Асен Василев увери: Нямаме намерение да вдигаме данъците

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3% е този месец, отчете той
122
Асен Василев увери: Нямаме намерение да вдигаме данъците
Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците.

Това коментира министърът на финансите в оставка Асен Василев в отговор на въпрос за казаното вчера от ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, която е на посещение у нас, че една от препоръките на мисията към България ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията и да се върне за всички на 20 процента, предаде БТА.

Още по темата
ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи Василев и добави, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната, каза Василев. Той припомни, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, каза министърът.
Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната, каза министърът.

На въпрос от 1 януари 2025 г. или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Асен Василев каза, че това зависи от това кога ще покрием критерия за инфлацията.

В отговор на въпрос относно преговорите за правителство и предстоящото връчване в понеделник от президента на мандат за съставяне на кабинет, Асен Василев коментира, че преговорите все още продължават в Народното събрание и когато е ясно, ще бъде съобщено. Преговорите продължават, каза отново Василев, попитан дали са ясни имената на министрите, както и дали той ще бъде финансов министър. Това, което сме заявили, е, че работим за реализиране на първия мандат, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: данъциАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Врабчето преди 1 месец
Гаден поглед има тази
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя Бойко го не иска ,
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вдигай брат, аз не ги плащам и без това. Скапа няк.
91
0
 
1
 
! Отговори
Курти преди 1 месец
.............Няма от кого да ги вземе................Толкова е просто...........Иначе ще отиде на Концерт при Йосиф Кобзон.......
90
1
 
2
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
До *** Джендаров: Правилно разсъждаваш! Да не забравим, че от следващата година ще трябва да плащате и репарации на Руската федерация с които ще се въстановява Донбас!
89
2
 
2
 
! Отговори
Соросоид Джендаров преди 1 месец
За да се намали инфлацията трябва спешно да се вдигне ДДС-то на 40 %! Така след 1 година инфлацията ще бъде с отрицателни стойности и ще ви приемат в еврозоната през 2026 г. Ще трябват пари в бюджета за нови самолети, радари, абрамси, брадлита, кораби и подводници! За малко да забравя патриотките които трябва да пазят небето от руски самолети и дронове!
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много изостанаха осигуровките от заплатите. Разумно е да се сложи една минимална осигурителна сума от примерно 1800 лева за 2023 година, както и максимална от 9300 лева. Защо обричат сега работещите на мизерни пенсии в бъдеще? Другото, което трябва е и 10% данък върху дохода, но не по-малко от примерно 160 лева месечно. Ясно е защо...
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Принципът работиш много - плащаш много, нищо не правиш - получаваш помощи и дарения, е типичен за капиализма. При социализма никой не получаваше помощи и дарения, ако е здрав, но незнайно защо пишмандемократите твърдят, че това било характерно за социализма.
86
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Програмистите са вече като мотиката и сърпа на полето и нивата. Остарял човешки труд, който ще бъде заместен от машините. Въвеждаме механизация в интелектуалния труд, както беше извършена механизация на селскостопанския труд.
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският народ е десен и гласува за десните и богаташите. Няма бедни в България.
84
2
 
3
 
! Отговори
Нов живот преди 1 месец
Да до дyхат бедните бе кво ги мислите?? И аз почнах много да им се дразня на някви бедняци вече откакто забогатях. Вече се чудя на тия дори коит ги мислят кво ги мислите
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верваме ти, ти си човека който винаги говори истини. Вие с Киро ни направихте отново велики като при цар Симеон
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои ВИЕ, бе Асене? С 5% подкрепа, тргнал да ни уверява! КОЙ СИ ТИ?????
81
2
 
7
 
! Отговори
а осигуровките? преди 1 месец
Прави се на ударен. Вдигна осигуровките и сега няма жив програмист да гласува за него. А преди им бяха гръбнака на електората.
80
0
 
2
 
! Отговори
realistka преди 1 месец
Много го е яд на мен. Системно и постоянно се опитва да ме тероризира финансово. Предполагам, че е защото е грозен със злобна физиономия.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ококорен, тия ги разправяй на твойте хора от Факултета и Филиповци! Вие може и да нямате, ама тези които ще дойдат след вас, няма да имат друг избор. След като наследят цъкащата бомба която ще им оставите..!
78
0
 
5
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Стабилни са момчетата ще издьнят дупето на матряла с -200
77
0
 
6
 
! Отговори
Айде бе преди 1 месец
Дигат всичко да дерат народа. Особено местните данъци и такси. Коко е прав няма да ги дигат но само за аверите на Буци и Шиши.
76
1
 
3
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Бацуню каза не гласуваме ли увеличение на даньците няма да можем да теглим заемиГерб пп атака пубеда
75
1
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Председателят на ГЕРБ допълни, че принципът работиш много - плащаш много, нищо не правиш - получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма. След тези препоръки няма да можем да удържим намалени данъци, защото ако не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми, отбеляза Борисов.