Бивш земеделски министър: Управляващите се опитват да разделят сектора

Зелената сделка категорично трябва да бъде променена, смята Мирослав Найденов
8 фев 2024 21:28, Анисия Иванова
25
Бивш земеделски министър: Управляващите се опитват да разделят сектора
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Трябва да отчетем основния катализатор на протестите - това са общоевропейските протести. Скандинавските страни не протестират, но те нямат такива интереси. Проблемите бяха натрупани от предходни месеци без трайно решение. Катализатор освен протестите са и проблемите със "зелената сделка". Нещата ще ескалират. Обявиха, че ще увеличават протестите като времеви график и обхват", каза бившият земеделски министър Мирослав Найденов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му според статистиката има задлъжнялост на сектора, която е между 40 лв. и 100 лв. на декар, а голяма част от машините и техниката са на лизинг.

"Държавата спешно трябва да се намеси, за да може тази задлъжнялост да се намали поне частично. За първи път зърнопроизводителите искат национални доплащания. За миналата година секторът е платил 3 млрд. данъци. При тази ситуация на пазара няма да могат да плащат данъци и голяма част от тях ще бъдат на загуба. Ако са на загуба, автоматично кредитното им досие става лошо. Секторът работи с оборотни кредити. Ще поставят под риск и фонд "Земеделие". Ако този бенд се отприщи, може да доведе до негативи, които ще бъдат много по-скъпи за държавата от това, което искат. Колкото по-бързо държавата намери решение, толкова по-добре", коментира Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че бюджетът трябва да се коригира и добави, че правителството е направило грешка, още когато премиерът Денков нарече земеделците "терористи".

"Има опити от страна на управляващите да разделят сектора. Те са разделени по отношение на оставката и на промяната на законодателството, която искат да постигнат. В сектор "Земеделие" има над 200 браншови организации", заяви бившият земеделски министър.

Според него "зелената сделка" категорично трябва да бъде променена.

"ЕК даде заден ход, приеха спешно някои поправки. Смятам, че са недостатъчни. Аграрният сектор до 2050 г. да бъде с нулеви въглеродни емисии - свръхамбициозна програма, мерките граничат с безумие", смята Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Грешка? преди 2 месеца
Не Денков е направил грешка, когато ги е нарекъл терористи. Той е самовлюбено същество и наистина го мисли. Грешката я направиха земеделците, които се продадоха на първият протест. Сега, подкрепата за тях не нищожна.
12
0
 
1
 
! Отговори
аман преди 2 месеца
Когато излизат с тракторите и оставят по 300 метра кални буци никой не ги санкционира!Виждаме ги в какви палати живеят,какви коли карат и никак не вярваме,че са на загуба! За вноса от Украйна - лъжи и измами! Може ли в цяла Европа с това да се оправдават? Все едно,че Украйна е по голяма от Австралия!Помним и онова олио по 6 лева литъра,все едно,че слънчогледа на Луната са го отглеждали!Лакомията им вече е прекалена!
11
1
 
0
 
! Отговори
Ана преди 2 месеца
ЗАЩО КОГАТО НЯКОЙ ИМА ПРОБЛЕМ ТРЯБВА ДА АНГАЖИРА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА,ТЪПО Е ДА ТЕ НАМРАЗВА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК КОЙТО ПЪТУВА НА НЯКЪДЕ,ДА ПРОТЕСТИРАТ ПРЕД СЪОТВЕТНОТО МИНИСТЕРСТВО
10
0
 
1
 
! Отговори
Хлебар преди 2 месеца
На който не му върви бизнеса държавата да плаща! ПРЕДЛАГАМ 30 ДНЕВЕН ПРОТЕСТ НА ХЛЕБАРИ И МАГАЗИНЕРИ В ХРАНИТЕЛНИТЕ МАГАЗИНИ
9
0
 
5
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
Много лесно е да се искат пари от държавата , но тя длъжна ли е да им покрива загубите! На обикновения човек никой не помага , няма смисъл нашите данъци да отиват за тях!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха, аз пък предлагам всички фирми с загуба да излезем на площада и да претендираме за обещетение. Даже може да се включат и частните лица които мислят че са на загуба !До кога ще спонсорираме от данъците си разни некадърни бизнесмени които видиш ли фалират всяка година ?
7
0
 
3
 
! Отговори
Гадняр преди 2 месеца
Цялостната концепция в нашето селско стопанство е сбъркана. Шепа хора, свързани с определи партийни (мафиотски) структури събираха каймака с години и ставаха все по-богати и все по-алчни. Притежават земя оценена на милиони, която не обработват устойчиво, но получават субсидии все едно гледат някакви редки насаждения. Ако не фалират в близките години от нашата плодородна земя ще остане само една химизирана пустош.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това прчетохте ли го,че аграрнияя сектор до 2050 г. трябва да бъде с нулеви въглеродни емисии ?Той ако е с нулеви това означава никакъв да няма,т.е. директно си целят да фалират,а после ще ни хранят със скакалци.Ей,саже по пещерите като сме живяли не сме яли скакалци!Вулканите повече замърсяват от земеделците.Да ходят да съкратят въглеродните емисии на вулканите,а не да посягат на хляба!!!
5
2
 
8
 
! Отговори
Лешояда преди 2 месеца
Тоя загнил елемент и говорител на 80% от "земята" започна нещо пак нещо да се отваря и да ръси мозък?!Решението е ясно спиране на всички евро сужсидии и премахване на всички изисквания към т.нар. "зърнари" - не може да си частник и да искаш държавата да ти поема загубите и купува бентягите, скоро нещата ще излезнат извън контрол, има нагнетено напрежение в обществото и няма да има милост...
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разделяй и владей. Добре познат метод за справяне с недоволно стадо. И най-вероятно и сега ще успеят да разделят овцете.
3
3
 
3
 
! Отговори
Xa-xa преди 2 месеца
Че той сектора отдавна е разделен. Парите отиват при една малка групичка. И те няма да ги дадат. Само подкокоросват сиромасите да клечат по пътищата, и да се надяват и до тях да стигне нещо. Да клечат. Ще им остане надеждата
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си плащат акциза върху дизела тия . Те замърсяват най много а спират дизела на хората които хем си плащат акциза хем не го ползват за комерсиални цели хем цапат много по малко. Нап ходи да тормози фризьорски салончета за много по дребни суми което изисква огромен ресурс а от тия не събира акциза . Тия са милионери в земя .
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мазното.