Земеделци искат подпомагане, колкото са получавали 2023 г.

Оставката на министъра не решава проблемите, заяви Боянова от Българската аграрна камара
8 фев 2024 11:52, Елка Василева
17

Поредна среща на земеделските производители с властта, но отново без конкретен резултат. Протестите и блокадите у нас остават. Днес те ще бъдат 4-часови.

"Резултатът от тази среща е напредък в преговарянето по някои от точките. Обсъждахме новото предложение, което е в сектора на зърнопроизводителите - начина, по който да се подготвят справките, които да доказват загубите, новото предложение за методика и калкулация. За другите сектори постигнахме напредък, показахме, че е необходимо подпомагане не със съобщените 150 млн., а то да достигне ставката, която са получавали производителите миналата година", заяви изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Има напредък в преговорите и по законодателните промени, които да решат проблемите с производството и продажбата на земеделската продукция. Важен е и Законът за бранша, който да даде силна представителност на земеделските производители, да е ясно кой защитава правата им.

Целта е средствата за 2024 г. да бъдат получени сега, за да могат да подготвят земеделците насажденията си и да имат реколта.

Боянова беше категорична, че представителите на Българската аграрна камара не искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев, защото това няма да помогне на сектора, а само ще забави промените.

"Не можеш да имаш политически искания в този ключов момент, когато производителите чакат ключови решения. Важно е да се променя политиката, а не министърът. За някои от колегите с искания на оставки е въпрос на его", коментира Боянова пред Bulgaria ON AIR.

Протестите ще продължат, докато исканията не бъдат изпълнени. По думите на госта хората не се интересуват от общата сметка.

"Няма да отстъпим от искането да бъдат ставките като миналогодишните за плодове, зеленчуци, животновъди. Това беше искането от самото начало. На земеделския стопанин общият бюджет не му говори нищо, той иска да знае как да планира своя бюджет. Като знае, че ще е като миналата година, ще направи своя разчет", допълни Светлана Боянова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
тцтцтц преди 2 месеца
Пак ли тая ще ни оправя земеделието бе?!?!?!На бате Миро момичето.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАГЛАТА ЗЕМЕДЕЛКА ОБЯСНЯВА ЧЕ НЯМА С КАКВО ДА ЗАСЕЯТ!ДА ФАЛИРАТ! ЩЕ ДОЙДАТ ТАКИВА ДЕТО ЩЕ СИ ПРАВЯТ СМЕТКИТЕ! БЕЗ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА! НА САМОИЗДРЪЖКА!ПАЗАРНИ ЦЕНИ КОГАТО ВИ ИЗНАСЯ И ПРОСИТЕ С РЕКЕТ ОТ МОИТЕ ПАРИ!ЗАЩОТО БЮДЖЕТА Е МОЙ И НА ДРУГАРИТЕ МИЛИОНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!ВЪВ ВСЯКА ЧАНТА ИМА ЕДНИ 20% ПЛАТЕНИ ДДС ПРАВО В БЮДЖЕТА ОТ КОЙТО ИСКАТИ ДА КРАДЕТЕ СЪС СКЪПИТЕ СИ ТРАКТОРИ!НАГЛОСТ
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КАТО СТЕ ПРИБРАЛИ РЕКОЛТА ТРЯБВА ДА ПРОДАВАТЕ И ДА КУПИТЕ СЕМЕНА,ТОРОВЕ ОТДЕЛЯТЕ ЗА ГОРИВА И ПЕСТИЦИДИ И ЗА ЗАПЛАТИ НА РАБОТНИЦИТЕ ДО НОВАТА РЕКОЛТА!КАЧЕТЕ СЕ НА СКЪПИТИ КОЛИ И ИДЕТЕ ПРИ МАКЕДОНЦИТЕ ДА ВИ КАЖАТ КАК ПРОИЗВЕЖДАТ ЕВТИНО! КАТО НЕ МОЖЕТЕ ФАЛИРАЙТЕ !ЩЕ ЯДЕМ ТУРСКИ ГРЪЦКИ И МАКЕДОНСКИ!ЗАЩО ЩЕ МИ ФАЛИРАТЕ МОЯ БЮДЖЕТ С ДВОЙНИ ЦЕНИ НА БУТИКОВИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ХЛЯБ ОТ ФУРАЖНА ПШЕНИЦА
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Миналата година джип БМВ за шефа таз година джип Мерцедес за сина му :)))
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Бентли и Мерцедес ще са доволни, ще има поръчки от България.
9
0
 
4
 
! Отговори
А,ха преди 2 месеца
Искат да получат средствата сега,за да може есента да протестират за още.
8
0
 
0
 
! Отговори
едаде преди 2 месеца
Няма да помогне, но ще покаже, че не може да си зарежеш отговорностите, за да се подмажеш на шефа и да ти се размине!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Две години включително и 2023 г. на земеделските производители даваха пари и във връзка с Ковид кризата. Три години им се дават пари и във връзка с войната в Украйна плюс всички останали субсидии.Кой друг освен те взимат пари за ковида и войната в Украйна. Утре пак във връзка с некоя епидемия и война ще искат още пари.
6
6
 
3
 
! Отговори
Кукли на конци ! преди 2 месеца
ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ТРЯБВА ДА СА УМОПОБЪРКАНИ,ЗА ДА СЕ ХВАНАТ ОТНОВО НА "ВЪДИЦИТЕ" ВИ, НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ !НО ТЕЗИ КОИТО ГИ ПРИЕМАТЕ В МС ЗА ПРЕГОВОРИ СА "МАШИ" В РЪЦЕТЕ НА"БОКО И ФЕНОМЕНА" И ТЕ НЯМА ДА НАПРАВЯТ НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА ДА ВИСЯТС ТРАКТОРИТЕ СИ ПО ...ШОСЕТАТА ! ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ВИ ЕВРОДЖЕНДЪРСКО ПРАВИТЕЛСТВО И ...НОВИ ИЗБОРИ !НО НЕ ВИ СТИСКА, МИШОЦИ !ДА ЖИВЕЕ ВЪЗРАЖДАНЕ !
5
0
 
3
 
! Отговори
По руски? преди 2 месеца
До Изруждение Държавният преврат в Русия го направиха болшевиките, основно евреи. Те я унищожиха, като държава за почти век. За наше нещастие, болшевиките в момента ни управляват. Нищо добро не ни чака. За липсата на подкрепа, земеделците, сами са си виновни. Предишният път се продадоха, а и те са основните спонсори на ГЕРБ и ДПС, които са бетонът на тази престъпна сглобка.
4
0
 
3
 
! Отговори
Извинете преди 2 месеца
На къде е Терминал 2
3
0
 
6
 
! Отговори
Изруждение преди 2 месеца
Хвърлят тор по герба и палят голф тройка в центъра правят държавен преврат по руски Мухахаха
2
1
 
6
 
! Отговори
Палми Странджев преди 2 месеца
Зърнарите са шпицкомандите на ГЕРБ и ДПС.
1
4
 
2
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 месеца
Денков да започне раздаването на народните пари СЕГА!