Каракачанов: Бюджетът на МО е бил ощетен с няколко десетки милиона лева.

Той коментира купуването на 3D радари
10 мар 2024 15:33, Нели Христова
26
Каракачанов: Бюджетът на МО е бил ощетен с няколко десетки милиона лева.
Снимка: БГНЕС

Сделката за 3D радарите показа задкулисие и обслужва лични интереси. С тази своя позиция бившият министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов излиза във връзка с обществена поръчка, направена набързо и без оглед "особеното мнение", с което са се подписали повечето представители в комисията.

На 6 март, един ден след подаване на оставка на правителството и денят, в който НС гласува оставката, министърът на отбраната е подписал писмата до всички участници в процедурата за окончателното класиране за сделката за закупуване на 3D радари за Българската армия. Според това класиране разликата между първите четирима участници е повече от минимална – в рамките на 4-5%. За победител с минимална преднина (не става ясно как е получен резултатът), е обявена френската фирма "Талес", от която ще бъдат закупени 7 бр. 3D радари.

Както вече информирах обществеността, с оферти в конкурса за 400 млн. лв., са участвали пет водещи компании - "Локхийд Мартин" (САЩ) – с които имаме договор за 16 изтребителя F-16, Block70, "Елта" (Израел), "Индра" (Испания), "Талес" (Франция) и "Леонардо" (Италия). Министърът на отбраната назначава комисия, която да оценява офертите. По неизвестни причини испанската фирма, която е дала най-ниска цена – с около 60 млн. лв. по-малко от другите, през януари т.г. е декласирана и  така само с няколко точки преднина първа е класирана френската фирма, следвана плътно от "Елта" , "Леонардо" и "Локхийд Мартин".

Комисията за оценка на офертите е от 33 души. Въпреки че голяма част от членовете ѝ са подписали с особено мнение и са настоявали до оценените 4 фирми да бъде изпратено писмо за подобряване на офертите (каквато е била практиката в МО в другите аналогични процедури, например за двата патрулни кораба ), политическото ръководство не само не направи това, а набързо извършва класиране и го утвърждава и информира за това участниците въпреки, че вече е де факто в оставка. Напомням също така, че една от фирмите е изпратила писмо до министъра на отбраната и парламента, че е готова при поискване сериозно да намали цената, но и това е заметено.

Така бюджетът на Република България е ощетен минимум с няколко десетки милиона лева.

Въпросът защо се бърза вече е с ясен отговор – явно някой бърза да реализира облага в своя полза преди да бъде извършена смяна в Министерството на отбраната.

Въпросът е - ако след няколко дни има нов министър на отбраната, дали той ще приеме тези съмнителни действия на предшественика си или ще направи всичко възможно да защити интересите на страната. И най-накрая, ако договор за такава „сделка“ попадне в парламента, дали въобще ще има шанс за утвърждаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мутрата от Банкя активира и тази крадлива свииняя!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Испански комунистически радари ли да купят??
24
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Сашо,ти и Баце платихте преди 5г. 2.5млрд. за изтребители на САЩ,които все още ги няма.Банкяра рлати на Газпром 4млрд. за Турски поток,а поток няма...само гафове,а възмездие няма.Ако каскета беше на мястото си вие трябваше да сте зад решетките за дълго.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как не са се сетили да купяъ от САЩ 4D радари ??? Докато ни дойдат самолетите ще трябва да си вземем и машина времени!
22
2
 
1
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Каракачанов казва, че някой откраднал едни милиони, дежурните лакеи започват да джавкат дежурните глупости. Така всеки път, когато някой каже истината за крадливите предатели от ППДБ. Вместо разследване - джавкане и крякане до небесата. нали и мигранти нямаше да връщат бе, молци, ся кво стана? Продажници на дребно.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Огладня,ли бе?
20
3
 
2
 
! Отговори
ДАНС Перник преди 1 месец
С. винята Албинос е стопли мазнините явно рак или.... !?
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Г-н F-16 на старо, ти колкото открадна, бе тумбак?
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не стига че подариха милиона за Украйна ,подариха 2 реактора за.милиарди ,и сега платихме и транспорта на БТР ,що да не ощетят МО,неждежвиждали 35;г.такова предателско правителство като ПП ,даже и при бойко който толкова плюете ,няма
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен10 ... а още по смешното и жалко е, че казва истината...
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8 ... анджак... понеже ги купуваме остарели и вероятно няма да ни трябват, ще и подарят на окрайна...
15
2
 
9
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Е, нали требва и Тагаренко, и Меринджеите Кирчу Т., и Асан Зъркела да заделят по някое милионче след като си тръгнат? Ъм, че тъй де, те за кво съ блъскат от сутрин до мрак - за Бг???, за народъ??? Ха, познайте, де? -))))
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВМРО. Не случайно още съществува. От Москва така са наредили.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не случайно, когато тяхното ВМРО реши подава топката на нашето ВМРО.Първо ние търсим някакви малцинства, а после те естествено почват да дирят македонски тука.Така цяла кариера направиха едни двойни агенти.
12
1
 
12
 
! Отговори
ПРОСТО Е преди 1 месец
Хайде нека се закълне в децата си Бог, че не е бил вербуван в Югославия!Да излезе и да каже, аз не съм бил врбуван в Щгославия.За смях сме станали, нашето ВМРО е с лидер, човек на югославските служби!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гадняр Kaракачанов е създател и основател на ВМРоБНД. Защо пишете лъжи?
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най - смешното е че този човек е вербуван от старата Югославска държава.Що за смехотворна държава живеем.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този вербуван югославски агент не спира да работи за Сърбия и РСМ.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3Дъ радарти вече са остарела раота. Зимети ръдари стелс и полвина с скуствин тилект
7
6
 
9
 
! Отговори
Войници в Украйна преди 1 месец
Корупцията в правителството на Денков беше зашеметяваща до момента, скъсаха се да пътуват по света и да предават на националните интереси в Македония и в Украйна.Само като се има предвид, че Денков е подписал за изпращането на български войски в Украйна да се бият срещу Русия, само заради това трябва ПП и ДБ да са с доживотни присъди!