Мнозинството българи биха гласували за оставане в НАТО

За излизане от алианса биха се обявили 28% от хората у нас
14 мар 2024 19:30, Елка Василева
464
Мнозинството българи биха гласували за оставане в НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Мнозинството от българите (56 на сто) заявяват, че биха гласували за оставане в НАТО. Това сочат данните в годишния доклад на генералния секретар на пакта, представени днес. За излизане от алианса биха се обявили 28 на сто от хората у нас, показва проучване на общественото мнение.

Според 59 на сто от българите НАТО защитава нашата страна, докато на обратното мнение са 19 на сто.

В НАТО средно 77 на сто от гражданите са на мнение, че военните разходи трябва да се запазят или да бъдат увеличени. В България 84 на сто настояват за запазване или повишение на военните разходи, а шест на сто са на обратното мнение.

За 70 на сто от българите (82 на сто от останалите в НАТО) военното сътрудничество между Европа и Северна Америка е важно за преодоляване на днешните предизвикателства. За 42 на сто от българите и 61 от останалите в НАТО страната им трябва да окаже помощ на друг съюзник, ако бъде нападнат. За 68 на сто от българите и 73 на сто от останалите в НАТО следва да се очаква, че ако тяхната страна бъде нападната, ще получи помощ от съюзниците.

Според 59 на сто от хората у нас и 61 на сто от останалите граждани на страни от алианса членството в пакта намалява опасността от вражеско нападение. Според 46 от българите НАТО е важна за бъдещата сигурност на нашата страна, а според 27 на сто алиансът е важен донякъде в това отношение.

Половината българи (49 на сто) са заявили, че се чувстват сигурни в България, като същия отговор дават 50 на сто от останалите граждани на държавите от НАТО. Всеки трети българин (33 на сто) е изразил усещане за несигурност.

Общо в НАТО 62 на сто изразяват мнение срещу Русия, а 13 на сто подкрепят Кремъл. За последната година с един процент нараства делът на тези, които не могат да преценят или са на неутрално мнение, показват данните. По сходен начин се променя отношението към Китай, което за 42 на сто остава отрицателно, а за 32 на сто е положително.

В България 22 на сто изразяват силна подкрепа за помощта за Украйна, 23 на сто подкрепят, 16 на сто са донякъде против, а 34 на сто силно възразяват. Според 66 на сто от българските граждани войната в Украйна е оказала отражение на нашата страна, а според 35 на сто това не е така.

Според 72 на сто от гражданите на страните в НАТО алиансът трябва да разполага с ядрено оръжие, като 66 на сто вярват, че алиансът би действал отговорно по този въпрос.

В края на този месец се навършват 20 години от присъединяването на България към НАТО. Заедно с нашата страна тогава в пакта бяха приети също Румъния, Естония, Латвия, Литва, Словакия и Словения. (кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рекапитулацията на 20 години "членство" в НАТО - 2 авансово платени поръчки всяка за 8 ф-16 = 6 млрд лева; подарени БТР и авансово платена доставка на подобни от УСА 1,6 млрд лева. Получено до момента - НИЩО! И това е само най-грубата сметка, преките загуби.
386
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой въ излъга тъй злобно??
385
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин каза на рускините да раждат за да имат свежо месо за фронта това е руския мир дами и господа за тези който са против Нато няма друга алтернатива освен пак да се набутаме в руското блато от което едвам изплувахме и още се усеща и разнася вонята която остана върху някой червени другари
384
13
 
15
 
! Отговори
НЕбългарите преди 1 месец
Копаят дъното нещастните русофилчета. Смешни и жалки са в напъните си да омаловажат вече 20 годишното ни членство в НАТО !!!
383
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските тролей са безпомощни пред чувството за самосъхранение на Българите Много ясно че че ако не бяхме в Нато щяхме да сме като Беларус а след кървавата война на Путин Русия се превърна в голямо зло и заплаха за всички държави Милярди раздадени за руско влияние и пропаганда няма да помогнат на убиците да станат добри и цивилизовани хора
382
12
 
9
 
! Отговори
gogo преди 1 месец
пак лъжи изпод ръкава... ха ха ха ! нато е булшит, нато разоръжи, нато натрапи чужди военни сили, нато прави още по-зависими малки държави като бг!но... излизането от нато следва да е едва след като има реално с какво да се защитава бг... на практика сега няма нищо! не случайно най-големите икономики в света отделят милиарди за военна мощ...
381
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да проверим това проучване на НАТО на реален референдум.
380
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-много да ни вкара в чужда война това смешно "членство".
379
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха, това е нагласено проучване на НАТО, за нагласите за членство в НАТО...
378
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно като бял ден.
377
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е Нато и ЕС
376
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смачкайте протестантските гадини.
375
1
 
3
 
! Отговори
До 394 преди 1 месец
Дето фалшифицирахте изборите ли. Ми да проверим софтуера и да отивате в затвора направо :))
374
2
 
13
 
! Отговори
НЕбългарите преди 1 месец
Eдин български русофил седнал на кабърче, изпсувал на майка, видял обаче , че на кабърчето пише "сделано в CCCP" , и отново с блаженна усмивка седнал връз него.
373
0
 
1
 
! Отговори
Xax преди 1 месец
Колега, то се видя на изборите вашите 90%. Не си мисли , че обществото е глупаво ,като теб
372
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хехе ми направете референдум де :) защо ви е шубе. Може би защото знаете че 90 процента от народа ви мрази : )))
371
3
 
13
 
! Отговори
Жалко преди 1 месец
За съжаление мозък с фуния не се налива... Който иска извън НАТО, шината,тубата и на гарата ....
370
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американските *** пишат от сутрин до вечер срещу Русия и за НАТО. Момчета като загубите войната, ще ви вземем всичко.
369
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО е най-срамният период в новата ни история. Време е да му бъде сложен край. Политиците, подкрепящи този съюз, ще бъдат съдени и разстреляни за престъпления срещу държавата.
368
4
 
18
 
! Отговори
Димитър Благоев, преди 1 месец
наричан от комунистите Дядото - Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите...Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България