Ако изборите бяха днес: ГЕРБ отново първи, ПП са с много зад тях

3,1% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого"
15 мар 2024 09:01, Нели Христова
211
Ако изборите бяха днес: ГЕРБ отново първи, ПП са с много зад тях
Снимка: БГНЕС

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от подадените за партия, коалиция или кандидат гласове, ПП-ДБ – 19,6%, "Възраждане" – 14,8%, ДПС – 14,7%, БСП – 10,6%, ИТН – 5,1%. Останалите гласове щяха се разпределят между различни други по-малки формации.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българската национална телевизия и преди малко част от тях бяха коментирани от Първан Симеонов в студиото на "Денят започва". Изследването обхваща 810 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети.

Декларативната сигурност на гласуване в евентуални парламентарни избори е 35,4%. От всички заявили гласуване, 3,1% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

Сред трите основни институции на политическото представителство и власт у нас с най-високо одобрение е президентската: с 39,5% доверие, при 43,9% недоверие. Доверието в правителството е 15,1%, а недоверието – 75,2%, а парламентът е с 12,2% доверие, при 80,2% недоверие.

Процентите до сто са за сметка на онези, които не могат да формиран отговор.

Доверието в основните политически фигури на централната власт също показва челна позиция на Румен Радев, а доверието спрямо основните партийни лидери е пропорционално на подкрепата за партиите им.

По правило у нас недоверието към публични фигури е много по-високо от доверието. Различна е и степента на запознатост, а винаги има и различна по величина група, която се колебае в отговора си. Изключението напоследък обикновено е президентът – където стойностите на доверие и недоверие са близки.

Доверието в Мария Габриел е 24,9% , а недоверието – 52%. 16,9 на сто имат доверие на Николай Денков, а 67,5% нямат доверие. Доверието в председателя на Народното събрание Росен Желязков е 14,2%, а недоверието е 56,9%.

Изследването е проведено за БНТ между 29 февруари и 8 март 2024 г. сред 810 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
8
 
! Отговори
YUV преди 1 месец
Нормално е ПП-ДБ да са губят убедително. Закулисното им управление, изпълнено с дребни машинациики и лъжи за едно, друго, трето или пето, им създаде този имидж. Като добавим и бонуса от крайно дразнещото им слагаческо и ибрикчийско поведение по много въпроси, падението за тях е пълно. ГЕРБ не са алтернатива също, защото имено по тяхно време се създадоха тези куропционни схеми. Те "родиха" отпадъци като "Еврото" "Нотариуса" и много други.
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То това е целта .
108
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз предлагам Боко за премиер....
107
3
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 1 месец
ПП ще го ... продажниците в дъното ... не се научиха тия контра партии
106
3
 
9
 
! Отговори
от посолството преди 1 месец
"Ние искаме ПП ДБ да са в управлението,пък вие как ще си гласувате си е ваша работа!"
105
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв ГЕРБ първи бре, всички са гола вода.
104
4
 
14
 
! Отговори
АЛО УВИЙ ПАРИ И ГИ преди 1 месец
КИРО, ЛЕНА, ПИНОКИО, ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП? ЖАЛКИ НАИВНИЦИ, ЖАЛЪК НАРОДЕЦ. ХВЪРЛИХА ДЪРЖАВАТА В РЪЦЕТЕ НА ШАРЛАТАНИ, КАКТО БАБИТЕ ПАРИ ОТ БАЛКОНА.
103
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в София как спечели Терзиев и Боневци със Агенциите лъжеха че води с 10% а се оказа съвсем друго заблуди заблуди заблуди шарлатански
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
За кои да гласуваш: За торта Сахер със суджук, за кленов сироп с безлутенов козунак и свинско със зеле, за мазно турско кафе и баклава или самовар за чай и лютеница, за сладко от рози или музикантска мусака.
101
1
 
5
 
! Отговори
умрем да гласувам преди 1 месец
На времето един приятел ми казваше:"В България при толкова *** народ да си беден си е чисто престъпление!И Господ ще те накаже,не се съмнявай!":)))
100
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
93 ГЕРБ бяха направили всичко необходимо за влизането ни в Еврозоната заедно с Хърватия бяхме но кой осуети това кои вълци кои Мутри ЛЪЖЕШ много
99
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП ДБ няма да могат да минат бариерата... Такива лъжци няма
98
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герб ?! Тиквата ?! ЖАЛЪК НАРОДЕЦ ...
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВЪЛЦИ СА ТЕЗИ ДЕТО НАПРАВИХА ПОГРОМЪТ НА ДЪРЖАВАТА И ОТ 3 ГОД СМЕ НАНИКЪДЕ НАЕТ ЛИ СИ НЕЗНАМ НО ТОВА ДЕТО ПИШЕШ Е ЛЪЖА НЕВИЖДАНА ЗАБЛУДА ЗА
96
3
 
12
 
! Отговори
ФЕНОМЕНАЛНО!!! преди 1 месец
СЛЕД "МУТРИ ВЪН", ВДИГНАТ ЮМРУК, ЯКО ЧЕГЪРТАНЕ, ПЕТ ПАРЛАМЕНТА ЗА ПО ДВЕ СЕДМИЦИ, ПЕТ СЛУЖЕБНИ ПРАВИТЕЛСТВА, ХАРВАРДЦИ, КАНАДЦИ, ПИЕЩИ МАЗНО ТУРСКО, ПЕНСИОНИРАНИ ВОЕННИ, ЧАЛГАРИ, ЗЕЛЕНИ, ЧЕРВЕНИ, БЕНБЕНИ, ОТРОВНИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ - ГЕРБ ПАК ПЪРВИ?
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пиян залян , имаше един дето се пишеше пиян ***. Това ти ли си ?
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДО 93 А АЗ ПИТАМ КАК ЩЕ ГЛАСУВАШ ЗА ЕДНИ ШАРЛАТАНИ РАДЕВ КАЗА ДЕТО САМИ СИ ПРИЗНАХА ЧЕ ИМАТ ОКОЛО 7 % ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ ОСТАНАЛОТО Е АЛА БАЛА И ПИТАМ БЪЛГАРИЯ КАКВА Е ОТ 3 ГОД НАСАМ И ЗАЩО КОЙ СРУТИ ДЪРЖАВАТА
93
1
 
4
 
! Отговори
Абе то проучване преди 1 месец
то избори, всичко е нагласен алабализъм в тая държава
92
4
 
4
 
! Отговори
Столичанин преди 1 месец
Само човеци с тежки умствени недостатъчности ще гласуват за ГЕРБ и ППДБ. Очевидно овцете обичат да ги ръфат вълците докрай!
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Учудвам се, че...Аз също се УЧУДВАМ , как гласуваТ пак за герб и ДПС , след като докараха държавата до : НА ВСИЧКИ ПОСЛЕДНИ МЕСТА В ЕС , ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ , С ПАЧКИ , КЮЛЧЕТА , КОРУПЦИЯ , НЕГРАМОТНОСТ , ПРОДАДЕНА ДЪРЖАВА ....Тоя ''електорат'' , от 8% / от гласували и НЕ гласували/ , за герб , ....НЕ Е ЛИ С ДИАГНОЗА ? На теория има голямо РЕВАНЕ от герб и ДПС , за ЕС , Шенген и НАТО , А НА ТЕОРИЯ --- НИЩО ОБЩО . Разбирам ги , защото ще им секнат ДАЛАВЕРИТЕ !