От ПП-ДБ излязоха с декларация: Референдумът против еврото е незаконен

Искрен Митев бори дезинформацията за еврозоната
Обновена: 26 яну 2024 13:29 | 26 яну 2024 13:25, Красимир Ангелов
375
От ПП-ДБ излязоха с декларация: Референдумът против еврото е незаконен
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) излезе с декларация във връзка с дезинформацията за еврозоната. Тя беше прочетена от трибуната на Народното събрание (НС) от народния представител Искрен Митев, който се спря на лъжливите, по думите му, твърдения едно по едно.  

"България може да избере да не приема еврото с референдум – лъжа", коментира той.

"Референдум против еврото е незаконен, те го знаят и го използваха само, за да гласувате за тях, напълно осъзнавайки, че ви подвеждат. Използваха любовта ви към един национален символ, за да заблудят малко над 400 хиляди граждани", заяви Митев. Той отбеляза, че референдум против еврото противоречи на закона за пряко участие на гражданите, според който референдум по въпроси, уредени със сключени от България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация. Никой от 20-те членки на еврозоната не е свикала специален референдум за еврото, каза още Митев.

Още по темата
"Приемането на еврото е загуба на независимост и суверенитет", лъжа, заяви още той.

“Истината е, че благодарение на валутния борд българският лев е силен и едва след като станем част от еврозоната, ще можем да участваме във вземането на решения за паричната политика”, посочи Митев. И още нещо - можем само да се гордеем, че по този начин и кирилицата, и българските символи на евромонетите ще бъдат използвани и разпространявани в ЕС и всички страни от еврозоната и по света, допълни той.

Искрен Митев определи като лъжа и твърдението, че приемането на еврото ще бъде катастрофа за икономиката и доходите.

"Благосъстоянието на гражданите в последно приетите държави в еврозоната расте по-бързо от това на българите”, отбеляза той. "Според данните влизането в еврозоната води до увеличен икономически растеж, повишена производителност и доходи. По-високата стабилност носи доверие, а то води след себе си повече чуждестранни и местни инвестиции, по-евтино кредитиране на държавата, компаниите и домакинствата. Що се отнася до спестяванията, те автоматично ще се превалутират за сметка на държавата", посочи депутатът от ПП-ДБ.

Според Митев твърдението, че след приемането на еврото цените на стоките и услугите ще се вдигнат, също е лъжа. От петте държави в Европа с най-висока инфлация четири са извън еврозоната, отбеляза той.

"Инфлационната драма в Хърватия се оказа 0,2%, 1200 от основните стоки в Хърватия запазиха цените си от годината преди приемане в еврозоната. Гражданите не обедняха, а дори 80% от тези, които използват еврото, смятат, че въвеждането му е улеснило бизнеса и е направило пътуването по-лесно и по-евтино", каза депутатът от управляващите.

Искрен Митев заяви, че ще се постараят истинската информация и фактите от приемането на еврото да стигнат до гражданите, а съмненията да бъдат разсеяни. България ще е деветата държава, която ще премине през процеса и ще вземем най-добрите практики, увери той.

Взимаме мерки и ще се намесим във всички опити за злоупотреба, всички цени ще бъдат обозначени едновременно в евро и лева, за да се избегнат спекулации, каза още депутатът от ПП-ДБ. Той отбеляза, че държавата ще наблюдава цените на основните стоки в големите вериги и ще ги публикува в специална информационна система в реално време, а некоректните търговци ще влизат в "черен списък".

"Нека не позволяваме на дезинформацията да ни разделя и политизира, нека се обединим около националните цели, които движат България напред", призова в заключение Митев.  (БТА, Теодора Цанева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
0
 
1
 
! Отговори
Филип преди 2 месеца
Типично в стила на ПП-ДБ, на тях все някой друг им е виновен.
294
1
 
1
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
Декларации, мекларации, уж работят политиците, а пък влизането все се отлага
293
0
 
0
 
! Отговори
Милен преди 2 месеца
Обеща ли са на някого да ни набутат еврото и сега ще дог=карат от 9 кладенеца вода...
292
0
 
0
 
! Отговори
Ася преди 2 месеца
Тоя каква дола подл.ога ееее
291
1
 
1
 
! Отговори
Марек преди 2 месеца
Всичко против сглобката е незаконно, хахахах
290
0
 
0
 
! Отговори
Галина преди 2 месеца
На вас все нещо ви е незаконно и не както трябва. На крива ракета космосът й пречи.
289
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички се надяват че ЕС и Нато ни пазят но дали е така времето ще покаже.
288
0
 
