Хинков: Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения

Системата не трябва да служи на политиката, уверен е министърът
28 яну 2024 13:02, Красимир Ангелов
73
Хинков: Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения
Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения, коментира министърът на здравеопазването Христо Хинков в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР.

"Най-големият проблем в здравеопазването за мен вече се очертава даже не това, че не може да се съчетае частният капитал с държавните болници и се получава някаква конкуренция, а това, че има много политически назначения и че всъщност се правят основно политически назначения в система, която не е политизирана и не трябва да служи на политиката", каза министърът.

Според него става въпрос за назначаване на директори на болници и на регионални здравни инспекции, като отбелязва, че е видял това през мандата му като министър. "Мисля че това е голяма грешка", каза проф. Хинков.

Той бе категоричен, че е решил със сигурност да не остава в правителството след ротацията. Той каза, че ще препоръча на наследника си да бъде твърд, да бъде по-внимателен от него, да бъде честен и да мисли за хората.

Във връзка с мораториума на износа на инсулин, който изтича през януари, министър Христо Хинков каза, че е взел решение да удължи тази заповед вероятно с един месец.

Според Хинков заповедта за мораториум е постигнала ефект, като добави, че има доказателства, че в момента няма сигнали за недостиг на инсулин. Той отчете обаче, че не може още дълго време със заповеди да се спира реекспортът.

"Искрено се надявам бюджетът за здравеопазване да отиде при хората, да отиде при работещите в здравеопазването, така че те да не напускат, да отиде при младите лекари, при специализантите, да отиде за лекарства, да не се изнасят нерегламентирано тези скъпи лекарства – да има ефект от този голям, безпрецедентен бюджет", коментира още министър Хинков, като припомни, че става въпрос за над 1 млрд. лева бюджет за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той предупреди обаче, че ако не се предприемат и другите мерки, които да спрат изтичането на тези средства, те ще бъдат "като излята кофа вода в пясъка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 60 Честните хора не ги искат никаде защото не се вписват в групата за крадене. Не подозираш колко си прав. Преди втеме един директор на ОДЗГ ми каза че не ме иска на работа въпреки че издържах изпита защото не му вдъxвaм доверие представи си. Какво да кажем за най нови назначения....
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Връщане на участъкови общопрактикуващи лекари , които обаче задължително да имат специалност и връщане на детските лекари и детските кабинети за деца поне до14г. Детско здравеопазване !!!
59
1
 
0
 
! Отговори
Крум преди 2 месеца
До 45. Не комунистите са виновмни,виновен е Путин!
58
0
 
2
 
! Отговори
456 преди 2 месеца
ЗАЩО ЦЕНИТЕ НА ОНКОЛЕКАРСТВАТА СА ОТ 68 ДО 1800 ЛВ ЗА ЕДНО И СЪЩО ЛЕКАРСТВО В РАЗЛИЧНИ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ????ТЕ СЕ КУПУВАТ С ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА. НИМА ЗДР. КАСА НЕ ВИЖДА ТЕЗИ РАЗЛИКИ ИЛИ ГИ ЗАСЛЕПЯВАТ ПАЧКИТЕ??? СРАМ И ПОЗОР!!! ЗАТОВА И ХИНКОВ НЕ ЩЕ ПОВЕЧЕ ДА Е МИНИСТЪР. ИЗВИВАТ МУ РЪЦЕТЕ И ШИЯТА...
57
2
 
1
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Този политически назначен е от ДБ от Иван Костов е пък говори каквото му е изгодно на него
56
2
 
5
 
! Отговори
Стиви преди 2 месеца
Какво здравеопазване???Какви пет лева???Главните лекари строят частни болници!В държавните и общински ако нямаш роднина или близък лекар направо лягай да мреш!Трябва всичко от нула да се започне.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е г-жа Сербезова да го замести!
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Политическите назначения са навсякъде!!! Затова сме до под кривата круша. Честните хора НЕ ГИ ИСКАТ НИКЪДЕ, НЕ СЕ ВПИСВАТ В ГРУПАТА ЗА КРАДЕНЕ.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
☺ " Хинков: Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения "КАЖИ ЧЕСТНО ?!?!?! Нямах представа.... А в 99.99 % политически назначения на неставащи за нищо индивиди.
52
3
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 2 месеца
До АнонименУважаваният професор е човек от здравната система, отговарящ ба високи критерии за тази позиция. Не е политическа калинка, натресена отвън, какъвто бе случаят с Атанасова като бивш здравен министър, по настоящем КС отново по политическа лония, без задължителните квалификации за тези постове. Разликата е огромна и много съществена.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То пп говорят за министъра че не си гледал работата ,май човека им разнищи далаверите на Пирогов и частните болници
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един бивш позабравен министър на здравеопазването стана член на КС.
49
1
 
3
 
! Отговори
бг тъпотии преди 2 месеца
за съжаление мн хора у БГ не си вършат работата съвестно ! а някой изобщо не си я вършат ! мн мързелив народ ...а когато това са лекари понякога изхода може да е фатален....мн мърлячи мн нещо у БГ-то !
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уважавания професор самия той е политическо назначение като министър.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Здравната реформа трябва да се премахне и да започне отначало. Личните лекари може да са пречка. Част от лекарите не искат да работят. Те дори не преглеждат. Други злоупотребяват с прегледите и си позволяват волности , въпреки модерните методи за диагностика. Детските лекари трябва да се отделят от личните или имаме участъкови лекари и детски лекари но да са отделно. Детското здравеопазване е съвсем различно от това за възрастни.
46
1
 
2
 
! Отговори
аааа преди 2 месеца
сбъркано е мисленето в БГ ! народа е про***Ст и го допуска за съжаление ! не се гледат качествата на човек и кавоо може а на кой е човек ....Т***ЪПА БЪЛГАРСКА РАБОТА...ЗА ТВА мн хора избягаха от БГ ..... и с право !
45
1
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
а и държава НЯМА ВЕЧЕ ! не само болници !
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние всъщност, нямаме здравеопазване а търговски дружества, когато върнем здравеопазването ще можем да го оправяме.
43
0
 
8
 
! Отговори
32 преди 2 месеца
Още по-лошо-партийни са назначенията!Така е сега и в образованието ,където с мними конкурси се назначават за директори на училища партийни креатури!И чакайте качество!
42
1
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 2 месеца
До АнонименНапротив, хинков е лекар, професор, изкачил всички стъпала в кариерата, с богат лекарски и управленски опит. Политическо назначение беше Десито Атанасова, избрана за министър на здравеопазването преди години. Сега същата е избрана политически за КС. Разликата е огромна. Когато си бил вътре в системата, с богат професионален опит и когато си натресен отвън, по политическа линия без професионален опит.