ДПС призовава за осъзнаване ролята на коалиционните управления

Демагогията и популизмът са заплаха за цивилизацията, се отчита в доклада
24 фев 2024 13:49, Елка Василева
16
ДПС призовава за осъзнаване ролята на коалиционните управления
Снимка: БГНЕС

ДПС призовава за осъзнаване на ролята и добавената стойност в политиката, която предлагат коалиционните управления. Те разширяват диапазона на управленските програми, гарантират взаимен контрол на участниците и не на последно място отговарят на волята на суверена, който все по-малко вероятно ще даде доверие и власт на една партия. Това се посочва в Доклада на XI-та Национална конференция на ДПС, представен от евродепутата и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Илхан Кючюк. Днес, 2024 година, политически реализъм преди всичко означава да се върнем при хората, се посочва в доклада.

Още по темата
Демагогията и популизмът са заплаха за цивилизацията, се отчита в доклада и се посочва, че ДПС остава гарант за реализъм.

Нови партии предлагат като промяна решения на ДПС отпреди 15 и повече години, без да имат усета и експертизата за ориентация в нова среда и политическа ситуация. Това се превръща в практика, която заплашва да отклони политическия живот в България извън контекста на съвременното развитие, се посочва още в доклада.

В него се изтъква, че безвремието на поредица служебни правителства, които управляват България точно в периода на кризи, води до тежко изоставане на страната ни в инвестирането на финансовия ресурс от европейската солидарност, изразена в Механизма за възстановяване и устойчивост и Политиката на сближаване. И в началото на 2024 година процентите на реалното изпълнение, т.е. разплатени средства, е впечатляващо нисък – 2,9% за Плана за възстановяване и устойчивост и 2,34% по оперативните програми за периода 2021-2027 година, се изтъква в доклада.

Отчита се още, че бавното преодоляване на кризата, предизвикана от Ковид-19 и последвалата я икономическа криза съвпадат в България с период на политическа нестабилност, която бързо се превръща в политическа криза, провокирала пет последователни безрезултатни парламентарни избори. Те от своя страна задълбочават опитите за разбиване на партийните системи и тежко дълбоко разделение на обществото, се посочва в доклада.

В текста пише още, че в тази среда на служебни правителства и политическа криза местните власти са без подкрепа от централната изпълнителна власт в разрешаването на проблемите на хората.

Избирането на 49- ото Народно събрание на Република България дава надежда, че политическата криза може да бъде преодоляна. Трудно работещото мнозинство определя като основен приоритет пълноценното участие на България в ЕС и изпълнение на ангажиментите на страната като съюзник в НАТО. Силното, политически компетентно, ясно в посланията си и мотивирано участие на Парламентарната група на ДПС в Народното събрание отговаря на волята на суверена и връща центъра на взимане на политически решения в сърцевината на българската демокрация – Народното събрание, се заявава в доклада, приет от делегатите на конференцията.

В документа се посочват приоритетите на ДПС, сред които преодоляване на демографската криза, енергийна сигурност, провеждането на цялостна реформа в системата на здравеопазването, предприемане на конкретни действия за изработването на национална здравна карта и преструктурирането на общинските лечебни заведения в координация с местните власти, осигуряването на достъпност до качествено медицинско обслужване за всички граждани, независимо къде живеят, нова визия за социалната политика. Сред приоритетите е изготвяне на Стратегия за селските райони в Република България.

Сред външнополитическите приоритети е запазването на хомогенността на ЕС чрез неговото реформиране, премахването на блокиращото гласуване с единодушие и превръщането му в глобален актьор на международната сцена. Отношението на ДПС към Република Турция е като към стратегически партньор на ЕС, се посочва в доклада.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коалиция, не коалиция, сглобка, все едно как се нарича. Е кой управлява днес Бг, сглобката от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС или ДПС. Няма лошо, ама нека се каже кой. Вярно е, Пеевски е деен човек и постига всичко, което си постави за цел, но ДПС участва ли с коалицията/сглобката или не.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен )6) Всно е че изобщо не си в час кой командва парада и в ДПС и в Бг.Писна ми от такива хъхрещи провинциалисти като теб дето знаят всичкУ а всъщност на ниво първобитник.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДПС са създадени от ДС с цел да контролират неграмотното турско население в Бг.Но за да държиш турците на каишка ти трябва Турчин като Амет Дуган.А българетата лапате мухи и оставихте една шайка милиционери да ви връткат като *** на околовръстното вече 30+ години.
12
0
 
2
 
! Отговори
някой си преди 1 месец
Значи! ДПС ,нито е в "управлението" на държавата,нито в " Опозиция"! Къде е всъщност е " ДПС"? За какво точно ни "призовава"??? Че нещо Не ми е ясно??? Коя беше " ДПС"? Че "Говорителят" и е Делян Пеевски разбрахме! И само до Там? Какво искат? И за какво се "борят"???!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сглобката е важна за ДПС, за да продължат с кражбите.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП и ДБ използваха фюдп девет месецаца да си гласуват всички закончета да са удобни за тях и сега изритаха ДПС
9
0
 
5
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Как Бг стана собственост на ро млянина от дръндар и неговата ка дъна шиш ка не е ясно, но е факт. Днес има части на Бг, в които не се говори български. Тъжно е. Късно е
8
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Осъзнали са се. Просто вдигат шум и пушилка. Това го знаем отдавна. 30 години.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нови избори ,без сглобка! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДПС е просто едно Движение за Правене на Схеми. Коропорация с шеф на борда на директорите Ахмет Доган, и изпълнителен директор Делян Пеевски Сланината...
5
1
 
8
 
! Отговори
Буф преди 1 месец
В САЩ няма етническа партия, а там живеят хора от цял свят. ДПС никой не защитава, а само прибира едни пари.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДПС ясно заявяват че България се управлява от коалиция и партия ДПС е част от тази коалиция.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кауша.
2
1
 
7
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Защото - "Коалиционото управление" се явява единствената формула на участие на ДПС в прякото управление на държавата, което не трябва да се допуска!!!!!
1
3
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 месец
мястото на дпс е в затвора!!!!!!!!!!!!