Защо Денков иска да оглави Външно и пешки ли са министрите в кабинета?

Тезата, че ГЕРБ са ощетени, е несъстоятелна, заяви премиерът
Обновена: 15 фев 2024 09:18 | 15 фев 2024 09:04, Александър Попов
87
Защо Денков иска да оглави Външно и пешки ли са министрите в кабинета?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Николай Денков иска да получи поста външен министър през март, защото така най-лесно ще се случи ротацията на правителството и няма да се налагат допълнителни промени, заяви самият той в онлайн излъчването „Властта говори открито“.

Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия, отговори Денков на въпроса дали след ротацията ГЕРБ-СДС ще имат преимущество. Не говорим за партийни министри и пристрастия. Твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не отговаря на истината. ГЕРБ доста заблуждава публиката, че те нямат отношение към състава на кабинета и към областните управители. Част от хората, които в момента са в Министерски съвет от Мария Габриел и ние сме казали „да“, уточни Денков.

Ако направим ротацията, така че с Мария Габриел само да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал премиер - това е повишение, не понижение. Тази теза, че ГЕРБ ще бъде ощетен, е абсолютно несъстоятелна, категоричен бе той.

Министър-председателят беше категоричен, че министрите не са пешки на никого.

Между другото президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя, така че не приемам този тип рамкиране на министрите, добави Денков.

Денков заяви, че правителството е отбор, който не трябва да се разцепи на фракции и това е неговата най-силна страна.

"Дискусията за регулаторите се ускори. Партийните лидери обсъждат правилата за попълване на регулаторните органи. Аз смятам за правилно да се действа, така както аз действах с министрите. Всеки да има право да предложи – всяка партия в Народното събрание – отворен ход на номинации, публична дискусия и гласуване в Народното събрание".

Относно договореностите по Дъблинското споразумение и приемането на мигранти в България, премиерът беше категоричен, че темата се използва от опозицията, за да плаши и заблуждава хората.

По отношение на еврозоната премиерът отбеляза, че ние сме отличници по три от четирите показатели за еврозоната – отличници по дълг спрямо БВП, валутен курс и дефицит, но не и по инфлация, която премиерът определи като привнесен проблем.

За новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ премиерът каза, че до края на март тази година очакваме да имаме първа оценка от „Уестингхаус“ за цена и ще се тръгне към подготовката на инженерния проект, който ще бъде готов в средата на 2025 г. Тогава ще бъде подписан окончателният договор с цена и строител. Строителството ще започне във втората половина на 2025 и ще продължи до 2033 г., каза Денков.

Шенген

С Австрия не се водят преговори, обсъждаме с Европейската комисия (ЕК) какви да бъдат следващите стъпки. Така премиерът Николай Денков отговори на въпрос има ли напредък в преговорите за приемането на България в Шенген и по суша. Министър-председателят отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук.

Този процес e координиран от представители на ЕК и заради това разговорите са основно с тях, обясни Денков. По думите му единствената съпротива идва от няколко политици в Австрия, които имат право да вземат това решение. България има подкрепа от всички останали държави, добави той. Това е решение, което е извън контрола на българските власти, заяви премиерът.

Заздравяваме външната граница и тя е по-добре от всякога. Купуваме още техника, намаляваме броя на мигрантите, които минават от там. България в това отношение се справя изключително добре, коментира премиерът.

Според решението на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 30 декември миналата година се предвижда проверките по морските и въздушните граници с Шенген за България и Румъния да отпаднат от 31 март. Австрия бе единствената страна в ЕС, която се възпротиви на предложението за отпадане на всички граници засега, като ЕК призова за положително решение и по този въпрос "в разумен срок".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Николай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
!!!!! преди 2 месеца
С това управление, независимо от конфигурацията, ощетена е България!
72
0
 
1
 
! Отговори
Танас преди 2 месеца
Денков (подобно на Генков, Йончева, Станишев, Боко и други) иска да плюе българите и България пред Запада. Постът Външен Мин е най-подходящ, след поста Премиер.
71
0
 
