Защо Денков иска да оглави Външно и пешки ли са министрите в кабинета?

Тезата, че ГЕРБ са ощетени, е несъстоятелна, заяви премиерът
Обновена: 15 фев 2024 09:18 | 15 фев 2024 09:04, Александър Попов
87
Защо Денков иска да оглави Външно и пешки ли са министрите в кабинета?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Николай Денков иска да получи поста външен министър през март, защото така най-лесно ще се случи ротацията на правителството и няма да се налагат допълнителни промени, заяви самият той в онлайн излъчването „Властта говори открито“.

Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия, отговори Денков на въпроса дали след ротацията ГЕРБ-СДС ще имат преимущество. Не говорим за партийни министри и пристрастия. Твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не отговаря на истината. ГЕРБ доста заблуждава публиката, че те нямат отношение към състава на кабинета и към областните управители. Част от хората, които в момента са в Министерски съвет от Мария Габриел и ние сме казали „да“, уточни Денков.

Ако направим ротацията, така че с Мария Габриел само да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал премиер - това е повишение, не понижение. Тази теза, че ГЕРБ ще бъде ощетен, е абсолютно несъстоятелна, категоричен бе той.

Министър-председателят беше категоричен, че министрите не са пешки на никого.

Между другото президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя, така че не приемам този тип рамкиране на министрите, добави Денков.

Денков заяви, че правителството е отбор, който не трябва да се разцепи на фракции и това е неговата най-силна страна.

"Дискусията за регулаторите се ускори. Партийните лидери обсъждат правилата за попълване на регулаторните органи. Аз смятам за правилно да се действа, така както аз действах с министрите. Всеки да има право да предложи – всяка партия в Народното събрание – отворен ход на номинации, публична дискусия и гласуване в Народното събрание".

Относно договореностите по Дъблинското споразумение и приемането на мигранти в България, премиерът беше категоричен, че темата се използва от опозицията, за да плаши и заблуждава хората.

По отношение на еврозоната премиерът отбеляза, че ние сме отличници по три от четирите показатели за еврозоната – отличници по дълг спрямо БВП, валутен курс и дефицит, но не и по инфлация, която премиерът определи като привнесен проблем.

За новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ премиерът каза, че до края на март тази година очакваме да имаме първа оценка от „Уестингхаус“ за цена и ще се тръгне към подготовката на инженерния проект, който ще бъде готов в средата на 2025 г. Тогава ще бъде подписан окончателният договор с цена и строител. Строителството ще започне във втората половина на 2025 и ще продължи до 2033 г., каза Денков.

Шенген

С Австрия не се водят преговори, обсъждаме с Европейската комисия (ЕК) какви да бъдат следващите стъпки. Така премиерът Николай Денков отговори на въпрос има ли напредък в преговорите за приемането на България в Шенген и по суша. Министър-председателят отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук.

Този процес e координиран от представители на ЕК и заради това разговорите са основно с тях, обясни Денков. По думите му единствената съпротива идва от няколко политици в Австрия, които имат право да вземат това решение. България има подкрепа от всички останали държави, добави той. Това е решение, което е извън контрола на българските власти, заяви премиерът.

Заздравяваме външната граница и тя е по-добре от всякога. Купуваме още техника, намаляваме броя на мигрантите, които минават от там. България в това отношение се справя изключително добре, коментира премиерът.

Според решението на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 30 декември миналата година се предвижда проверките по морските и въздушните граници с Шенген за България и Румъния да отпаднат от 31 март. Австрия бе единствената страна в ЕС, която се възпротиви на предложението за отпадане на всички граници засега, като ЕК призова за положително решение и по този въпрос "в разумен срок".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Николай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гладни за постове и заплатки, далаверки, и потупвания по рамото.
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пешки са, дори и пермиера не е повече от офицер, защото шаха го играят Боко и Пеевски и могат да обърнат дъската по всяко време, а Киро е придворния шут!
31
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тотална деградация в Мин. на образованието откакто е тоа. Тоа е най-големия кошмар, човече с НИКАКВО достойнство, което е приело ЛЪЖАТА за основа на кариерата си. Всяка подигравка с това нищжество се изтъква за Безспорен успех. Колко долно излъга за самолетите с мигранти, как и дума не каза какво е подписвал в Австрия. Външно на Австрия обаче, заедно с вестници там писаха че са доволни че ще се отърват от криминалните бежанци
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 27 И в живота синко, и в живота...пример Кирил Петков. Почти Никой от българския народ не го познаваше и ХОП го сложиха американците за министър председател за изведнъж.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ако стане министър на образованието, ротацията ще се случи още по лесно, явно не иска чак толкова лесно плъа.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Децата на бивши дсета станаха най големите антлантици.! Страно защо Кирчо и исие не кажат как така се получи!? А Денков е мижитурка която си мисли че е политик, защитаваш своите интереси и на жена му която и се иска да пътува с държавни пари.
27
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо? Защото на боко хората са все русофили, а той горкия се прави на голям европейски демократ поклонник на Америка само и само да му се размине списъка Магнитски. Я вижте Пеевски как се промени, същото е и при боко. А външен министър русофил е най-лошото за България в този момент. Габриел поне си мълчи, ами ако сложат някакво кречетало от ГЕРБ България съвсем ще изгуби авторитет и доверие сред партньорите си.
26
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има имперично изследване: 5% от хората са способни на креативни действия, 10-12% разбират за какво става дума и одобряват. Хайде сега вижте процентите на одобрение на ППДБ. Нещо да не ви е ясно? България има късмет с Денков, но той няма късмет с България. Насила хубост не става.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не забравяйте че пешките са много важни. Само пешка може да се прероди в царица, топ, офицер, кон!----Само в шахмата. В живора обикновено завършва изкормена и захвърлена в калта.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ли са въпросите, на които е отговарял във фейсбук????? WTF??
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как ще са пешки? Министрите вземат самостоятелни решения, без да се съобразяват с Бойко Борисов, Атанас Атанасов, Делян Пеевски, Христо Иванов, Кирил Петков и останалите лидери на коалицията на сглобката.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не забравяйте че пешките са много важни. Само пешка може да се прероди в царица, топ, офицер, кон! :)))
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Самият Денков е пешка
20
1
 
19
 
! Отговори
стига бе преди 2 месеца
Приказки за наивници. Какво значи ротация, това не е като да направиш рокада в шаха. Сглобката я нарича така, но каква е действителността? На практика това правителство подава оставка, НС я гласува. Отива се като след нови избори, президентът връчва мандат на най-голямата партия в НС - ГЕРБ. ГЕРБ съставят правителство и се гласува в НС. Може да са тотално различни министри, но дали тогава НС ще го избере е друг въпрос. Знаем, че този иска да пътува, но нищо не разбира от външна политика.
19
1
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 2 месеца
Една му / им е много малко
18
1
 
13
 
! Отговори
Иска той! преди 2 месеца
Който високо лети, се пребива!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Със сигурност не са царици
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Туй на снимката когато и да му играеш една права лопата в джендерастката прoдaжна ибрикчийска чутура все ще е късно!
15
3
 
24
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Нищожество с амбиции. Но вие си го избрахте. Не ревете!
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пешката е достойна фигура в шаха. Всички тия са кукли на конци и почистват с език съответните отвърстия на мафията. Дори пешки не са.