Решителни дни: Нов кабинет или избори 2 в 1?

Политолози: Партньорите във властта вече преговарят
54

До края на седмицата предстоят решителни дни, от които вероятно ще стане ясно ще има ли ново (не)коалиционно правителство, или ще се проведат избори 2 в 1 в началото на юни.

Първият ултиматум от ГЕРБ-СДС за коалиционно споразумение изтича днес. Лидерът на партията - Бойко Борисов, обяви, че ако нямаме подписано споразумение, отиваме на предсрочни избори.

"Ако има сблъсък, той ще бъде по време на предсрочни избори. Най-накрая една от политическите формации заговори за коалиционно споразумение. Надявам се облаците да се разсеят и да има поне обозримост", коментира политологът проф. Росен Стоянов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според политолога Милен Любенов преговорите между партньорите вече са започнали.

"На всички беше ясно, че тази ротация трябва да се състои след 6 март. Сега се създаде напрежение, което до голяма степен се дължи и на наближаващите европейски избори. И двете коалиции търпят негативи от участието в този формат, опитват се да се позиционират и от гледна точка на европейските избори. Виждам припряност. Инициативата трябва да бъде в ГЕРБ, защото тя ще получи първия мандат за съставяне на правителство, Мария Габриел ще стане министър-председател. От снощи прави впечатление, че има лека нормализация на тона", изрази мнение Любенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Стоянов уточни, че трябва да има успокоение, ритъм на събитията, както и всеки да е наясно, че с подобен род публични изяви няма да постигне "разграничаване чрез самоидентификация за предстоящите европейски избори".

"Заговори се за разделяне на власт, регулатори - това означава ли, че евроместата ще бъдат разделяни?", запита още професорът.

По думите на Любенов не е толкова важно кой ще участва в разговорите, защото решенията се вземат от политическите партии: "Решения вече има с подписване на декларацията. Беше ясно казано, че този кабинет - "Денков-Габриел", ще продължи 18 месеца и след 9 месеца ще има ротация. Сега коалиционно споразумение - добре. Това е правилна стъпка. Ако формациите искат да продължат в нормален диалог, то от такъв документ има нужда. Добра новина е, че и двете коалиции са се спрели на такава идея".

"Загубилите избори получиха с втория мандат правото първи да управляват. Това си е крачка напред. Инатенето, така че МС да остане едно към едно, да има само една промяна - смяна на министър-председателя и овладяването на външно министерство, говори за лека политическа арогантност. ГЕРБ е от по-опитните партии, знаят, че електоратът им е търпелив", анализира проф. Стоянов.

Събеседникът му прогнозира, че големият препъникамък ще бъде съставът на МС, като уточни, че съставът в момента няма как да остане.

"Някои министри не се справят добре. В някои министерства работата не върви. Трябваше да има оценки. Относно външно министерство - създаде се ситуация, при която външно министерство стана залог за това дали ще има правителство. Ще се стигне до отстъпка и ще се намери трета фигура, която да оглави външно министерство", заключи Любенов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох!Не мога повече!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано Тиквата не се извърти пак. Чакам с нетърпение да сложат динената *** на Кирчо, Асенчо и Дългоносия и да става каквото ще след това
42
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Кабинет ще има.Ако няма, явно някой им е хванал цаката на изборите.
41
0
 
2
 
! Отговори
упсито преди 1 месец
Тва от два месеца все за тази ротация ни приказвате!Омръзва ми от журналисти - чудаци! То не журналисти,ами махленски клюкарки!
40
2
 
2
 
! Отговори
Драго преди 1 месец
Да идва Възраждане - това е единствената нормална партия, за която бих гласувал и която единствена има шанс да подобри качеството на живота в Територията!
39
0
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
Ех
38
6
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Няма файда от избори - сега са ПП, след изборите ще са ГЕРБ (едни същи лица, различни партии). Какво точно ще е по-различното и по-доброто?! Държавата ще се оправи от нещо коренно различно - или диктатура (примерно - ако РФ ни анексира) или военен режим. Другото е мижи да те лажем..
37
0
 
2
 
! Отговори
Бебо преди 1 месец
Ако искаха, досега да са се разбрали, сега ще се мотаят, преговарят, ще имитират дейност, заплатите си вървят,Денков си управлява, някаква лудост е обхванала всички по върховете на държавата!
36
1
 
1
 
! Отговори
До Чичо преди 1 месец
АХ ЧИЧО ДРЪТ СТАНА А АКЪЛА ТИ ИЗТЕЧЕ В КАНАЛА!!...
35
5
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Няма смисъл от избори - при едни и същи муцуни на политическата сцена, все по-малко хора ще отиват да гласуват. Този път и аз ще съм от негласуващите.
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойкича как напъва за нови изброи, този път така добре си е подредил картите, че и никой да не гласува пак той ще спечели
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите които щели да дойдат за Бг в Бг , от ЕК на ЕС , пак няма да дойдат в Бг , знаем за къде ще ТРАМПЛИРАТ !
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 01.03.2024 г. , ''ПАК ОБЕЩАХА'' , да паднат ЦЕНИТЕ на газа ... И пак лъжа , вижте цените по газо-станциите , има увеличение , г-н Иван ИвановИЧ!
31
0
 
7
 
! Отговори
2 В 1 преди 1 месец
ПО ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ ТУПАТ ТОПКАТА ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ ВРЕМЕ. ИМАТ 20 ДНИ ДА АБОРТИРАТ ЗА ДА СЪВПАДНАТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБОРИ!!!...
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди години , при управлението на герб , консулът на Германия се изцепи :'' Този път ще гледаме , парите за България от ЕС , да / НЕ/ стигнат и до ''обикновеният'' гражданин в България '' ... И до днес ЧАКА ОБИКНОВЕНИЯТ БЪЛГАРИН , ЗАПЛАТИ 600-700 ЛЕВА , И ПЕНСИИ / болшинството/ , от 430 лева ... НЕ ИСКАМЕ ЕС и ШЕНГЕН !
29
2
 
1
 
! Отговори
Ползи от сглобката преди 1 месец
Цените падат, както каза премиера. Сега с новата сглобка ще паднат още
28
1
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 1 месец
Не искам пак от същото.... Да ни мъчат още 3 години.
27
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
избори до дупка докато изчистим това сборище мислете по изборите
26
0
 
0
 
! Отговори
до "до 20" преди 1 месец
Правописа ли ти е дерта? Те не правят разлика - и грамотни като теб нападат...
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам , след като изпапкат и чаканите пари от ЕС , какво ли ще следва !Явно ще се пренесат по островните офшорки , за да си харчат задигнатото / както се изрази и Кеворк Кеворкян / .