НС се зае с изграждането на детската болница, иска ускорен план от Хинков

Депутатите задължиха здравния министър да им представи отчет за свършеното
11
НС се зае с изграждането на детската болница, иска ускорен план от Хинков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

НС задължи с решение здравния министър Христо Хинков да представи на парламента план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на националната детска болница до 30 дни. Хинков трябва да е готов и с план за кадровия ресурс на бъдещото лечебно заведение.

Освен това в срок от 7 дни здравният министър трябва да представи отчет пред депутатите, който да е изготвен въз основата на цялостен на извършените действия, постигнатите резултати и изразходваните средства до момента.

Решението, което е депутатите приеха, е внесено от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Вносителите посочват, че България е единствената държава в ЕС, която няма лечебно заведение, което да оказва комплексна помощ на деца.

По време на дебата от всички партиите защитиха становището, че трябва да има национална детска болница.

Според Костадин Ангелов от ГЕРБ обаче Министерството на здравеопазването не прави нищо да се случи този проект.

„Много министри проспаха този проект и не направиха нищо. Някои сключиха договори с търговски дружества да обследват терени, други нищо не направиха, а някои имаха основната задача да спрат този проект и с писмо го спряха“, скочи той.

Според него НС трябва да контролира изпълнителната власт и добави, че това решение показва, че има политическа вола за реализирането на проекта.
Атанас Чорбанов от ИТН коментира, че явно нямало кой да контролира отговорната държавна структура и заради това го правел парламентът.

„Ако всеки проблем, касаещ изпълнителната власт и изпълнението на болницата, ако ще бъде решаван от нас, да закрием МС и всичките му структури и всяка парламентарна комисия ще изпълнява ролята на министерство“, репликира той.

Гроздан Караджов от ИТН добави, че ако се продължава така накрая НС ще се превърне в истински Министерски съвет.

Той акцентира, че с това решение НС нарушава принципа на разделението на властите, като се намесва в работата на изпълнителната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: детска болница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Ще има ли кадри са европейски заплати за тази болница. Щото ако няма,ще стои празна
10
0
 
0
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
Ха,ха ха ха ....,тия управници колко палати направиха с народни пари,а за детска болница все не стигат,епа как че стигнат
9
0
 
0
 
! Отговори
Казума преди 2 месеца
Малеее що държавни пари ще се усвоят тука направо ....
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия неграмотни дали изобщо са чували, че имаме детска болница. Напр. СБАЛ "Проф. Иван Митев". И дали са наясно, че поради некадърното им управление от вече 15 години Клиниката по детска клинична хематология и онкология издъхва? Но не, трябват още пари да се прави нещо ново, да се опапат и те, вместо да се развива наличното вече.
7
1
 
1
 
! Отговори
Алооо лилипутки преди 2 месеца
Какви детски градини с обяви по сайтове за компаньнонки, провали се МВР във всички звена! Снимаме и отиваме в Германия да сменяме властта!
6
1
 
3
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
ангелов като министър, герб като управляващ 3 мандата, какво направиха по въпроса? Една голяма кръгла 0. Защо крият денков и не му дават да обясни за самолети с мигранти. Такава наглост няма никъде по света. И все едно са ги избрали началниците от ес, а не българите.
5
0
 
3
 
! Отговори
към 1 преди 2 месеца
а после и ще бъдат лекари, сестри и санитари в тази болница!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И това като блоковете за АЕЦ-а. Строителството, на които отнема години, 8-10 примерно. Но тия умуват вече 30 години къде и кой да строи. Резултатът е ясен, няма изградени нови мощности, а живота на старите е към края си. За тази детска болница умуват повече години отколкото е необходимо , за да се построи. Българска работа.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има готова децка болница още от бай Тошо - само да я довършват :)))
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой ше плаща нови милиони и милиарди :)))
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прочетох заглавието и си помислих че лично депутатите ще ходят да строят..