Куюмджиев: Вятърните електроцентрали нямат особен смисъл и ефективност

Трябва да има нови ядрени мощности в България, смята той
5 фев 2024 17:22, Анисия Иванова
55
Куюмджиев: Вятърните електроцентрали нямат особен смисъл и ефективност
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Класическият риск на вятърните централи е, че са много непредсказуеми, което води до затормозяване на системата. Енергийната система на България беше маса на четири крака. Единият крак беше ТЕЦ "Варна", другият - ТЕЦ "Бобовдол", "Марица Изток" и "Козлодуй". ТЕЦ "Варна" от 7-8 години не работи", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в студиото на "Брюксел 1".

На въпрос вятърните централи в Черно море дали биха могли да захранват Варна или Бургас, той отговори отрицателно. По думите му не са направени съответните изследвания на ветровете.

Бившият зам.-министър на енергетиката посочи, че преди да се построи вятърна централа, трябва да се вдигне мачта на различни височини с измервателни уреди. Той обясни, че нито една централа не работи, за да захранва конкретен град.

"Имаме единна енергийна система на България, в която всичките производители доставят електроенергия. Електроенергийният системен оператор я разпределя. От Европа ни казват, че трябва да имаме морски вятърни електроцентрали и ние ги правим. Нито има някакъв особен смисъл, нито особена енергийна или икономическа ефективност", уточни Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Трябва да има нови ядрени мощности в България, не само два нови блока в АЕЦ "Козлодуй", но и два нови блока в "Белене", защото там има готова площадка. Украйна, която е във война, ще прави руски атомни електроцентрали с наши реактори, а ние не можем. Само около 5-6% от оборудването, което се намира в тези руски блокове, не може да бъде заменено", коментира още експертът.

По думите му себестойността на ТЕЦ-овете, която произвеждат, е между 300 лв. и 320 лв. за мегаватчас. За сравнение пазарната цена е 180 лв. Куюмджиев обясни, че за всеки мегаватчас произведена енергия губят между 120 и 140 лв. Според него, за да се закрепи енергийната система на страната, трябва да се продължи живота на "Марица Изток 3".

"Тя да си замърсява, но държавата да ѝ плаща зелени сертификати. Ако не продължи да работи, ние няма да имаме ток", добави той.

"Единственото спасение за българската енергетика е да се построят четири нови блока много бързо - в следващите 10-15 години, и да се комбинират с държавна програма за подкрепа на изграждане на системи за съхранение на електричество. Ясно е, че ТЕЦ-овете ще приключат, ясно е, че други източници на ток няма освен АЕЦ и възобновяеми, само че за да имаме стабилност, трябва да изградим и системи за съхранение, и всичко това комбинирано с разбирането, че няма да бъдем износител на ток", заяви Куюмджиев.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
ППЛГДБТИ + преди 2 месеца
"Имат смисъл! И още как! Ефективно пълним банкови сметки и офшорки! Наближава времето за ваканцията на далечен тихоокеански остров..."
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доколкото разбрах АЕЦите стават само за базов товар, защото не може да им се променя товара бързо. Това означава, че ако се пуснат още блокове на АЕЦ ще трябва да се спират почти всички други централи в БГ през нощта, тогава потреблението на електроенергия е много ниско, само 3-4 Гвт
46
1
 
1
 
! Отговори
Кло преди 2 месеца
Страшни "економисти" сте. С тоз вашия износ та износ, само да можете да крадете... Ако трябва и 100%, да купуваме отвън, ама да е евтино! Нали това е пазарната логика?! Само търсите как, да крадете, като сегашните тецаджии. И как точно сравняваме потребление с 5 години назад, при положение, че населението намаля с 1/3та???
45
4
 
2
 
! Отговори
Чиченеца преди 2 месеца
Куюмджиев е руски *** и продажба копейка. Основна цел на копейките да ни обясняват как не трябва да сме енергийно независими и да зависим и купуваме енергия от Мордор.
44
6
 
5
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Ето такива неразумни същества в България стават министри, заместници и т.н. по върховете на всички отрасли ! Да се чуди човек този как е вземал основно образование, за да продължи до висше ? Защо никога не вземаме хубавото от напредналите, а търсим под вола теле или се мъчим да открием откритата топла вода ! Ами тоя е по-*** и от банкянският мафиот ? Природата ни дарява с безплатен вятър, този *** не иска да го вземе !
43
6
 