2
 
! Отговори
Брей преди 2 месеца
Е, как точно инфлацията ще е привнесен проблем, като инфлацията в останалите държави е в пъти по-ниска ? Банките държат ниски лихвите по кредитите и това увеличава инфлацията . Това нещо на снимката няма никаква представа от макроикономика, освен от сапуни и сега сме му дали да управлява горката ни държава !!!!
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Течни филми в присъствие на колоидни частици - стабилност и образуване на подредени структури". Принос към външната политика на РБ.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ДенковТози се оказа голяма лимонка. Иска да пътува човека. Съвсем девалвираха името дипломат.
68
0
 
1
 
! Отговори
OSTAVKA преди 2 месеца
Garbage, BOK..LUK
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За герб само загрят К0 р!
66
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Академик Денков,не допускайте елементи от грабителската партия герб,да представляват държавата ни през света.Какво е казал бат Танас тук там без да го пита някой,не го вземайте на сериозно.
65
1
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Обича да пътува Мъпета.Не го мъчете.Дайте му самолета.
64
2
 
11
 
! Отговори
соца преди 2 месеца
Защо няма новини за мигрантите които колят и изнасилват в Европа а сега ни ги пращат тука?Вчера полковник Марков сам отиде на летището.Къде сте софиянците защо спите.Утре ни чака същото нашите жени,деца и вашите бе които криете и вие ще пострадате и никой нищо няма да им направи.Защо денонощно това не е най-важното събитие?Вън от България!Половин България са роми а сега и тези главорези а ние се топим.Каква държава бяхме по соца и спокойствие имаше.Ботев и Славейков са много прави какъв народ см
63
2
 
8
 
! Отговори
ай,ай,ай преди 2 месеца
ГЕРБ ще са ощетени, защото преди това сте подписали друго, а сега искате министерство което не е договорено... ГЕРБ ще са ощетени, защото е спечелиха на изборите, а ви дадоха шанс да съставите правителство. Редно е при ротацията те да имат повечко хора. Просто е, а и е морално така да бъде. Денков ти нали искаше Министерство на образованието...., нали така беше, пък сега друго ломотиш, че и обвиняваш ГЕРБ, за това, че вие не спазвате договореностите ...
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо се прави договаряне с Усетингхаус директно, няма ли обществени поръчки за многомилиарден проект, който ще го плащат хората и бизнеса.Абсолютна лобистка, а може би и корупционна политика, от страна на ПП-ДБ
61
1
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Явно темата с пешките е важна. Лошото е че не разбраха Президента. Е за ваша сметка си е. Дразня се че когато разкажа виц трябва да кажа: тук трябва да се смеете.... Не не са пешки, пешките в шаха са важни фигури,а министрите са пионки...
60
0
 
21
 
! Отговори
Денков преди 2 месеца
Ами искам да ходя на екскурзии в чужбина, а в образованието такива няма. Колко пъти да обяснявам?
59
1
 
27
 
! Отговори
Дипломат преди 2 месеца
Пренасочването на кервана с мигранти през Виена към България е дипломатически провал, който обрича страдания за обикновените българи на страдания в продължение на десетилетия. Само за този грандиозен провал, бездарникът на снимката не би трябвало и за миг да си помисля, че го бива за български външен министър.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Химици са тия които приготвят наркотиците. Висшата им класа, се наричат дизайнери на дрога. Е, денков се е писал академик, висша класа, демек дизайнер...
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Aми той си каза защо- пътувало му се на човека. Безплатно, пардон, за наша сметка.
56
28
 
1
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 2 месеца
Академик Денков се оказа най-добрия дипломат който България е имала някога. Тоей трябва да води външната политика на държавата доживотно! След години чакане, Денков успя да вкара България в Шенген само за няколко месеца.
55
1
 
27
 
! Отговори
Пълен наглец! преди 2 месеца
Пълна нула като министър-председател, сега се точи да провали външната политика! Какво да очакваме от човек, използвал служебното сиположение да стане професо, после и академик!?
54
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Марионетки на ПОСОЛСТВОТО. Чехия изгони Уестингхаус и не иска да чуе за тях, а нашите продажници се канят да сключват договор с тях . Христо Иванов орева орталъка, че АЕЦ Белене ще струва 11-12 милиарда и тази цена била непосилна за България , а цената на американците е поне с 4-5 милиарда по-висока. Докога ще спонсорираме САЩ? Самолети,реактори ,злато на безценица .. и продажни политици държани с компромати и Магнитски на повод от Амбасадорията.