Денков иска: Следващите 9 месеца да извървим докрай реформаторския път

Оставката не е политическа игра, а спазена дума
Обновена: 5 мар 2024 19:26 | 5 мар 2024 19:06, Анисия Иванова
139
Денков иска: Следващите 9 месеца да извървим докрай реформаторския път
Кадър: БНТ

През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, каза премиерът Николай Денков в срециално иязвление по повод подадената от него оставка.

"Днес подадох оставка като министър-председател, и тя вече е в НС.

Още по темата
Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите.

Днес изпълвам ангажимента, поет на 6 юни миналата година. В общата декларация с ГЕРБ записахме няколко приоритета, сред които излъчване на стабилно правителство с конституционно мнозинство; аз ще съм премиер за първите 9 месеца, след което премиер ще е Мария Габриел; в края на всеки 9 месеца ще бъде подавана оставка; ще се подготвят промени в Конституцията в диалог с всички ПГ.

Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици.

Стигаме до ключовата шеста точка в Декларацията: "Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване сред ПГ на номинациите за регулаторните органи с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи лични и професионални качества".

Нека да удържим на думата си - през следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме през юни м.г. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не "8 джуджета" и фалшиви "нотариуси" в правосъдието", каза още Денков.

Той обясни, че регулаторите трябва да се извадят от кланово-семейните отношения, така че да регулират  обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси.

"За да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка", каза премиерът в оставка.

"Предложеният преди 2 седмици меморандум беше това - подробна паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди 9 месеца, и какво още остава да свършим. Затова на масата сложихме за обсъждане реформи, а не имена.

Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. Дължи едно изрично успокоение за българските граждани: правителството ще продължи да изпълнява ангажиментите си и да работи, както до момента, за повишаване на доходите, за устойчива бизнес среда, за утвърждаване позицията на България в международните отношения", завърши Денков.

Припомняме, че преди два часа премиерът депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Очакванията бяха, че това ще се случи утре - 6 март, когато се навършват 9 месеца от управлението на настоящия кабинет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ех,Денков,Боко се кани да ви схруска,а вие лапате мухи.
65
1
 
4
 
! Отговори
Дъмпела преди 3 месеца
След 9 месеца я камилата я камиларя.Пътя зависи от конфликта Сащ, Запада Украйна -Русия.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков, не чакай от Бойко геройко на обирите да извърши реформи. Той имаше 10 години за реформи, но използва цялото това време за кражби и обири.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кога ще направят един хубав филм за българия за комунизма за концлагерите после за прехода с нацепените батки и за борбата за демокрация на управляващите ни. Борба
62
0
 
11
 
! Отговори
Селски гражданин преди 3 месеца
Мене пък ми писна да ме клатят на смени .
61
3
 
12
 
! Отговори
Единственното преди 3 месеца
Нещо, което иска Денков е да не се разделя с властта!
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България някъде през 2680 год. В бъдещето. Демокрацията е още мираж, не можем да се оттърсим от корупцията и диктаторското си минало. Трябват спешни реформи, коалиции и муфи разни. Мафията превзе всички етажи на властта по няколко пъти и се умориха, вече дори и те нямат желание да власт, кражби и източване на хазната. 3223 год ще се окаже, че гърците и американците са ни излъгали. Демокрацията е една химера. Непостижима е. Не съществува! Виж комунизма беше друго, с убийства и грабежи успяхме.
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БКП- безплатно зравеопазване , работа за всички без бедни и богати ,работещи предприятия и заводи , лятна почивка на Слънчев бряг и зимна на Боровец мислете българи
58
2
 
8
 
! Отговори
ПП ПравителствоПадна преди 3 месеца
Режимът на ПП ПараПетковистите - Рухна! ПП Парахода им Потъна като Титаник! ПП Прибираха Пачките, но Свърши!!
57
2
 
9
 
! Отговори
Сбогом преди 3 месеца
Дано си щастливо, утре далече от мен! Друго кафе по-мазно и лютиво, знам ще те чака в нечий скут някой ден!
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е нали ГЕРБ ще управляват следващите 9 месеца,даже се точат за 3 години,какви реформи,какви 5 лева?
55
0
 
0
 
! Отговори
Ме преди 3 месеца
До 52В празната ти кратуна
54
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Уф, не се ли разбра, че който и да е на власт, нищо особено няма да направи? Пробвахме кой ли не и какво ли не, но се доказа, че с това племе и тези политици толкова.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вижте снимки на Фенков преди да стане премиер и сега.Е,дали не му е порастнал носа само за няколко месеца хаха?Скъса се да лъже особено за броя на мигрантите,които вкарват тайно все едно е дрога.
52
5
 
7
 
! Отговори
Не се притесняваме преди 3 месеца
очакваме с нетърпение загубата на нато в украйна
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кажи нещо по-съществено,че това,което прочетох от изявлението на ГЕРБ е желание да ви приключат.
50
4
 
3
 
! Отговори
не се притеснявайте преди 3 месеца
НАТО няма да загуби в Украйна, и ЕС няма да се разпадне. Не се притеснявайте.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво се възбуждате? Каквото кажат от посолството, това ще е! Ако решат, Възраждане ще управлява!
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е обречена да победи!
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Победата на Русия в Украйна ще доведе до големи финансови загуби за Европа, а от икономическа гледна точка ситуацията ще стане катастрофална, каза френският външен министър. Според Стефан Сежурне в икономическата сфера тогава Русия ще може да поеме контрол над 30% от световния пазар на пшеница. Западът трябва да постигне поражението на Русия, без да започва конфликт с нея - "не може да се говори за водене на война в Украйна", каза министърът пред Le Monde.