Радев се срещна с директора на МВФ Кристалина Георгиева

Обсъдили са предизвикателствата пред глобалната икономика
11 мар 2024 12:32, Елка Василева
14
Радев се срещна с директора на МВФ Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се срещна с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата са обсъдили съвременните предизвикателства пред глобалната икономика и тяхното влияние в регионален и национален план.

Срещата на „Дондуков“ 2 е по инициатива на управляващия директор на МВФ. Сред акцентите на разговора са били необходимостта от увеличаване на икономическия растеж след пандемията от COVID-19 и преодоляване на негативните последици за икономиката от военните конфликти в съседните региони, както и предизвикателствата, произтичащи от все по-широкото приложение на изкуствен интелект.

Инвестициите в образование и насърчаването на конкурентоспособността като фактор за икономически растеж са откроени като ключови за България и Европа.

В разговора е подчертана и необходимостта от ясни и целенасочени мерки за намаляване на инфлацията в България, която все още е над средната за Европейския съюз и има негативен ефект върху икономическата стабилност и дългосрочните стратегически цели пред страната ни.

В началото на март тази година от МВФ съобщиха, че експертна мисия на Фонда ще посети България от 6-и до 19 март за дискусия относно развитието на икономиката и политиките с българските власти. Мисията трябва да се срещне с представители на Министерството на финансите, Българската народна банка, други държавни институции, представители на частния сектор и неправителствени организации.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.