Куюмджиев: Вятърните електроцентрали нямат особен смисъл и ефективност

Трябва да има нови ядрени мощности в България, смята той
5 фев 2024 17:22, Анисия Иванова
55
Куюмджиев: Вятърните електроцентрали нямат особен смисъл и ефективност
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Класическият риск на вятърните централи е, че са много непредсказуеми, което води до затормозяване на системата. Енергийната система на България беше маса на четири крака. Единият крак беше ТЕЦ "Варна", другият - ТЕЦ "Бобовдол", "Марица Изток" и "Козлодуй". ТЕЦ "Варна" от 7-8 години не работи", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в студиото на "Брюксел 1".

На въпрос вятърните централи в Черно море дали биха могли да захранват Варна или Бургас, той отговори отрицателно. По думите му не са направени съответните изследвания на ветровете.

Бившият зам.-министър на енергетиката посочи, че преди да се построи вятърна централа, трябва да се вдигне мачта на различни височини с измервателни уреди. Той обясни, че нито една централа не работи, за да захранва конкретен град.

"Имаме единна енергийна система на България, в която всичките производители доставят електроенергия. Електроенергийният системен оператор я разпределя. От Европа ни казват, че трябва да имаме морски вятърни електроцентрали и ние ги правим. Нито има някакъв особен смисъл, нито особена енергийна или икономическа ефективност", уточни Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Трябва да има нови ядрени мощности в България, не само два нови блока в АЕЦ "Козлодуй", но и два нови блока в "Белене", защото там има готова площадка. Украйна, която е във война, ще прави руски атомни електроцентрали с наши реактори, а ние не можем. Само около 5-6% от оборудването, което се намира в тези руски блокове, не може да бъде заменено", коментира още експертът.

По думите му себестойността на ТЕЦ-овете, която произвеждат, е между 300 лв. и 320 лв. за мегаватчас. За сравнение пазарната цена е 180 лв. Куюмджиев обясни, че за всеки мегаватчас произведена енергия губят между 120 и 140 лв. Според него, за да се закрепи енергийната система на страната, трябва да се продължи живота на "Марица Изток 3".

"Тя да си замърсява, но държавата да ѝ плаща зелени сертификати. Ако не продължи да работи, ние няма да имаме ток", добави той.

"Единственото спасение за българската енергетика е да се построят четири нови блока много бързо - в следващите 10-15 години, и да се комбинират с държавна програма за подкрепа на изграждане на системи за съхранение на електричество. Ясно е, че ТЕЦ-овете ще приключат, ясно е, че други източници на ток няма освен АЕЦ и възобновяеми, само че за да имаме стабилност, трябва да изградим и системи за съхранение, и всичко това комбинирано с разбирането, че няма да бъдем износител на ток", заяви Куюмджиев.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 месеца
Малко ли земя има по високите скалисти брегове на морето , та са се огледали във водата ?Решението е 7 и 8-ми блок в Козлодуй.И ако успеем да пробутаме двата руски реактора на Зеленски , ще бъде чудо. Но мисля че това беше партенка.
27
6
 
7
 
! Отговори
Инфо преди 3 месеца
Централи се строят с десетилетия само в България, и от англосаксите. Турската централа, която строят руснаците се предвижда да пуснат и 4-те блока за под 3 години. Първия го пуснаха за година и нещо. Руските блокове в Европа, които минаха на американско гориво, поработиха малко и спряха. И викнаха руснаците да спасяват положението, първо се изхвърля амерк. гориво и се оправят щетите от него. Питайте гугъл, колко централи убиха така. Това ни чака и нас...
26
4
 
1
 
! Отговори
Т. Минков преди 3 месеца
До сУмалиец .....** Заври си атомният чайник там ,където няма слънце. Холандците са доказали ефектът от вятъра.Питай тях как.
25
1
 
7
 
! Отговори
Научна фантастика преди 3 месеца
Държавата не може една нова болница да построи какво остава за атомен реактор. Атомна централа е това еййй, не е магистрала, допреди 10-ина години държавите, които можеха да си позволят атомна енергетика се брояха на пръсти и е така защото атомната енергетика и държавните програми за развитие на науката, което е свързано със сериозни инвестиции от страна на държавата вървят ръка за ръка. Няма как от политици с анцузи да очакваш водеща икономика.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма кво толкова да спорим, вятърните мелници са спрени от производство преди доста години, поради неефективност, дори в Холандия където вятър бол, сега да възобновяваш едно неефективно производство и да представяш стъкло пласта и бетона по поля гори и морета като екологичен,,,,, странно .
23
2
 
