Тагарев се хвали: Сред 18-те страни от НАТО сме с по 2% от БВП за отбрана

Трябва да наваксваме десетилетия изоставане, заяви той
15 фев 2024 14:10, Александър Попов
251
Тагарев се хвали: Сред 18-те страни от НАТО сме с по 2% от БВП за отбрана
Снимка: БГНЕС

България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия за отделяне на 2% от БВП за отбрана. Това заяви военният министър Тодор Тагарев от Брюксел, където участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки от НАТО.

"България е сред тях. Ние сме на 2% с планирания бюджет за тази година и във всяка от следващите години до 2032 година. Около една трета от този бюджет е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници", посочи Тагарев.

Във връзка с изявленията на Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да атакува, ако страните - членки на НАТО, не плащат, Тагарев коментира:

"Господин Тръмп е в предизборна кампания и позицията му е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 година , т.е преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен. Всички заедно трябва да поемем бремето. В НАТО ангажиментът е категоричен и тази сутрин няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територията на НАТО няма да бъде допуснато да бъде даден на някой друг, на страна агресор примерно", допълни той.

Тагарев съобщи, че към 2026 г. е планирано да се отделят 2,4% от БВП за отбрана.

"Тъй като има големи плащания по сключени договори, работим още за сключване на нови договори, да тръгне процесът на превъоръжаване, по-мащабно, на по-широк фронт, тъй като трябва да наваксваме изоставане от десителетия", каза още министърът на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Друго си е с американските самолетк дето си мупихме и ни пазят. Спя спокойно. Нищо,че са само чертежи. И някакви Страйкъри. И те са много убави-на чертежи. А кредитите с лихвите за тях дето плащаме са още по-убави
136
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинска падлога - ВЪН!
135
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От кого се отбраняваме, бе Магарев? Елементарни сте. Първо посочвате въображаем враг и после започвате да наливате милиарди за "отбрана". При американците този номер може и да минава незабелязано, ама тук...
134
4
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
До Анонимен133. Ок, да кажем, че русия е окупирала. Но кое има по-голямо значение, че няма прогрес - руско присъствие, или онова 500-годишно? А за зависимост - и сега България е зависима.
133
3
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
"Все пак всеки коментар ти пълни касичката с 10 цента." -- Както и да го погледнем 10 цента са си 1000 рубли. Ти, като виден ***, ще разбереш мотивацията. Хиляда рубли, пич, хиляда рубли :)
132
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин като малък се е хранел само с котешки гранули и затова не е могъл да порасне голям
131
5
 
9
 
! Отговори
Окупираха ни руснаци преди 2 месеца
през 1944г. но накрая Горбачов ни даде свободата. И какъв прогрес имеме след 1989г. ???Регрес има - за 30г. намалени с 30% и продължава потъването.
130
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Lada беше най-хубавата кола едно време, а и още е по-хубава от пластмаските корейки и китайки. Сериозните хора още карат Лади в България!
129
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Истината Ти да видиш...верно ли бе...За това ли и джуджака нееднократно е заявявал,че в конвекционална война Русия НЯМА шанс срещу НАТО
128
3
 
17
 
! Отговори
Божкее преди 2 месеца
Това за хвалба ли е, бе, украйсщнски шпионино?!
127
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Еврогейска България От какво я спаси Русия,че не разбрах?От прогрес и развитие.От независимост.Руснаците най-нагло и безпардонно ни окупираха.Това е истината.
126
5
 
11
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Истината е, че ако Русия наистина реши да нападне НАТО, няма значение дали държавите отделят 2 или 200% от бюджета си за отбрана, братушките ще прегазят траверсите от НАТО за нула време. Не воюват парите и технологиите, а ХОРАТА, разберете го. А Западът е морално капитулирал, метросексуалните с оскубани вежди и епилирани крака не стават за войници.
125
5
 
6
 
! Отговори
УжАс преди 2 месеца
Прави впечатление, че нивото на постовете, защитаващи политиката на настоящия руски режим е потресаващо ниско и възпроизвежда на 99% мантрите на техните пропагандисти. Предполагам повечето са на млади хора, за съжаление писанията свидетелстват за опростенческо мислене и огромен дефицит на знания, с две думи - пълна трагедия. Възпроизвеждат, на доста по-ниско ниво, разбира се, 6ъллвоччите на Соловьов, Симонян, Машка, Песков и вся остальная .....ч
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 114 Простичък отговор като за теб-Украйна не е НАТО.За това войски на НАТО не участват във войната срещу русия.
123
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Kаcкети, не само в България, но и в цяла Европа започва усилена милитаризация! Руските терористи ще си платят за нападението срещу една суверенна държава като Украйна! Следващите години ще бъдат ритани руски зaдници до посиняване!
122
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 2 месеца
знаем много добре - харчим, но е не получаваме!
121
8
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
Как е, бачкатори? Бачкотите ли за жълти стотинки?
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
....фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен? Ами от 31 държави ние сме в 18-те, дето си плащат 2-та процента. Останалите 13 държави? Плащат повече, сигурно? Като пишете по една тема, защо не пишете по-обстойно, че трябваше да търся колко са държавите в НАТО въобще към момента? А кои държави предизвикват това безпокойство у министъра пак не става ясно.
119
7
 
4
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До Еврогейска България 111: Фашистка, не фашистка, важното е, че не върви по ътя на комболшевишка/сталинистка/нацистка/путинистка/терористична русия.
118
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
за какво отделя пари този изтъпанчения гордодия? Имаме ли армия-нямаме. НАТО ли ще ни пази? НАТО никого досега не е пазило, камо ли опазило. НАТО е нападателна организация. Пък и от какво и кого ще се отбраняваме, такива жалки.