5 компании с интерес да строят 7-и и 8-и блок на АЕЦ-Козлодуй

Крайният срок за подаване на документи изтече вчера
3 фев 2024 07:34, Петър Бойчев
25
5 компании с интерес да строят 7-и и 8-и блок на АЕЦ-Козлодуй
Снимка БГНЕС

5 компании са заявили интерес по обявата на „АЕЦ Козлодуй Нови мощности" ЕАД за предприемане на действия по изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на атомната ни централа с технология АР-1000, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Процедурата по преквалификация е в изпълнение на решение на Народното събрание от 18.12.2023 г. Крайният срок за кандидатстване изтече на 2 февруари 2024 г. в 17:00 ч. Комисия ще разгледа приложената документация от началото на следващата седмица.

Изискванията към кандидатите са да демонстрират опит при изграждане и въвеждане в експлоатация на минимум два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока или да са доставяли и монтирали оборудване за два блока в рамките на последните 15 години. Кандидатите, проявили интерес към проекта, следва да могат да докажат поне 6 млрд. долара оборот и печалба за петгодишния период от 2018 до 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
аььааьаьаь преди 2 месеца
Така се разхищават парите на хората . За това винаги ще сме на дъното. .Трябваше вече да имаме 3 АЕЦа. Евтино построени от руснаците. Сега турците ще ни продават енергия, а ние ще дърпаме кредити от ЕС за да си я купим. Накрая ще си продадем майките, ама ще е късно, никой не ги ще вече.
13
1
 
1
 
! Отговори
А АЕЦ Белене кога? преди 2 месеца
Ако нашите политици поставяха на първо място националните, а не чуждите интереси щяхме да построим АЕЦ Белене. А беше достатъчно на времето Хилари Клинтън да се отбие за малко при Бойко в България и строителството на АЕЦ Белене беше спряно. Зализаният хитрец Николай Младенов (министър в първото правителство на Бойко) докладва, а Хилари написа "добра новина". И добре че беше Уикилийкс да изнесе в публичното пространство тази кореспонденция, иначе нямаше и да го научим това. Реактори имаме. После?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От "скъп проект" за 5 милиарда преминахме към "голяма инвестиция" от 12 милиарда.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Говорещите глави на "Сглобката" сега наричат двойно по-скъпия проект АП-1000 "голяма инвестиция". А двойно по-евтиния проект Белене го наричаха "скъп проект, който никога няма да се изплати" и "икономически неизгоден, скъп проект"
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонимеН Не двойно а тройно
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците в Турция и на други места осигуряват инвестицията, строят до ключ и по желание на заявителя могат да предоставят утравление и поддръжка на АЕЦ - всичко комплект, включително утилизация на радиоактивните отпадъчни материали.
8
1
 
2
 
! Отговори
Zеленски V преди 2 месеца
Честито на Проекта от посолството, с най добри оферти изкочиха всичките им фирми подали док. за участие в търга. Конграчулейшън и аш колсун дет се вика.
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 13 Всъщност АЕЦ Белене отече 2005 когато Станишев продаде на безценица оригиналното оборудване. При тиквата наистина имаше само гьол. Знаем за кого ще гласуваме. Няма да е за копейкаджийска партия.
6
4
 
14
 
! Отговори
aa1820 преди 2 месеца
Ако за Тиквата Белене не бе гьол, в момента щяхме да имаме два нови реактора в нова АЕЦ на 4 пъти по-ниска цена от прогнозната за Westinghouse, които ще станат в най-най оптимистичния случай след 15 години. Мислете като гласувате!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
компанията е американска и цената е 4 пъти над нопмалната- а това сие театро за пред населението-никой не иска реактори от нея само резарвата българия -честито роби
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЧЕХИЯ НЕ ЖЕЛАЕ ПОВЕЧЕ УЕСТИНГХАУС ДА ИЗГРАЖДА ЯДРЕНИ МОЩНОСТИ !
3
5
 
7
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 2 месеца
УБЕЙЙ ЕВРЕН СПАСИ ЧОВЕК
2
4
 
21
 
! Отговори
Емил Стефанов преди 2 месеца
На бас че ще спечели печално известната westinghouse.*** народ,обречена държава...
1
3
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ЗАРАДИ ИЗЕДНИКА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ СЕГА ЩЕ ПЛАЩАМЕ ДВОЙНО ТОВА ИЗГРАЖДАНЕ ПЛЮС ЩЕ ЧАКАМЕ 10 ГОДИНИ ОЩЕ!!