"За начина, по който ГЕРБ подходи, номинирайки председателя на парламентарната си група, като коментатори предупреждаваме, че това ще доведе до нов проблем, който има за последица политизиране на Конституционния съд. ГЕРБ е нормално да продължават да я бранят. Атанасова беше щадена от въпроси. Почти цялата парламентарна група присъстваше на изслушването да ѝ пази страх. Все едно тя, ако беше сама, нямаше да се справи", каза доц. Киселова.

"Номинацията и на двамата означава, че едните не схванаха че, професионалните съдии си избират професионален съдия, който да влезе, а другите две институции - президентът и НС избират юристи, които не са с професионално мислене, за да има ветрило от мнения в рамките на Конституционния съд. Това показва, че се търсят хора, които да са предвидими", смята преподавателят по Конституционно право.

На въпрос трябва ли Десислава Атанасова да подаде отвод, доц. Киселова отговори положително и обясни, че Атанасова подкрепя промените, респективно не счита, че те са противоконституционни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ходи да чистиш *** и да готвиш пълнени чушки друго не заслужаваш!
17
0
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 3 месеца
Плагиат ти взел мозъкът на теб глYпако ! П.Илиев -Барбадоса е плагиатът на трудът на доц. Киселова ! От бактерии ли ви развъждат в България такива елементарни езмозъчни екземпляри ?
16
1
 
2
 
! Отговори
Розоберачката преди 3 месеца
как попадна в обкръжението на гнилия чорап?
15
2
 
1
 
! Отговори
Адвокатската мафия преди 3 месеца
и путинистите от юридическия на СУ всячески се стремят да пречат на нормализиране на политическата ситуация в България. Срещу тлъсти суми, разбира се.
14
0
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 3 месеца
плагиатствала е и още как. Има доказателства в мрежата. Информирайте се.
13
5
 
1
 
! Отговори
Защо преди 3 месеца
давате трибуна на доказан плагиат и некадърник?
12
4
 
2
 
! Отговори
Мандадът преди 3 месеца
от девет години е записан в Конституцията
11
1
 
7
 
! Отговори
До номер 13 преди 3 месеца
Толкова ли сте ***, никога не е плагиатствала. Плагиатът се казва Петър Илиев, който преписа от нея, и после преиздаде книгата си без преписвания текст. И всичките от катедрата си мълчаха, като се почне от Пламен Киров, Близнашки, деканът Вълчев го усукваше. Накрая го посъветваха да си подаде оставката, и го направиха доцент в Стара Загора. Все пак управлява офшорката на Чалгарите.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
точно тази като съветничка на президента "оправи" едно канадско гражданство,а сега ще "оправи" и една дуловска мома за констит.съдия
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тя защо не отговаря например на обвиненията, че е плагиатствала в научния си труд!? ----///----- Какви обвинения? Никой не и е повдигал такива обвинения.
8
0
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
По- реалното обяснение на присъствието на цялата група на ГЕРБ в залата е, че желае да покаже пълната подкрепа на предложения кандидат! -----////------ На кого и защо да показва това нещо? При всяко произнасяне на КС ли смятат да правят агитки на Атанасова?
7
2
 
13
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
Скоро България отново ще попадне под тотална диктатура каквато беше по времето на развития социализъм на "партизанчето" Тошко от Правец ? ДС на БКП бавно и сигурно си връща управлението, цялата sган депутати в НС са или бивши ДС и БКП или техните наследници, няма значение в коя шайка са членуват, това е римският номер "раздели ги за да ги владееш" и властта ти е гарантирана ! Айде осъзнайте се овце такива, колко десетилетия са ви необходими за да разберете истината ?
6
3
 
12
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
ГЕРБ и компания си имат едни и същи "мозъчни тръстове" ,които определят варварските им методи с психопатски елементи за "всяване на страх" . Те имат целият "арсенал" за саморазправа с хора ,който го употребяват срещу неудобните ,и пак го използват с властовият си ресурс и обединено ,иначе поединично са страхливци .Ще спрат да "всяват страх",тормоз ,извършват престъпни действия и убиват ,когато гуруто им влезе на топло и ще се разбягат бързо и поединично.
5
2
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Дуловската калинка няма място в Конституционния съд поради простата причина, че всяко нейно решение автоматично попада в графа незаконно поради дълбоката и обвързаност с Бойко Борисов и ГЕРБ! Това е конфликт на интереси на икономически, политически и родови обвързани личности! Тя да стане съдия е все едно да сложим селският пияница да пази избата с виното!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гербб ги вършат едни такива, че винаги да ги е страх и винаги да ходят по групи!
3
4
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 3 месеца
Абсолютно не си прав! Изисква се юридически стаж, провери какво се разбира под юридически стаж - абсолютно целия стаж, където се изисква юридическо образование по длъжностна характеристика!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама те вече са назначени новите съдии
1
11
 
5
 
! Отговори
Това са внушения! преди 3 месеца
Тя защо не отговаря например на обвиненията, че е плагиатствала в научния си труд!?По- реалното обяснение на присъствието на цялата група на ГЕРБ в залата е, че желае да покаже пълната подкрепа на предложения кандидат!