7
 
! Отговори
До24 преди 3 месеца
Ми то квот казаха си се случи без руски петрол и газ, цените до н,е,б,ет,о и европа в рецесия, ти нещо дриго ли си очаквал, да падат хора и умират по улиците ли.
22
5
 
3
 
! Отговори
Абсолютно е така преди 3 месеца
Екологични за едни за други природно бедствие за рибата и морското дъно! Зелените идеи на ГЛОБАЛИСТКИЯ ЗАПАД ИЗ...АТЕН.НО НИЩО ПУТИН Е ВИНОВЕН,ЧЕ ЗАПАДА САНКЦИОНИРА ЕВТИНАТА СИ ЕНЕРГИЯ.ДА ВИ СМАЧКАТ И РАЗПАДНАТ ЕС СОРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ!!!
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Новата опорка е че само руснаците можели да построят евтини атомни електроцентрали. Така пишеха и за Газпром и за Руския петрол. И слънцето и въздуха беше руски. Да се посмеем на жалбите на рубладжиите.
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Французите построиха един блок от 1600 мв в Финландия за 30 години . От 90 те го строяха и миналата година го пуснаха . Постояно спира и пак го пускат а е безумно скъп . Като разбраха че не могат да правят реактор от 1600 мв французите отишли при Ергдоган и му предложили 4 реактора от по 1000 мв .Ердоган ги питал А кой ще плаща ? И те - Ами ти.И ква е цената ? - Ами 48 милиарда долара :))) Ердоган ги изгонил.Ако някой верва че в България ще се построи АЕЦ е като да верчва в светлото евробъдеще.
19
6
 
6
 
! Отговори
само факти преди 3 месеца
най много вятър има на моеското равнище и на над 1500 метра бсп пак ще загуби изборите путин е крадлив *** костя копейкин е ром итн няма да влязат в парламента от журналист нищо нестава и Украйна ще победи във войната
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
трябват и ядрени и вятърни мощности това което ОПРЕДЕЛЕНО нени трабва е руски крадци
17
5
 
6
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 3 месеца
Нямат енергийна или икономическа ефективност. Грубо казано, за да разчиташ на 1 кВт за консумация, трябва да изградиш /инсталираш/ 4 кВт вентилаторна мощност. Съпоставете цената на един вентилатор, цената на неговата поддръжка и срока му на експлоатация. Знаете ли какъв е неговият срок на годност? Знаете ли как се поддържа вентилатора - какви алпинистки способности трябва да имате, за да се качите горе? Да се намирате вътре в тази виеща и люлееща се тръба при силен вятър?
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
в морето е равно и там вятър си има Физика
15
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как ще имат Британия произвежда 45 процента от ел.енергията с помощта на вятърни генератори и слънчеви централи ама ние ще горим въглища по хубаво нали?
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ядрената енергетика приключи . Никой не вярва че ще построят американска централа . Всички знаят че няма кой да даде парите . Ше я строят 20 години и ще трябва да се плащат 20 години лихви върху 30 милиарда долара . Това не е възможно а и България след 30 години няма да я има като държава . Така че това беше с ядрената енергия . От сега на татък скъп ток ,деиндусриализация , намаляване на населението и задлъжняване до самия край .
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
този експерт е заввършил в ленинград предполагам
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
иска си кюмюра тоя и да се моли на путичо, а сега внасяме вятърна и слънчева енергия от Гърция и Турция
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя червен другар вятъра здраво го брулил и затуй ги говори тези нелепици!
10
4
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 3 месеца
Пълни глупости, предвид простия факт, че разрешение за строеж чакат веи-мощности за три атомни енергоблока!
9
7
 
5
 
! Отговори
сУмалиец преди 3 месеца
"И ако гръмне някоя АЕЦ" това да не е бойлера у вас с предпазител от коларски гвоздей ве, урко? като караш таратайка на газ да не е по-малко притеснително? и срещу маските си писал тука, и срещу клетките на мобилни оператори. във Франция в езерата с вода за охлаждане на АЕЦ можеше да се плува свободно, докато не вкараха доп. мерки за сигурност заради разни радикализирани - и те са започнали като вас.