Денков иска: Следващите 9 месеца да извървим докрай реформаторския път

Оставката не е политическа игра, а спазена дума
Обновена: 5 мар 2024 19:26 | 5 мар 2024 19:06, Анисия Иванова
139
Денков иска: Следващите 9 месеца да извървим докрай реформаторския път
Кадър: БНТ

През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, каза премиерът Николай Денков в срециално иязвление по повод подадената от него оставка.

"Днес подадох оставка като министър-председател, и тя вече е в НС.

Още по темата
Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите.

Днес изпълвам ангажимента, поет на 6 юни миналата година. В общата декларация с ГЕРБ записахме няколко приоритета, сред които излъчване на стабилно правителство с конституционно мнозинство; аз ще съм премиер за първите 9 месеца, след което премиер ще е Мария Габриел; в края на всеки 9 месеца ще бъде подавана оставка; ще се подготвят промени в Конституцията в диалог с всички ПГ.

Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици.

Стигаме до ключовата шеста точка в Декларацията: "Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване сред ПГ на номинациите за регулаторните органи с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи лични и професионални качества".

Нека да удържим на думата си - през следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме през юни м.г. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не "8 джуджета" и фалшиви "нотариуси" в правосъдието", каза още Денков.

Той обясни, че регулаторите трябва да се извадят от кланово-семейните отношения, така че да регулират  обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси.

"За да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка", каза премиерът в оставка.

"Предложеният преди 2 седмици меморандум беше това - подробна паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди 9 месеца, и какво още остава да свършим. Затова на масата сложихме за обсъждане реформи, а не имена.

Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. Дължи едно изрично успокоение за българските граждани: правителството ще продължи да изпълнява ангажиментите си и да работи, както до момента, за повишаване на доходите, за устойчива бизнес среда, за утвърждаване позицията на България в международните отношения", завърши Денков.

Припомняме, че преди два часа премиерът депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Очакванията бяха, че това ще се случи утре - 6 март, когато се навършват 9 месеца от управлението на настоящия кабинет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СДС Риформатори!
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя си изтърка подметките да лази по разни килимчета пред запада, а никой не ни посети нас, освен Тихановска, която в Беларус и за слива не бръснат. Не ви ли е срам, няк си? Аз изпитвам неописуем срам. Нито един действащ политик, само куклички на конци. Това правителство да се маха незабавно. Всеки дпуг ще е по-добре. А може би вече няма и надежда.
44
8
 
0
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
И Крим,ще върнат,и,на червеният площад,ще маршируват,абсолютно пропаднали хора,с промити мозъци,когато им пари под опашката,бягат през глава.Факт.
43
1
 
5
 
! Отговори
каналният гризач преди 3 месеца
си свърши работата за която беше поставен, тоест усръ всичко до което се докосна.
42
3
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
Вова, идвай да сложиш край на мъките!
41
2
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
Палячовци,вашите идеи и цели бяха съвсем други,лъжите хората поголовно,вие сте за затвора,дребни душици,ще ви съдим след време,народният съд,май,е имало нужда от него.
40
2
 
2
 
! Отговори
Газибарев преди 3 месеца
Съдбата си знае работата, синчетата на соловьов и шойгу са първи жендъри. Видяхте ли новия клип на синчето на шойгу - косата на кок , кичозни цветенца, яка мацка по която активните жендъри точат лиги и други работи. Родните друзя ги чака същото - да омъжат сина си или да оженят щерката- колкото повече квичиш срещу жендърството, толкова по-вероятно е то да те сполети. Ура друзя!
39
1
 
5
 
! Отговори
Алекса преди 3 месеца
*** тая Сглобка е за Народния театър !
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
37
2
 
8
 
! Отговори
отвратен преди 3 месеца
ОХ ,най после ,ще си починем от Денковите брътвежи.
36
3
 
11
 
! Отговори
Мазно Ту Кафе преди 3 месеца
А ние искаме академика да извърви , ако може пеша, пътя до фронта в Украйна и да помогне на атлантическите си господари лично!
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демек разпродаването и плячкосването на България трябва да се свърши за следващите 9 месеца, е казало това уродддливо мрънкало. Идва видов ден, башибозуци!
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя сапунен мехур няма да миряса докато не съсипе държавата.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Завръщаме се другари и другарки на бял кон , времето е наше само БКП
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До тук не виждам нещо да правите за държавата освен за себе си и като чуя реформи и ми става ясно че е заблуда стани да седна е
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние сме на всеки километър
30
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Ваййй сега онази руква с тънките устни ли ще лашка народа отзад??? Да пази Господ от фаршантии... Вместо да бъдат екзекутирани безжалостно на площада пред Общината, те се самоназначават за вождове на пътото българско племе...
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ДенкУ Вашингт0нски !акай, има още 8 месеца.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Закъсало се е, как може да няма един читав политик. Не случайно хората не отиват да гласуват, няма за кого.
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А перачите на чекмеджан !!! Дето оставиха същите дърт ченгеджисти и герберас прокористи чантаджии да дадат същия нискък резултат при пътните жертви корупция и нотариуси . Освен дето са против промяната на дърт търмъците по системата колко заеми взе кокорчо ? Още дават ли му ? Без Възраждане за България никаква промяна няма да има .