ВМРО зове МВнР: Реагирайте на скандалните изказвания на Пендаровски

"Казаното от македонския президент е откровен език на омразата"
29
ВМРО зове МВнР: Реагирайте на скандалните изказвания на Пендаровски
Снимка: БГНЕС

Българската държава трябва да реагира незабавно на непремерените изказвания на македонския президент Стево Пендаровски. В навечерието на изборите за президент на Република Северна Македония, в които кандидат е сегашният президент Стево Пендаровски, срещу българската държава отново бе използван език на омразата, се чете в позиция на ВМРО, изпратена до медиите.

В интервю Пендаровски заявява: "Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи…"

Още по темата
Министерството на външните работи спешно да извика за обяснение посланика на Република Северна Македония, настоява в позицията си ВМРО.

"Казаното от македонския президент представлява откровен език на омразата с цел очерняне на България. Не може за предизборни партийни цели който и да било македонски политик да си позволява подобни твърдения“, категорични са "войводите".

"Нещо повече, на г-н Пендаровски трябва да му е напълно ясно, че България е еднонационална държава и няма национални малцинства. Чрез казаните думи той директно оспорва подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония".
Вчера българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати официално писмо до министър-председателя Николай Денков и зам. министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел с искане за обяснения от страна на посланика на Република Северна Македония в България.

ВМРО настоява министърът на външните работи г-жа Мария Габриел също така да използва всички необходими инструменти, съгласно международното право, за да даде категоричен отпор на подобни неверни твърдения, които петнят България. „Призоваваме също така българският външен министър да поиска отговор от РСМ за предприетите действия по всички случаи на тормоз и нападения над македонски граждани с българско самосъзнание, като палежа на българския културен клуб в Битоля и нападението над Християн Пендиков в Охрид", завършва позицията на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ВМРОСтево Пендаровски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Македонка Отговори защо влиза сръбска армия а не е само македонска и българска като те са повече от сърбите.
26
2
 
5
 
! Отговори
Македонка преди 1 месец
До Анонимен Лъжеш ти, защото си с промит мозък, аз нямам причина да лъжа. Следвам заветите на дедите ми, а ти си ги предал като си станал българин, т.е. татарин ! Срам !
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скандално изказване. Да сме си били променили Конституцията зове македонеца.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЛАГОЕВГРАД,кога ще пуснеш видео от великия македонски събор,където щеше да има речи против България и да покажете колко сте велики?Дай линк да погледаме и ние.Нали рекламираше този събор под всяка статия ,и то, по няколко пъти.Клоун!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До МакедонкаИ аз съм от тоя край, и ти казвам ,че лъжеш.Познавам и няколко Омовци,които бълват омраза към българите и разпространяват расистки теории за татари,окупатори и други блянове.Единственото което постигат е присмех и да изкарат някоя почерпка,като забавляват народа,правейки се на клоуни.Никой не иска да се лишава от безплатни циркови преставления,та за това и ги търпят.
22
1
 
2
 
! Отговори
северозапад преди 1 месец
Е чакаите малко де ,нега испратят Денков и поплачат за него и тогава ще се сетят ,че и други ни е....ват.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Можехме и можем да се обединим около ВМРО и да присъединим бедна Македония, но за жалост имаме много предатели сред нас, служещи на анти-български каузи.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мара отдавна се е надупила и очаква 2 парчета от баницата , но ПП ДБ ще я приземят.
19
2
 
2
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
България подтиска македонското малцинство във всички Вселени в миналото, сега и в бъдеще време. Другаря Пендаровски е отворил и третото око. А когато рашките и сърбите му дават копейки отваря и други очи.Въпросът е, когато товариш Путин падне, какво ще правят предатели като този?:) :) :)
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Благоевград Никой не ви спори че сте македонци но ако сте македонци може и да сте македонско малцинство като част от България а не от Югославия. Някой друг нарушава закона но не е България.Гоце Делчев е българин а го пишете маке е тогава нямаш право и от бг да спазва.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че все по-малко българи се връзват на изцепките на тези ченгета. Не се занимавайте с македонстващите при-мати - да си се чувстват, ако искат и извънгалактически. Ние да си гледаме нашата къщичка и никога повече такива въжеиграчи на власт.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой да реагира? Тези които допуснаха това да се случва - ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС?Не, ние можем да се репчим само на Русия заради чужди за нас неща, но когато Македония засегне нашите интереси и нашата гордост всички се покриват като едни мишки. Чат-пат някой напише коментар и това е. Тотално деградирало общество сме, което не може да защитава собствените интереси, а се надпреварва да защитава чужди!!!!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Македонка Защп в Македония след 1919 г. има само сръпска армия а не само македонска. Както Сърбия пише че сте югославяни и македонци и не ви дава отделна държава така и бг има право да ви пише че сте българи. Е сега сте македонци ама защп не сте македонци в 1919 г. и няма РСМ в 1919 г.
14
1
 
3
 
! Отговори
до преди 1 месец
Като българите, макетата не са особено умни, нали знаеш.По това си приличат.Ако бяхме умни тука едва ли щяхме да се ловим толкова левашки на македонските провокации.Но манталитета е сходен. не случайно едни ислямски номади са ни владяли 5 века.Не случайно 150 години след Левски ние сме в сходна ситуация, някакъв Сарай ти казва кога да има избори и кога -не.
13
3
 
6
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 1 месец
Ако бяха умни, македонците щяха да привлекат българите да си харчат парите при тях за пазар за екскурзии и др. А то какво стана България получи омраза и цензурна реч против народа български. Хан Крум ще се обърне в гроба ако разбере как ни унижават малцинството сърби, македонци и албанци.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вето до посиняване.
11
1
 
5
 
! Отговори
каракачанка преди 1 месец
Моя ви хора, изберете ме отново. Знаете ли колко хубаво си живях с вашите пари. Но да си призная и парите на македонците дето ставаха българи и те ми бяха добре. Сега малко имидж, малко вятър , а после както си зная. Вие плащате, ние даваме, народа да го ду......
10
5
 
11
 
! Отговори
срам преди 1 месец
До Македонкаооо, ооо, точно обратното беше, караха българите да се пишат македонци! Как нете е срам да изопачаваш така нещата?
9
3
 
3
 
! Отговори
маке преди 1 месец
през.....ми е какво е казал Стафчо Пендаров.
8
13
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 1 месец
България е осъдена от 1990 г. до днес 17 пъти в Съда в Страсбург за погазване у нарушаване на Човешките права на етническите македонци и македонки в България.Българският съд да регистрира ОМО Илинден и другите Македонски Организации в България.