Мнозинството българи биха гласували за оставане в НАТО

За излизане от алианса биха се обявили 28% от хората у нас
14 мар 2024 19:30, Елка Василева
464
Мнозинството българи биха гласували за оставане в НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Мнозинството от българите (56 на сто) заявяват, че биха гласували за оставане в НАТО. Това сочат данните в годишния доклад на генералния секретар на пакта, представени днес. За излизане от алианса биха се обявили 28 на сто от хората у нас, показва проучване на общественото мнение.

Според 59 на сто от българите НАТО защитава нашата страна, докато на обратното мнение са 19 на сто.

В НАТО средно 77 на сто от гражданите са на мнение, че военните разходи трябва да се запазят или да бъдат увеличени. В България 84 на сто настояват за запазване или повишение на военните разходи, а шест на сто са на обратното мнение.

За 70 на сто от българите (82 на сто от останалите в НАТО) военното сътрудничество между Европа и Северна Америка е важно за преодоляване на днешните предизвикателства. За 42 на сто от българите и 61 от останалите в НАТО страната им трябва да окаже помощ на друг съюзник, ако бъде нападнат. За 68 на сто от българите и 73 на сто от останалите в НАТО следва да се очаква, че ако тяхната страна бъде нападната, ще получи помощ от съюзниците.

Според 59 на сто от хората у нас и 61 на сто от останалите граждани на страни от алианса членството в пакта намалява опасността от вражеско нападение. Според 46 от българите НАТО е важна за бъдещата сигурност на нашата страна, а според 27 на сто алиансът е важен донякъде в това отношение.

Половината българи (49 на сто) са заявили, че се чувстват сигурни в България, като същия отговор дават 50 на сто от останалите граждани на държавите от НАТО. Всеки трети българин (33 на сто) е изразил усещане за несигурност.

Общо в НАТО 62 на сто изразяват мнение срещу Русия, а 13 на сто подкрепят Кремъл. За последната година с един процент нараства делът на тези, които не могат да преценят или са на неутрално мнение, показват данните. По сходен начин се променя отношението към Китай, което за 42 на сто остава отрицателно, а за 32 на сто е положително.

В България 22 на сто изразяват силна подкрепа за помощта за Украйна, 23 на сто подкрепят, 16 на сто са донякъде против, а 34 на сто силно възразяват. Според 66 на сто от българските граждани войната в Украйна е оказала отражение на нашата страна, а според 35 на сто това не е така.

Според 72 на сто от гражданите на страните в НАТО алиансът трябва да разполага с ядрено оръжие, като 66 на сто вярват, че алиансът би действал отговорно по този въпрос.

В края на този месец се навършват 20 години от присъединяването на България към НАТО. Заедно с нашата страна тогава в пакта бяха приети също Румъния, Естония, Латвия, Литва, Словакия и Словения. (кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
413
0
 
1
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 месец
Ха, ха! Да бе!Ако една пета от българите са мнозинство.
412
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е добре,като сте толкоз отворени и сигурни че ще спечелите да бъдем в НАто(световните терористи).Направете референдуми за НАТО и ЕЗ.Както иза смяна на националната ни парична единица с еврейски.
411
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако са толкова сигурни да направят избори за оставане в НАТО
410
3
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
За сатото, което иска да си произведе 3 св ли говорим?
409
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България не трябва да членува в никакви наднационални политически организации, освен в ООН. Само тогава ще бъде независима държава.
408
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО е представлява най-големия риск за сигурността на българските граждани. Всяка една държава, членка на тази организация може да ни вкара в чужда война по всяко време. И този процес не може да бъде контролиран от българските власти по абсолютно никакъв начин.
407
6
 
6
 
! Отговори
Само ЕС и НАТО преди 1 месец
Точка
406
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха. По смешна новина от тази не бях чел отдавна. НАТО направило изследване за нагласите към ....НАТО.
405
5
 
10
 
! Отговори
Цветан Фиков преди 1 месец
Що не направят един референдум и да видим.
404
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е да сме с нато и да инвестираме във войната и бахура ; )))
403
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма абсолютно никакви предимства да сме извън нато
402
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Па...добре, да останем...ама при евентуален сценарий да дойдат да ни спасяват турци и гърци и ако после и те решат да поостанат ?!
401
12
 
7
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
е една яма в която нищо няма!
400
8
 
10
 
! Отговори
Нищо преди 1 месец
от това не е вярно, а и скоро няма да видим обективни доклади в нито една област.
399
14
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Без съюз не може. Но и с НАТО не може. До момента това северо атлантическо обединение има агресивен подход към други държави. Скоро ще изтърпим последиците от членството в НАТО.
398
7
 
12
 
! Отговори
БасиМамата преди 1 месец
Според проучване на Агенция АлаБала и потвърдено от Института по Дебилизъм 78 % от българите са манипулирани от измислени журналистически тъпизми като тази статия!!!
397
13
 
17
 
! Отговори
българските РУСОФИЛИ преди 1 месец
Русофилите в България , толкова обичат Русия, ама не искат да чуят да отидат там. И децата им на запад и те самите все за там мечтаят и ходят. Русофили в кръчмата или платени хейтъри по форумите , а иначе в живия живот не искат да чуят ни да видят нищо руско. Срещу жалки подаяния не само срещу НАТО , но и срещу майка си ще злословят.
396
4
 
2
 
! Отговори
! преди 1 месец
Нормално, Иво Христов говореше за 20 що годе адекватни - значи намалява процента на дебилизъм!
395
3
 
2
 
! Отговори
до 409 преди 1 месец
съгласен!!! вместо да се политизира настроенията... всяка себеуважаваща се държава или организация ще сложи обективно на масата +++ и ---- ( с реални факти!! , а не "за обичам путин" или "не мога да живея без баба ангела и прадядо байдън) , за да разбере Е ли е удачно да участва в каквото и да било ;)
394
4
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Мхм, както винаги кресливото малцинство се надъхва по чатове и форуми че са много и са силни. На избори и протести едва се събират 20 човека и после се оплакват че им откраднали властта и им потъпкали правата.