Пендаровски: България малтретира македонското малцинство десетилетия наред

Президентът на РСМ не вярва то да бъде вписано в нашата конституция
5 мар 2024 16:03, Петър Бойчев
244
Пендаровски: България малтретира македонското малцинство десетилетия наред
Снимка БГНЕС

"За всички депутати, министри, членове на ВМРО-ДПМНЕ името Северна Македония е неприемливо. В нито една своя публична изява те не казаха Северна Македония, каквото е конституционното име на страната ни. Но получават заплата в парламента и в местното самоуправление под това име - Северна Македония. Ако не признаваш добавката Северна, значи оспорваш Преспанския договор. Добре, каква тогава е алтернативата?", заяви президентът на Северна Македония и кандидат за втори президентски мандат Стево Пендаровски в интервю за ТВ Сител, предаде БТА.

Пендаровски поясни, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да накара България да промени конституцията си, за да впише в нея "македонското малцинство в страната", ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

"Пречи ми, когато някой с години лъже хората. Излиза, че "тези са неспособни, а ние не само, че ще променим преговорната рамка, но и ще включим македонците в българската конституция". "Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи, но кажете какъв е този вълшебен начин? Как ще ги впишете в конституцията? С правителството?

В българското правителство днес ключов фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 г. договора за приятелство и добросъседство. И сега този човек трябва да каже, че този договор не съществува, дайте да направим нов, който е по-добър за македонците? - Не вярвам в това. И трябваше по такъв пародиен начин да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите. За да включите македонците в българската конституция трябва тя да бъде променена, защото в нея няма малцинства. Не мисля, че и световните сили могат да променят българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света", каза Пендаровски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
3
 
2
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Я, па тоя това да не ти е македоня ние Българи те, сме ви призна ли за-крадци, биячи
202
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
... и още нещо - вместо да ги социализираме макетата, ние ги почнахме по устав - това, онова, малцинства, ЕС през крив макарон, е чист рекет си е тва. Сега и те търсят малцинство, нормално.
201
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До всичкото другаре-патриоте .... А сеа кво правим? Май стана реципрочно, както ние искаме от тях да признаят бг малцинство чрез Конституцията си, така и те иска да се признае мк малцинство у нас.До тук реми .... Тъпо реми ... Но да сме благодарни на другаря Желю, че първи ги призна за държава
200
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ФИРОМСКИЯТ ФРАНКЕНЩАЙН БЕ ЗАЧЕНАТ В МОСКВА! ТИТО МУ Е МАЙКА,СТАЛИН Е БАЩА!
199
0
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Мила, нали вие бихте ългарин и трошихте български паметници и собственост ?
198
3
 
13
 
! Отговори
Гадняр преди 1 месец
Македонската (сръбската) пропаганда трябва да се забрани в българските медии. Няма смисъл да се губи времето на хората в четене на глупости. Нещата с Македония са ясни много отдавна. Албанците ще решат проблема. Който има мозък ще кандидатства за български паспорт и ще се спаси. Останалите ще бягат към Сърбия както стана след напъните на сърбите в Косово.
197
4
 
15
 
! Отговори
Morski преди 1 месец
А сърбашите малтретират българското МНОЗИНСТВО в Македония вече цял век!
196
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Най- добрата политика срещу родоотстъпниците е да не им се обръща никакво внимание! Нека си лаят! След предложението на Френският Президент сега целият ЕС им гледа сеира, и тези сами ще си докажат, че не са за там! Тях още си ги влече да вървят по "партизанските" пътеки на Тито!
195
3
 
13
 
! Отговори
Айде стига вече! преди 1 месец
Всяко нещо си има предел и е КРАЙНО ВРЕМЕ Българската държава и Българските политици да се размърдат! Трябва външно министерство да пусне НОТА до Северо-Македонското правителство, да се алармират всички световни медии за продължаващата отровна пропаганда от типа "Крадеца вика дръжте крадеца" и да се спре с такива НЕ отговарящи на историческата истина голословни твърдения плод на Сръбското възпитания на Пендаровски и С-е!
194
4
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Не сте за Европа ,Пендо ! Цялата тази Коминтерновска отрова, от злоба и омраза, искате да я пренесете и в Брюксел! Цункайте се с Белград и Кремъл, и си живуркайте в ония бутафорен Дисниленд, с Александър Македонски и Гоце! Мислехте че светът се върти около вас, пък той вече не ви забелязва! Украйна заслужи далеч повече от вас, да се нарича европейска държава!
193
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде в България има македонско малцинство? Освен ако не броят македонските студенти в София:)))) Пълни глупости!
192
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промит сръбски мозък и не само той.
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите сме урийците, наричани също хети, гети.Траките са само част от тях. Македонците също са част от тях. От БЪЛГАРИТЕ, УРИТЕ (АРИТЕ). Така че даже нащо предателско БНТ, което напоследък натъртва, че траки и маквдонци едва ли не са различни нации, може да ходи да се обеси с Кошлука начело.
190
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не знам да имаме северно македонци
189
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Някой си MвНр разпределя баницата и пише мемоари... Нали уж най-много работа тя свършила.
188
4
 
3
 
! Отговори
Коментатор преди 1 месец
Този човек може да бъде обяснен с една единствена дума - "Пендар"!
187
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонско малцинство в България е измишльотина по указание на Коминтерна. Хората от Пиринския край са се възмущавали и роптаели, когато след 09.09. ги накарали да се пишат македонци.
186
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Bulgur И Сърбоя окупира Ниш и Лесковаца 1878 които са бг и гони бг или забранява бг езика.
185
1
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Къде е МнВР?
184
6
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 1 месец
Ето още един Зеленски готов да хвърли два народа в братоубийствена война !