Тагарев се хвали: Сред 18-те страни от НАТО сме с по 2% от БВП за отбрана

Трябва да наваксваме десетилетия изоставане, заяви той
15 фев 2024 14:10, Александър Попов
251
Тагарев се хвали: Сред 18-те страни от НАТО сме с по 2% от БВП за отбрана
Снимка: БГНЕС

България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия за отделяне на 2% от БВП за отбрана. Това заяви военният министър Тодор Тагарев от Брюксел, където участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки от НАТО.

"България е сред тях. Ние сме на 2% с планирания бюджет за тази година и във всяка от следващите години до 2032 година. Около една трета от този бюджет е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници", посочи Тагарев.

Във връзка с изявленията на Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да атакува, ако страните - членки на НАТО, не плащат, Тагарев коментира:

"Господин Тръмп е в предизборна кампания и позицията му е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 година , т.е преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен. Всички заедно трябва да поемем бремето. В НАТО ангажиментът е категоричен и тази сутрин няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територията на НАТО няма да бъде допуснато да бъде даден на някой друг, на страна агресор примерно", допълни той.

Тагарев съобщи, че към 2026 г. е планирано да се отделят 2,4% от БВП за отбрана.

"Тъй като има големи плащания по сключени договори, работим още за сключване на нови договори, да тръгне процесът на превъоръжаване, по-мащабно, на по-широк фронт, тъй като трябва да наваксваме изоставане от десителетия", каза още министърът на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отвратителна физиономия
216
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Ей бе няма угодия на тpoлчeтaта. Като няма пари за армията реват що няма армия. Като се отделят пари за армията реват що се дават пари. Tъпи чипирани пaтки, които не помнят 10 минути, вярват на последното което им се каже и кряскат за 5ма...
215
1
 
0
 
! Отговори
Ееее преди 2 месеца
Позор
214
1
 
0
 
! Отговори
Магаренко : преди 2 месеца
Рекет даден - рекет приет! Слава Кокаине и Зиг Хайл Зельоньй ФюрЪр!
213
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ са най-големите бизнесмени. Предлагат "защита" , а в замяна трябва да си пазаруваш при тях на минимална стойност и да им приемеш базите където те си правят каквото решат. Съответно върви и PR , че има някакъв външен враг който ни заплашва всички иначе бизнеса ще спре.
212
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хвали се, че изпълняваме без да роптаем 2% от БВП подарък за САЩ
211
1
 
1
 
! Отговори
Обрат преди 2 месеца
Тагарев е заминал в авдевка и руснаците сега отстъпват .
210
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 220:То всеки пcyва Тагаренко,а ти пишеш платени коментари...Не те ли е малко срам поне?!Тоя изнесе сумати оръжия от държавата без пари и ни заробиха с милиарди заеми.
209
19
 
5
 
! Отговори
България е НАТО преди 2 месеца
Професор д-р Тагарев, искам да Ви благодаря искрено за добрата работа. Дано има повече достойни българи като Вас. От Вас зависи защитата на България от криминалната хунта на Путин. Желая Ви, много здраве и още по-големи успехи в областта на отбраната.Бог да пази България от кремълските престъпници!С уважение,К. Стоев от гр. София
208
2
 
2
 
! Отговори
Весо преди 2 месеца
За спорта 0,9,% от БВП НЕ СА ЛИ МНОГО?
207
2
 
2
 
! Отговори
Zеленски V преди 2 месеца
Индианците .. могат да бъдат и плешиви, Катър-ренков продължава да търси своите полу-корени в ловните полета на ***. Прародината и по майчина линия вече са открити в Донецкь, но все още търси бащините си аркадаши.. затова и напуска България противозаконнно. Ловешкият отряд има още капацитет..
206
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименГ-н министър, определено не ставате за министър на отбраната. Не сте военен от кариерата и като министър продължавате да изпълнявате функциите на съветник и измекярин на ВСУ. Да бяхте се върнали в БАН да си припомните роботиката след 25-годишно прекъсване? Все пак там сте професор, а в МО - аматьор, който с войнственото, неподходящо за вашите стари години поведение, като нищо ще ни закопае държавата.
205
1
 
10
 
! Отговори
Туй преди 2 месеца
Бясното няма ли кой да го усмири? Завинаги!
204
4
 
19
 
! Отговори
Па да питам преди 2 месеца
Докога американци и украйнци гратис в Бг?????До кога на джоба на сиромашка България докога?????!!
203
2
 
10
 
! Отговори
ЕВАЛА ТАГАРЕВ преди 2 месеца
Баш НАТОВЕЦ си.
202
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой беше тоя Тагарев?
201
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ончо Ончо, стига си лъгал бе. Не стига че фалирахте държавата няколко пъти ами на всичкото отгоре ми цитира и фалшивите статистики на бай ти Тошо. Единственото по което България беше икономически шампион беше по брой фалити на държавата.
200
3
 
16
 
! Отговори
Ончо преди 2 месеца
До АНОНИМЕН, не само че беше развита, но и на 26 място в света по икономика, на 6 място в цяла Еврапа и на пъро в Балканите. Но явно тези които не обичат Родината си, не искат да чуват за тези неща. За тях българомразците сегашното диридже е успех, напредък и сбъдване на тяхните блянове и мечти. Да си на последно място по икономика, да си на първо място в света по най-бързо изчезващия народ, най-бедния в ЕС и т.н., всичко това за чуждопоклонниците на световните терористи англосакците е успех.
199
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Плешивия иидиот не може да разбере че няма как една държава да е бедна като изоставен селски хамбар и да е добре в оръжията.Дори и на книга да е добре в действителност пак ще изгуби в евентуална война.Ето като в северна корея Големи ракети ,големи бомби големи самолети танкове и оръдия ама като никой не ги гледа и почват да прескачат оградата към гнилият капитализъм.В Германия като не са изхарчили 2% от Бвп за глупости ..в Германия ли е по-добре или в България.
198
2
 
22
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
И първите с най ниски заплати и мизерни пенсии,продажно корумпе,намерил с какво да се хвали