8
 
! Отговори
Коцето преди 2 месеца
Значи за целият свят са добре само при нас наопаки.Колко да си *** и какви интереси защитаваш че говори подобни глупости.И то бившият министър на енергетиката.
42
2
 
5
 
! Отговори
Донки Хот преди 2 месеца
Дори аз отдавна съм се отказал от вятърните мелници!
41
5
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
До АбдокодирХоджибобоев- Другарю Хаджибобоев, никой не се катери по вятърните турбини. Има си асансьори и то товарни, вътре в кулата. Големите турбини в океана си имат хеликоптерни площадки на тях. И въобще не е вярно, че за да получиш 1 Кв трябва да правиш турбина за 4 Кв. Има си графика, колко киловата се получават според скоростта на вятъра за дадена турбина. Усреднено и включително поддръжката, вятърната енергия е около 3-4 ПЪТИ по-евтина от ядрената. Има данни в Нет-а, разрови и виж.
40
3
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
До ...- Другарю, в ядрените централи няма нито един частен инвеститор и това е валидно в цял свят. Защото, един ден, може след 60, може след 80 години, ядрената централа трябва да се демонтира и това струва колкото строежа на 2 нови централи. И защото никой не казва, колко струва съхранение на отработено гориво. В Британия в момента имат да демонтират три стари централи и за това са нужни поне 11 милиарда Паунда. От ядрени централи имат интерес геополитически играчи и лобита.
39
6
 
7
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
Чудя се откъде вадят такива изкопаеми като Куюмджиев. Стотици милиарди долари се инвестират всяка година във вятърни и соларни централи, разработки, експерименти, масово производство и тези енергии растат с темп, който никога досега не е наблюдаван в никоя индустрия. В резултат, за производство на единица енергия, най-евтини са соларите, следвани от вятърните турбини. Има огромен прогрес в съхранението на енергия в гигаватови мащаби. Това е бъдещето, вижда се ясно от данните за цял свят.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да усвояват средства (пари) от плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) от наши фирми. (Близки до Продължаваме Промяната)
37
1
 
5
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Да, ама другарката главна Акушерка на ЕС не е сУгласна с мнението на некви си там Енергетици!!!
36
2
 
8
 
! Отговори
... преди 2 месеца
ядрените електроцентали са единствените, засега, които грантират бъдеще! Реално ние вече затвваряме рудниците на мини марица изток! Единствената ни електроцентала която да може да пеме някаква част от ел потреблението това е АЕЦ Козлудуй! Другите просто са с незначителна спрямо Козлудуй мощност! Като изключим Марица Изток, но тези централи ги пише умрели вече!!!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не друго, поне ще правим вятър с тях...
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еееххх, децката ми мечта беше да махна замърсяващите овошки, плодове и зеленчуци от двора и да го за сипя с еко бетон и стъклария, хахахаха.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината е че нито фотоволтаиците, нито ветрогенераторите са надеждни източни на ел. енергия. Най-общо когато няма слънце и/или вятър няма и ток, следователно са необходими компенсиращи надеждни мощности като АЕЦ, ВЕЦ или ТЕЦ, които да поддържат напрежението в системата. Има смисъл от ВЕИ, ако можем да съхраняваме ефективно ел енергия, но към днешна дата това е доста скъпо и неефективно.
32
6
 
4
 
! Отговори
сУмалиец до 34 преди 2 месеца
как да не може да е американско горивото? все едно в немска кола да не можеш да сипеш бензин от Лукойл? има си спецификации, стига да отговаря горивото на Уестингхаус - също може да се ползва. потърси статиите на Г. Котев. освен това нали правителството подписа споразумение с френски доставчик освен с Уестингахус?
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Където е възможно трябва да се върнат вятърните и водни мощности, но проблема е във великата дума "производителност" и всичко това не се връзва с икономическия модел. Какво пречи у село да си трака водна мелница или вятърна мелница или с водните колела и перките да се прави ток примерно ? Разбира се осъвременени с нови технологии.
30
1
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
До Инфо 31 То не може руски реактори с американско гориво.Американска кола с руски двигател. Дявола не може да се е...е.
29
2
 
5
 
! Отговори
До30 преди 2 месеца
Да, холандците са доказали ефекта от вятъра, и той е, че духа, също така са спрени от производство и платноходите кораби поради неефективност, правят ги само за кеф на любители.