Как чужденци от страни в бившия СССР взеха БГ паспорти?

НС проверява "фабриката на митичната фигура Глеб Мишин"
64
Как чужденци от страни в бившия СССР взеха БГ паспорти?
Снимка: БГНЕС

Временна комисия в НС ще проверява фактите и обстоятелствата за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Предложението за създаване на комисията е на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и група народни представители.

В мотивите си за създаване на комисията, вносителите подчертават, че временната комисия има за цел да проучи и установи всички факти и обстоятелства, свързани с „фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин“, на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.

Първият, който освети Глеб Мишин, бе Атанас Атанасов от ДБ.

Пред БНТ той предупреди, че „това е потенциален канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа“.

"Тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това. Казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак. Той осигурява цяла кавалкада от хора от руски произход, които получават българско гражданство", обясни Атанасов.

В мотивите си вносителите на проекта за създаването на временната комисия в НС цитират статия на Mediapool, в която се посочва, че повече от 4000 преписки за предоставяне на българско гражданство на чужденци от страни в бившия Съветски съюз са използвани подправени документи.

Тази „фабрика“ за производство на български граждани е функционирала безпрепятствено години наред, макар че службите са знаели за нея. Поради спецификите на процедурата по предоставяне на гражданство, нередностите са открити около пет години след началото на схемата. Междувременно чужденци са успели да се сдобият с български паспорт (а оттам и свобода да пътуват и работят в целия ЕС), макар да са доказвали произхода си с фалшиви документи, пише в публикацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Руслан Мъйнов е с кръгла глава.... същински ***!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе толкова ли е лесно един украинец да мине за руснак?!
30
0
 
13
 
! Отговори
Ананас Ананасов преди 2 месеца
Глеб Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак....ха-ха-ха...а може дори и да е марсианец...ГНОМСКИ изцепки !!!!!
29
1
 
7
 
! Отговори
абе преди 2 месеца
тоя Ам Гъл е абсолютен г.л.у.п.а.к! като дойдат братушките, първо на тебе ще ти резнат тиквата!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алфа несретник!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А как канадец стана премиер бе ла лугер ?
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как този тип е "по рождение украинец, ама май е руснак"?! Атанасов не се ли научи да различава руснак от украинец?! Уж бил ченге и разбирал от служби, а бърка руснак с украинец!
25
10
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 месеца
ФАШИСТКА РУСИЯ, ЗАТОВА ВОЮВА-----ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ НИЩО СВЯСТНО НА ХОРАТА, А ИСКА ДА ГИ ЕКСПЛОАТИРА!!!"ОСВОБОЖДЕНИЕТО"---- Е НОВОТО ИМЕ НА "РУСКАТА РОБИЯ"....ЗАТОВА И РУСОФИЛЧЕТАТА НЕ ХОДЯТ ВЕЧЕ В РУСИЯ...ХАХАХА...
24
1
 
13
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 месеца
Я комисията да каже нещо и за върнатите ни бежанци обратно в БГ ?!?!?!
23
9
 
4
 
! Отговори
МРАЗИМЕ РУСНАЦИ! преди 2 месеца
ОБИЧАМЕ САМО УКРАИНЦИТЕ, ЩОТО СА НЕСРЕТНИЦИ КАТО НАС- БЪЛГАРИТЕ, ИЗТОРМОЗЕНИ ОТ " КОМУНИЗЪМ"!!!!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бесарабските българи живеят в Молдова. А Молдова е страна от бившия СССР. Занчи ли че това са били бесарабски българи? Като Руслан Маинов..
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бившият СССР? Това е ненормално огромно понятие.
20
2
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Държава, която се управлява от бивши комунисти и служители на репресивния апарат от времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков и техните " деца на социализма " е логично и нормално да раздават пари, помощи и поданство на всички граждани от бившите социалистически държави в Европа и в частност от бившия СССР.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Страни от бившия СССР" не значи непремено Руснаци. И Украйна е страна от бившия СССР, И Грузия, Армения, Азърбайджан, Молдова... всички са страни от бившия СССР. Да не казваме и Литва, Латвия и Естония. Но те са в ЕС и надали им трябва Бг паспорт.
18
1
 
11
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
На Танас Жабата простотиите. Бил украинец, ама май бил руснак, хора с руски произход, фабриката на Мишин... Ами те половината "украинци" са с руски произход бе, Танасе, пък из БГ има много "украинци", десетки хиляди са, повечето по хотелите. За всичките ли ще образувате "преписки"? Дева одъртелия и оглупял комсомолец - евроатлантик!
17
2
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 месеца
ТАКА ТЯ, ОЩЕ ОТ "ЗОРАТА НА ОКТОМВРИ"---КОМУНИСТИТЕ ИМАТ ПО 3-4 ПАСПОРТА, ЗА ШПИОНАЖ И ЗА БЕГАНЕ У ЧУЖБИНА, КАТО СТАНЕ НАПЕЧЕНО ..ХАХАХА...ИЗМИСЛИЛИ СА ГО....!!!!
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какъв е проблема да вземат Български паспорти?
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Танас е бил съдия и прокурор по време на НРБ,пита се бил ли е член на БКП? Защо такъв вой срещу всичко руско от тия новоизлюпени атлантици?
14
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
Плащам осигуровки и на алфа мекерета!
13
2
 
5
 
! Отговори
ze nigmar преди 2 месеца
Сигурно всички са бежанци:)))