Решителни дни: Нов кабинет или избори 2 в 1?

Политолози: Партньорите във властта вече преговарят
54

До края на седмицата предстоят решителни дни, от които вероятно ще стане ясно ще има ли ново (не)коалиционно правителство, или ще се проведат избори 2 в 1 в началото на юни.

Първият ултиматум от ГЕРБ-СДС за коалиционно споразумение изтича днес. Лидерът на партията - Бойко Борисов, обяви, че ако нямаме подписано споразумение, отиваме на предсрочни избори.

"Ако има сблъсък, той ще бъде по време на предсрочни избори. Най-накрая една от политическите формации заговори за коалиционно споразумение. Надявам се облаците да се разсеят и да има поне обозримост", коментира политологът проф. Росен Стоянов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според политолога Милен Любенов преговорите между партньорите вече са започнали.

"На всички беше ясно, че тази ротация трябва да се състои след 6 март. Сега се създаде напрежение, което до голяма степен се дължи и на наближаващите европейски избори. И двете коалиции търпят негативи от участието в този формат, опитват се да се позиционират и от гледна точка на европейските избори. Виждам припряност. Инициативата трябва да бъде в ГЕРБ, защото тя ще получи първия мандат за съставяне на правителство, Мария Габриел ще стане министър-председател. От снощи прави впечатление, че има лека нормализация на тона", изрази мнение Любенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Стоянов уточни, че трябва да има успокоение, ритъм на събитията, както и всеки да е наясно, че с подобен род публични изяви няма да постигне "разграничаване чрез самоидентификация за предстоящите европейски избори".

"Заговори се за разделяне на власт, регулатори - това означава ли, че евроместата ще бъдат разделяни?", запита още професорът.

По думите на Любенов не е толкова важно кой ще участва в разговорите, защото решенията се вземат от политическите партии: "Решения вече има с подписване на декларацията. Беше ясно казано, че този кабинет - "Денков-Габриел", ще продължи 18 месеца и след 9 месеца ще има ротация. Сега коалиционно споразумение - добре. Това е правилна стъпка. Ако формациите искат да продължат в нормален диалог, то от такъв документ има нужда. Добра новина е, че и двете коалиции са се спрели на такава идея".

"Загубилите избори получиха с втория мандат правото първи да управляват. Това си е крачка напред. Инатенето, така че МС да остане едно към едно, да има само една промяна - смяна на министър-председателя и овладяването на външно министерство, говори за лека политическа арогантност. ГЕРБ е от по-опитните партии, знаят, че електоратът им е търпелив", анализира проф. Стоянов.

Събеседникът му прогнозира, че големият препъникамък ще бъде съставът на МС, като уточни, че съставът в момента няма как да остане.

"Някои министри не се справят добре. В някои министерства работата не върви. Трябваше да има оценки. Относно външно министерство - създаде се ситуация, при която външно министерство стана залог за това дали ще има правителство. Ще се стигне до отстъпка и ще се намери трета фигура, която да оглави външно министерство", заключи Любенов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Крият заради шенгена.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бг-политиците ни :Давайте , още малко остана , населението на България да стане 2 млн. ., ''победата'' ви е в кърпа вързана !
22
2
 
4
 
! Отговори
Lina преди 2 месеца
А муджиците вече бият българи в центъра на Сф. В кеайна сметка Динку беше прав
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Работата отива на злЯ : При следващи избори , само 10 % ще се разходят до урните , и тези 10% , ще си ги поделят , герб и ДПС !Ясно е вече , че от народа нищо не зависи , и да ходиш и да не ходиш , резултатът ще е един и същ !ДокарахТЕ народа да НЕ ВЯРВА НА НИЩО И НА НИКОЙ , а от това няма по-страшно за една държава .. ВЕРВАЙТЕ МИ !
20
0
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 месеца
И Господ да дойде в Територията, ще го корумпират, ще си смени жената и ще си построи, просташки на вкус, палат
19
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 2 месеца
Емигранти или имигранти? Има разлика. Справка- тълковен речник. Седни си! Слаб 2! Погледни фиша със заплатата си- слаб 2.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо се крие, че снощи 7 емигранти са нападнали момче и момиче, на централен булевард в София?
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен--16 А в България не управлява ли МАФИЯТА ?
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За народа , НЕ СА РЕШИТЕЛНИ ДНИ !
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен В Италия е мафия управлява. В САШ също партийна мажоритарна мафия на 2 партии и други не може да влезнат.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна чака парите , съешавайте се , никакви избори !
13
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Каквото заповяда посолството...
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
лОЙКО КАза че на 06.03.2024 , всичко ще се реши !Е , сега вече сме 08 . 03. 2024 г. ... Явно Галя не дава да има раздяла !Или сватба , или Украйна пада !
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Галя :Сватба ще има , макар и на сила , ПАК !
10
1
 
6
 
! Отговори
Решителни циркове преди 2 месеца
Нова интимна сглобка за доунищожаването на България с любезната подкрепа на Посолството.Бог да пази България от родните алчни национални предатели сглобкаджии! Дано оцелеем и след управлението на Съсел-Жирафинята!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се плашете от избори , в Италия има всяка година избори , избори до дупка , докато попаднем на по-малкото зло !
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да се ''опазят'' парите от ЕК на ЕС за България , сватба ще има .Същите пари ще отлетят ПАК за щатите .!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Зозо Той е в Швеция.
6
5
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
....коментира политологът проф. Росен Стоянов..... Ами Филанкишията какво коментира?
5
2
 
9
 
! Отговори
Сър Пичук преди 2 месеца
Бойко ще мълчи, защото магнитски чака.