1
 
! Отговори
ДЕУНИЗИТЕЛ преди 2 месеца
КЪТ СИ НЕГРАМОТЕН, СИ НЕГРАМОТЕН,А "УНИЖАВАМ русофили" Е НЕ САМО НЕГРАМОТЕН, НО И ТЪЪЪЪП - BGL ОБИКНОВЕНО ОЗНАЧАВАН ОТ АНГЛОЕЗИЧНИТЕ BGOld ОТРАЗЯВА BGL ПРЕДИ ДЕНОМИНАЦИЯТА,А BGN - СЛЕД ДЕНОМИНАЦИЯТА СЪС СЪОТНОШЕНИЕ 1000BGL=1BGN. АКО БЯХТЕ КАДЪРНИ И ОБРАЗОВАНИ ЩЯХТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИНТЕРНЕТ ПРЕДИ ЯНКИТЕ И ДА СИ КРЪЩАВАТЕ ВАЛУТИТЕ КАКТО ЩЕТЕ,ТА ДА СРИЧАТ ДРУГИТЕ НА БЪЛГАРСКИ!!!...
287
0
 
1
 
! Отговори
ДЕУНИЗИТЕЛ преди 2 месеца
КЪТ СИ НЕГРАМОТЕН, СИ НЕГРАМОТЕН,А "УНИЖАВАМ русофили" Е НЕ САМО НЕГРАМОТЕН, НО И *** - BGL ОБИКНОВЕНО ОЗНАЧАВАН ОТ АНГЛОЕЗИЧНИТЕ BGOld ОТРАЗЯВА BGL ПРЕДИ ДЕНОМИНАЦИЯТА,А BGN - СЛЕД ДЕНОМИНАЦИЯТА СЪС СЪОТНОШЕНИЕ 1000BGL=1BGN. АКО БЯХТЕ КАДЪРНИ И ОБРАЗОВАНИ ЩЯХТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИНТЕРНЕТ ПРЕДИ ЯНКИТЕ И ДА СИ КРЪЩАВАТЕ ВАЛУТИТЕ КАКТО ЩЕТЕ,ТА ДА СРИЧАТ ДРУГИТЕ НА БЪЛГАРСКИ!!!...
286
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
УЗУРПАТОРИТЕ НА ВЛАСТТА ПП-ДБ СА НЕЗАКОННИ И ПО ЗАКОНА ЗА БОРБА С БАНДИТИЗМА ЩЕ БЪДЕ ВИСША ЧЕСТ ЗА ВСЕКИ ДА ГИ ЕВТАНАЗИРА ДЕТ ГИ ВИДИ!!!
285
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кажи ми кажи бедний народе кой те в таз робска люлка люлее ?
284
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Великобритания Норвегия Швейцария Турция Русия и Украйна не са в Еврозоната и не са приели еврото но това не им пречи да са развити страни.
283
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Валутния борд стабилизира лева и с този валутен борд ние сме в много добра позиция. Обаче това е пречка и за нашите и за чуждите мутри защото им пречи да крадат въпреки че пак нсмират начин през фондове и през общини. Запада ни мрази заради това че валутния борд ни стабилизира. Валутния борд леко задържа растежа но въпреки това е най доброто нещо което сме имали. Лева е една от най старите валути в Европа и това също дразни Запада. Не трябва да се отказваме от лева при никакви обстоятелства.
282
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Швеция Дания Чехия Полша Унгария и Румъния защо не са в еврото и в Еврозоната. Защо някой натиска нас. Ние обикновенните хора не искаме.
281
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има страни от ЕС,които членуват и не искат да приемат еврото! Примера е Полша! Може би някога,когато за нашата икономика е изгодно! Това казват! В ЕС никой няма да ни се разсърди за това че не приемаме еврото още десет години например! У нас бързат тези които искат да си изперат миналото и парите!
280
1
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 месеца
Мусолини ,Хитлер и Сталин са цветенца пред нашите "хубавци" !
279
0
 
6
 
! Отговори
Савова преди 2 месеца
Всичко , което произлиза от устата и от медийте на сглопката е правилното и е закон .всяко друго мнение да се мачка ,да се заглушава и да не му се дана шанс .. да живее Нетоталитарния режим . режим на слуги и народни предатели ..
278
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демокрацията е демоде вече . Демокрацията е само за пенсионери и червени бабички . Сега е нашето време . Ясно ?
277
2
 
5
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
От ппдб,герб и ДПС,като ти кажат добър ден,погледни дали не е изгряла луната
276
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това май стана държавен преврат . Затова няма референдуми и има само една партиосглобка законна. Всички други са нелегални.