Хинков: Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения

Системата не трябва да служи на политиката, уверен е министърът
28 яну 2024 13:02, Красимир Ангелов
73
Хинков: Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения
Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения, коментира министърът на здравеопазването Христо Хинков в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР.

"Най-големият проблем в здравеопазването за мен вече се очертава даже не това, че не може да се съчетае частният капитал с държавните болници и се получава някаква конкуренция, а това, че има много политически назначения и че всъщност се правят основно политически назначения в система, която не е политизирана и не трябва да служи на политиката", каза министърът.

Според него става въпрос за назначаване на директори на болници и на регионални здравни инспекции, като отбелязва, че е видял това през мандата му като министър. "Мисля че това е голяма грешка", каза проф. Хинков.

Той бе категоричен, че е решил със сигурност да не остава в правителството след ротацията. Той каза, че ще препоръча на наследника си да бъде твърд, да бъде по-внимателен от него, да бъде честен и да мисли за хората.

Във връзка с мораториума на износа на инсулин, който изтича през януари, министър Христо Хинков каза, че е взел решение да удължи тази заповед вероятно с един месец.

Според Хинков заповедта за мораториум е постигнала ефект, като добави, че има доказателства, че в момента няма сигнали за недостиг на инсулин. Той отчете обаче, че не може още дълго време със заповеди да се спира реекспортът.

"Искрено се надявам бюджетът за здравеопазване да отиде при хората, да отиде при работещите в здравеопазването, така че те да не напускат, да отиде при младите лекари, при специализантите, да отиде за лекарства, да не се изнасят нерегламентирано тези скъпи лекарства – да има ефект от този голям, безпрецедентен бюджет", коментира още министър Хинков, като припомни, че става въпрос за над 1 млрд. лева бюджет за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той предупреди обаче, че ако не се предприемат и другите мерки, които да спрат изтичането на тези средства, те ще бъдат "като излята кофа вода в пясъка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ааааа 2 преди 3 месеца
До До 25при него наиситна имаше нужда от операция но почина след нея което за БГ е класика ! или ще източват касата или умираш след операция ( в Пирогов беше ) .....много хора ис отидоха така през годините ....но бългрскяит " народ " ИЗОБЩО НЕ МИСЛИ !
20
2
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 3 месеца
Съболезнования че баща ти е починал ама кой знае колко пари са източили от Здравната каса и колко несъществуващи операций са му направили тия крадци
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навсякъде това е проблем. Най страшното е, че тези нищо неразбиращи партийни назначения започват да правят грандиозни промени и размествания които пречат на работата, а отделно започват да назначават себеподобни неразбиращи от спецификата на дейността. В големи структури след 8- 10 г. човек започва да разбира кое, какво и защо, а тези като им минат 9 месеца и тръгват да централизират, преструктурират и настава хаос. Така си отиват специалистите и упадъка е факт.
18
0
 
6
 
! Отговори
ааааа преди 3 месеца
ИСТИНАТА е че стане ли ти нещо по -сериозно у БГ си заминаваш ! така стана с баща ми преди 2 години ....явно има мн балъци у БГ които си мислят че у БГ ИМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ! нищо няма !
17
3
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 месеца
Щом няма масови протести, значи народа е доволен и щастлив от управлението на държавата! Само копейките са недоволни.
16
1
 
4
 
! Отговори
ааааа преди 3 месеца
освен че не си вършат работата са и корумпирани ! изобшо мн зле е положението но народа си мълчи и нищо не прави да си оправи държавата ! това НЕ Е НАРОД !
15
1
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
еее ТОЗИ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА ! това е от времето на ИВАН КОСТОВ още ! ще крадат защото "народа" е зле и си мълчи нишо не прави . МН *** мн нещо у БГ-то ...
14
0
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Изтрезняхте ли най-сетне ? ! Аз съм трето поколение репресиран по политически причини. На баща ми отказаха спешна помощ в няколко болници с реални заболявания. На майка ми не и дават никаква инвалидност с множество заболявания включително и паркинсон . На мен ми отказаха няколко пъти спешна помощ в "Пирогов" и бърза помощ с кръвотечение от вратата и отворена след оперативна рана . Никаква инвалидност въпреки закона , че ми се полага . Бюрото по труда и работодателите не ми дават да работя ...
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Килари!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемът на здравеопазването е, че не вършите работа!! Ходих да ми правят зъб..сложиха пломба. Падна още на същия ден. Лекарите не се интересуват от здравето на пациентите!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук позна.
10
0
 
3
 
! Отговори
заради $чекмеджетата преди 3 месеца
и папане по малко здравни пътеки в здравеопазването инкубатор за болни и измиращи хора
9
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Когато се съюзът политика и пари,краде се много и народа страда.
8
3
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
Какво ти пречат белите рецепти В цяла Европа се ползват Оставка
7
2
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
А твоето назначение какво е същото Ел рецептите наложени със сила от теб създаде лишаване от достъп до лечение знаеш ли това
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прав е.Нали затова гербавите защитаваха така неистово шефа на Пирогов.Я им вижте заплатите и ще разберете защо е тази истерия.Същото се отнася и за шефа на МВР и прокурора,и ВСС,и вече и конституционния съд.И има ли отговорно място,където не са се намърдали?
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И в администрацията също!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много вожд, малко индианец! Това е проблема. Нека всеки да се замисли, наистина ли очаквате че тези младите поколения ще ви лекуват? Наистина ли вярвате че от тези поколения родените след 2000г ще излязат сега качествени лекари и медицински сестри? Те ако тези ще ни лекуват по добре да мрем.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То да беше проблем само в здравеопазването...
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Карат хората да, събират капачки а тия из.. оди крадат милиарди