Ако изборите бяха днес: ГЕРБ отново първи, ПП са с много зад тях

3,1% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого"
15 мар 2024 09:01, Нели Христова
211
Ако изборите бяха днес: ГЕРБ отново първи, ПП са с много зад тях
Снимка: БГНЕС

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от подадените за партия, коалиция или кандидат гласове, ПП-ДБ – 19,6%, "Възраждане" – 14,8%, ДПС – 14,7%, БСП – 10,6%, ИТН – 5,1%. Останалите гласове щяха се разпределят между различни други по-малки формации.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българската национална телевизия и преди малко част от тях бяха коментирани от Първан Симеонов в студиото на "Денят започва". Изследването обхваща 810 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети.

Декларативната сигурност на гласуване в евентуални парламентарни избори е 35,4%. От всички заявили гласуване, 3,1% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

Сред трите основни институции на политическото представителство и власт у нас с най-високо одобрение е президентската: с 39,5% доверие, при 43,9% недоверие. Доверието в правителството е 15,1%, а недоверието – 75,2%, а парламентът е с 12,2% доверие, при 80,2% недоверие.

Процентите до сто са за сметка на онези, които не могат да формиран отговор.

Доверието в основните политически фигури на централната власт също показва челна позиция на Румен Радев, а доверието спрямо основните партийни лидери е пропорционално на подкрепата за партиите им.

По правило у нас недоверието към публични фигури е много по-високо от доверието. Различна е и степента на запознатост, а винаги има и различна по величина група, която се колебае в отговора си. Изключението напоследък обикновено е президентът – където стойностите на доверие и недоверие са близки.

Доверието в Мария Габриел е 24,9% , а недоверието – 52%. 16,9 на сто имат доверие на Николай Денков, а 67,5% нямат доверие. Доверието в председателя на Народното събрание Росен Желязков е 14,2%, а недоверието е 56,9%.

Изследването е проведено за БНТ между 29 февруари и 8 март 2024 г. сред 810 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
6
 
12
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 1 месец
В БЪЛГАРИЯ НЯМА СОЦИОЛОГИЧЕСКА АГЕНЦИЯ,КОЯТО НЕ РАБОТИ ПО ПОРЪЧКА.ТАКА ЧЕ,ТЕЗИ ЦИФРИ В КРЪГЛАТА ПАПКА!
129
12
 
10
 
! Отговори
Darko преди 1 месец
Много проценти са дали на продажните копейкажии, не мисля че има толкова много неграмотни хора, като електората на възраждане. Герб не случайно са първа политическа сила и такава ще останат, защото останалите (без ПП-ДБ) са отишли там основно за пари (справка имотите на Костя Копейкин и Цомчо Камилата). Корнела мисля, че въобще няма да влязат в следващ парламент или ще са около 4% (не случайно и викат госпожа лъжа).Твърдия електорат си е за ДПС.
128
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние не трябва да поставяме червени линии за себе си, а да поставяме червени линии за Русия. Русия трябва да бъде унищожена - каза латвийският премиер Едгар Ринкевеч.
127
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АКО ИЗБОРИТЕ НЕ БЯХА ФАЛШИМЕНТО, КАКТО И Т.НАР. СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ, ППДБ, ГЕРБ И ДПС НЯМАШЕ ДА СЪЩЕСТВУВАТ. :)
126
4
 
13
 
! Отговори
джави преди 1 месец
През цялото време гласувам не за герб, а против ппдб-саботирам ги докато изчезнат.Пак ще гласувам така.
125
17
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 месец
Много отрова се излива срещу ГЕРБ, но...само овцете се заразиха! ББ си водеше ПРЕКРАСНО страната! Признато от цял свят, само не от овцата българин. Дерзайте другари! Ще има още дълги години ГЕРБ!
124
6
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Президентът отново е безспорен лидер по доверие.Шарлатаните ще хванат 20% само с помощта на ала-бала машините.Без тях 10%.Про100то го каза.
123
6
 
6
 
! Отговори
Хейт преди 1 месец
Плевньо ще си построи още много резиденции. И другите покрай Баце също.
122
6
 
8
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 месец
*** народ слаба държава !Пак ще дава власт на крадците от ГЕРБ и ПП-ДВ!Лошото е че и децатга вече мечтаят като пораснат да станат мутри и рекетьори!
121
5
 
7
 
! Отговори
Симо преди 1 месец
То ако беше така нали герберистите щяха веднага да поискат да ходят на избори :D . Кого лъжете с тези драсканици
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
116 с просто око се вижда кой кой е 3 год саботажи на цялата инфраструктура на държавата Гешев Гешев Гешев викове заклинания невиждани и какво като го свалиха промениха нещо н конституцията благодарение на ГЕРБ и ДПС български пълартии избирани от българи 116 от 3 год разруха невиждана инфлация огромна доходи никакви стани да седна лъжи заблуди всякакви България е наникъде това е 116
119
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз искам в Юрап, не искам Раша!
118
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи нищо чудно ППдерaсите да са под 10%
117
3
 
5
 
! Отговори
БГ преди 1 месец
"Галъп интернешънъл болкан" :D . Бегайте да ядете шкембе.На проучванията от тази "агенция" и кьорав *** няма да се върже
116
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мене кирилистите по ме кефат от бойковистите.
115
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След края на Специалната военна операция ЕС се разпада, и всички тези партии отиват на кино, а България минава в зоната на влияние на Турция.
114
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойковистите от средите на социологическите и политически анализатори - лизатори / всички знаем кои са / отново в атака. Голимите Боково-Мутренски специалисти като Петкова , правосъдниците - Цачева, Д. Кирилов, строителя на безкрайните магистрали, като Ненков и сие и цялата останала крадлива пасмина печелят отново "огромното доверие" на простия матриал. Де Магнидски де! Промяната били прости, неможещи, необразовани в симеоновската школа и незнаещи шарлатани. Така, хваща декиш подобен род бръщол
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз предлагам шиши да предложи баце и край.
112
1
 
1
 
! Отговори
YUV преди 1 месец
До YUV Пффф извинявам се за правописните грешки. . .
111
3
 
4
 
! Отговори
Мафия с държава преди 1 месец
Както и да се връткаш, все ти е в... знае се къде. Още когато започна циркът "повечко избори да е по-забавно", нямаше никакво съмнение, че окопалите се навсякъде корупционери ще векуват. Каквото населението, такава му и държавата. Тоест мафията в нашия случай.