Денков се зарече: Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна

Опозицията спекулирала и всявала страх
Обновена: 29 фев 2024 19:06 | 29 фев 2024 09:34, Камелия Цветанова
228
Денков се зарече: Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Николай Денков обвини опозиция в всяване на страх и спекулации заради твърденията на БСП, че български войници ще бъдат изпратени в Украйна.

„Казах преди месеци, че докато съм министър- председател никога няма да обсъдим и да има решение за изпращане на български войници в Украйна и това не се е променило и няма де се промени и всякакви опити да се измислят такива теми няма отношение към правителството. Това че някой друг политик поставя темата на някакъв форум е негово право“, скочи Денков след упреците на левицата.

„Няма нито едно решение на МС, което да не съответства на решенията, които са взети в НС, това са 7 решения и в нито едно от тях не става дума за изпращане на български войници в Украйна и този въпрос не се обсъжда“, добави премиерът.

Относно срещата в Париж, на която френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за евентуалното изпращане на войници в Украйна, Денков обясни, че тя е работна и на нея не се взимат решения.

„Военният министър Тодор Тагарев е изпратен с мандат, за да потвърди позицията на България. Ние изпращаме хуманитарна и военна помощ и нищо повече“, отсече той.

Относно заявлението си в УКрайна, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев, Денков посочи, че такова решение няма и ако се стигне до него, то ще бъде внесено за ратификация в НС.

„Да, ще се обсъди такова решение, но не е взето“, каза той.

Нека да обърна внимание, включително и на тези, които ходят на инструктаж в Москва, искам да кажа на хората, които подкрепят „Възраждане“, че Русия е тази, която подтиска в окупираните украински територии българските граждани и хората с български етнически произход, защото не им позволява да учат на майчиния си език за разлика от хората в Украйна и Молдова“, коментира Денков.

Военният министър Тодор Тагарев посочи, че е обсъждано с Украйна изпращането на български войници, нито двустранно споразумение с Украйна в сферата на сигурността.

„Има някои страни, които с подписали споразумение в сферата на сигурността, но не и ние“, каза той.

„На срещата в Париж не се подписвани каквито и да било документи, тя беше за обмен на мнение“, уточни Тагарев.

Премиерът Денков призова опозицията да не всява страх.

„Не се опитвайте да пъхате думи на други политици от други държави, в нашите изказвания, не се опитвайте да измислите драма там, където няма такава, защото без решение на НС никой не може да изпрати български войници в друга страна“, настоя Николай Денков.

Той коментира, че в качеството си на премиер защитава държавните позиции.

„В лично качество аз съм против и ще защитавам тази теза, защото я смятам за правилна, както смятам за правилно, че Русия е агресор, която нападна Украйна и ние сме длъжни да пазим една суверенна държава, която е нападната и всеки, които си затваря очите за това работи против българския национален интерес, защото след Украйна се оказа, че може да бъде Молдова и представете си кой може да бъде след Молдова“, каза Денков.

Всичко по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: Bulgaria ON AIRНиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 126, не дават заден ход, защото никога не са казвали че ще пращат войски в Украйна! Това са си само ваши копейковски пapтеники за предизборна употреба, не случайно след изборите дори вашите политици спряха да ги ланготят
122
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направи едно добро дело за държавата като премиер .Подай молба за напускане на НАТО
121
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Плужекът Денков ако има грам достойнство още днес ще си подаде оставката официално. Веднага след гласуване на оставката арест на Асан Василев за нехайство и разсипия на бюджета и малките фирми в България!!!!! Беше се приготвил тази година да тегли още 16 милиарда заем. Пандиз за Асан!!!!!!!
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашето родно полит елитче взе леко да дава заден ход. Български войник нямало да ходи в Украйна. Това добре. Българските граждани ще се успокоят. Но как, ако се наложи, България ще обясни това на съюзниците? Те не ни разбраха за Македония, бая ще ни се чудят за Русия.
119
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин ясно им каза , ако Украйна влез в Нато , няма да приложите чл.5 , защото дори нама да може да мигнете .
118
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При една ядрена война оцелелите живи ще завидят на загиналите, някой усилено дърпа ластика и той ще се скъса, и тогава жална ни майка на всички.
117
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ ще пращат военна помощ на Украйна, дори и без одобрение на Конгреса! Новината я има по други сайтове! Рyсофилите yмират!
116
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
още 8 дни
115
2
 
13
 
! Отговори
ВО преди 3 месеца
Ще събираме само гримирани и епилирани да подсилват фронта.
114
1
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Браво академик Денков! За шест дни не можеш да гарантираш нищо, какво хортува дружката ти Габриел? И тя ли е на същото мнение? Ако ви наредят от посолството за 24 часа сте готови да изпратите войска като пушечно месо, защото армия нямаме.
113
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 112, къде са те викали бе пpъдльо? Притрябвал му на някой шипкав дебелак с хипертония, дето го мързи пеш да отиде и до магазина отсреща! Могат да те викат само за реклама на продукти за отслабване!
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 113. Тъгувам само ПомайкаТи и ще продължа да тъгувам. Беше наистина добра.
111
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 106, е как бе, тука един откачен русофлясник всеки ден пише че били 2 милиона украински жертви, а ти ги понижи само до 440 000... Е, като свалиш путлерастките очила може и да проумееш че са около 2 пъти по-малко от руските загуби! А агресора е Путин, а не Украйна!
110
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То е достатъчно САЩ да заяви че е готов да изпрати контингент в Украйна и джуджето ще напълни гaщите ще му виснат чак до пода дори и да е с високите токчета.
109
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 107, от всякъде ти личи че си бил бясна копейка цял живот! Убеден съм че още тъгуваш по соца и отдавна отминалата ти младост, която няма да се върне, независимо как свърши руския терор в Украйна
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До !@#$ Ами те и мен ме викаха във ВО да ме подготвят за подобни мераци и им казах заобиколно даГоДухат. Както искат, така да ме разбират. Представа си нямат, какво е да въоръжиш мотивиран да им е..май.. човек.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 100, защото това е ФАЛШИВА НОВИНА, а ти си ОБИКНОВЕН, НО НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ!
106
2
 
37
 
! Отговори
Защо, Денков? преди 3 месеца
Денков, защо всеки ден на летище София пристигат самолети от Виена пълни с бежанци от Сирия и Афганистан? Защо полетите не се обявяват на официалното табло? Защо тези хора не минават обичайния контрол? Защо опъват параван и директно ги натоварват от пистата на камионетки?Защо, Денков?
105
1
 
14
 
! Отговори
!@#$ преди 3 месеца
ОЗ съм, школата в Плевен. Тоя сапунджия какви ги каканиже? Хайде да видим как точно ще ме мобилизират? Колко човека ще ми дойдат да ме принудят? Колко жертви ще има? /да бе, и аз във финала/ нЕкакъв пиар си прави.
104
2
 
21
 
! Отговори
ЗНАЧИ СЛЕД НЕГО преди 3 месеца
МОЖЕ ДА ИЗПРАЩАМЕ ВОЙНИЦИ > а това е след 6 март нали ?