Как чужденци от страни в бившия СССР взеха БГ паспорти?

НС проверява "фабриката на митичната фигура Глеб Мишин"
64
Как чужденци от страни в бившия СССР взеха БГ паспорти?
Снимка: БГНЕС

Временна комисия в НС ще проверява фактите и обстоятелствата за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Предложението за създаване на комисията е на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и група народни представители.

В мотивите си за създаване на комисията, вносителите подчертават, че временната комисия има за цел да проучи и установи всички факти и обстоятелства, свързани с „фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин“, на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.

Първият, който освети Глеб Мишин, бе Атанас Атанасов от ДБ.

Пред БНТ той предупреди, че „това е потенциален канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа“.

"Тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това. Казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак. Той осигурява цяла кавалкада от хора от руски произход, които получават българско гражданство", обясни Атанасов.

В мотивите си вносителите на проекта за създаването на временната комисия в НС цитират статия на Mediapool, в която се посочва, че повече от 4000 преписки за предоставяне на българско гражданство на чужденци от страни в бившия Съветски съюз са използвани подправени документи.

Тази „фабрика“ за производство на български граждани е функционирала безпрепятствено години наред, макар че службите са знаели за нея. Поради спецификите на процедурата по предоставяне на гражданство, нередностите са открити около пет години след началото на схемата. Междувременно чужденци са успели да се сдобият с български паспорт (а оттам и свобода да пътуват и работят в целия ЕС), макар да са доказвали произхода си с фалшиви документи, пише в публикацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Асен преди 2 месеца
Освен да се сърди и да гледа лошо, Атанасов не може да прави друго
51
0
 
2
 
! Отговори
Костов сдс преди 2 месеца
Тия тримата противняци дето ограбиха бьлгарите ще проверявали нещоАтанасов кажи си как продавахте с костов бг на безценица
50
0
 
3
 
! Отговори
Самарин преди 2 месеца
Бат Танасе,спри да ровиш като глиган в ***.Ти славянин ли си или разградско ***?Ако не е Русия,за какво ще се лигавиш по студията и редакциите на определени вестници.Ако не е Русия,то злобатата ти е насочена към Р.Радев,единствения истински генерал от българската армия.
49
0
 
4
 
! Отговори
Предател преди 2 месеца
Този от снимката като свърши войната във укройна ще се скрие и никой няма да чуе вече за него!! Национален предател който си напълни гардероба със кървави американски долари! Този господин със най голямо удоволствие би вкарал и България във конфликта срещу два сака със пари!!
48
0
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 месеца
Как ли !!?Като платиха милиони на политиците!Тия къщи и коли за милиони от къде са ...а да , от плана за възстановяване
47
1
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Aбре ,Пекинез , аз не съм чул руснак да нарича българин "фашист" . А македонците така наричат българите,заради съюза ни с Германия през втората световна война. И сега питам - колко български паспорта даде правителството на Боко Тиквата на македонци , за да ги направи " български граждани " , а всъщност те ги взимаха за да пътуват в ЕС свободно ???
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От държави от бившия СССР и основно от Украйна :))) 99%.....охоооо! тоя бил украинец ама май руснак?!....е как да кажеш лошо нещо за украинец, естесвено че е руснак...някой беше казал че сте български пoдлоги
45
0
 
0
 
! Отговори
Казума преди 2 месеца
Така като гледам чии имена се изброяват каквото и да е това нищо хубаво няма да излезе от него.
44
0
 
3
 
! Отговори
Малииии преди 2 месеца
Питайте патриота от ВМРО - Каракачанката, той има няма 20год продаде няколко стотин БГ гражданства, потенцирам думата - продаде!
43
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
защо разрешиха двоиносто гражданство да ставаш депутат и министър да купувашзем земя турски самолети ни вардят от кого и те не знаят на какво се учудватемислете с главите си и не пишете небивалици
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Токмаков Комунизъм е на Запад.... Тук е Изток.
41
0
 
10
 
! Отговори
руснак преди 2 месеца
Руският интернет е пълен с обяви за гражданство в България, Румъния и ЕС.Цените варират от 2000 до 4000е. Очевидно, това , дето му викат корупция, е навсякъде.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Каракачанов защо не го проверяват?? Там всичко ли е точно?
39
2
 
11
 
! Отговори
СС,С преди 2 месеца
По,добре,. Руснаци,славяни,. от,колкото,,Сирийци,Авганистанци,,с,башибозушко,мислене,не,на,ислямистите
38
1
 
8
 
! Отговори
Asassin преди 2 месеца
как "мигранти", станаха български граждани...без документи, с криминално минало и настояще...и ще бъдат обгрижвани на българска територия...В същото време, ако не си извадил лична карта на детето си от 14 до 18 годишна възраст, търпиш санкция от 150,00 лв. Това е налагане на двоен стандарт...на всички навлеци, всичко е разрешено...а за българските граждани само наказания...
37
5
 
10
 
! Отговори
Кънчо преди 2 месеца
хахаха тоя пал/я.чо ляга и става с Русия и "руската пропаганда", а преди да легне проверява под леглото и в дрешника да не се е скрил Путин...хахахах Е много сте смешни бе хахахахах
36
1
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
Този "мъдрец" ще играе казачок на Орлов мост! Нищо полезно не е направил през мизерния си живот!
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оставете човека! Иска шеф да става! Как иначе ще разберем дали е подготвен? Колкото по-големи глупости говорят, толкова по-важни държавни постове заемат! Браво, така трябва! И моля мисирите не го именувайте генерал, че баба му е купила пагоните от пазара, а не му ги е везала...Не го сравнявайте с хора в пъти по-достойни от него и с принос за развитието на държавата! Този е жив мишок, национален предател, службогонец, доносник, подляр, низко същество...
34
0
 
5
 
! Отговори
Гном изправи се и: преди 2 месеца
ИЗЦВИЛИ:....чужденци от страни в бившия СССР ми е.ахаМа.ката....
33
1
 
15
 
! Отговори
Альоууу ...Гномааа преди 2 месеца
А нещо да кажеш за чужденците емигранти ,които щъкат необезпокоявани у нас без никакви документи...Защо не питаш за тях кой ги е инфилтрирал у нас???Аз ще ти дам ДЖОКЕР: НАТО,ЕС,ДАЕШ,Мюсюлмански братя и т.н.да не ги изброявам всичките ЗАПАДНИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ служби, които действат на наша територия!!!!