Асен Василев увери: Нямаме намерение да вдигаме данъците

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3% е този месец, отчете той
122
Асен Василев увери: Нямаме намерение да вдигаме данъците
Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците.

Това коментира министърът на финансите в оставка Асен Василев в отговор на въпрос за казаното вчера от ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, която е на посещение у нас, че една от препоръките на мисията към България ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията и да се върне за всички на 20 процента, предаде БТА.

Още по темата
ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи Василев и добави, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната, каза Василев. Той припомни, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, каза министърът.
Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната, каза министърът.

На въпрос от 1 януари 2025 г. или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Асен Василев каза, че това зависи от това кога ще покрием критерия за инфлацията.

В отговор на въпрос относно преговорите за правителство и предстоящото връчване в понеделник от президента на мандат за съставяне на кабинет, Асен Василев коментира, че преговорите все още продължават в Народното събрание и когато е ясно, ще бъде съобщено. Преговорите продължават, каза отново Василев, попитан дали са ясни имената на министрите, както и дали той ще бъде финансов министър. Това, което сме заявили, е, че работим за реализиране на първия мандат, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: данъциАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като каже фон дер лайен ще дигаш и хоро ще играеш иначе ще шибнат санкции и българия ще рухне за 24ч
33
1
 
11
 
! Отговори
Кокорчо е казал преди 1 месец
Казал е че пет пари не дава за мнението на Българите, за позицията на Българския народ. Кокорчо е предател. При това ококорен!
32
1
 
4
 
! Отговори
До Пенсиите се вдигн преди 1 месец
Вдигат се и заемите на държавата, да се чудиш просто :D
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пенсиите се вдигнаха, бащата е доволен, въпреки, че той е русофил, никога не е харесвал селянина от Банкя, там нищо не мърдаше, нито заплати, нито каквото и да било... :)))
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инфлацията няма как да спадне защото държавата ще фалира като длъжник,. Тия спадове са временни но тя си остава и ще се качи пак, защото еврото се печати и така се внася инфлация. Еврото не е с валутен борт и има печатница.
29
4
 
1
 
! Отговори
Гей Русофил преди 1 месец
С приятеля ми одеве правихме много як секс на работа за да дразним евроатлантиците
28
0
 
2
 
! Отговори
Освен по измислената преди 1 месец
статистика никъде другаде не се усеща бързо спадащата инфлация.
27
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Да, ще ги вдигнат против волята си. Айде, холан!
26
0
 
3
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Трудно може да се говори за намерение, ако решението е вече взето.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тогава ще дигнат цените с еврото. Вместо дигат данъка на богатия ще дерат бедния.
24
0
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
Много ме кефи този безбожник! Инфлацията се забавя, нали. Само не отбеляза твоята или нашата инфлация?! Ко значи забавя, цените ги вдигнахме с 100-150% и за сега стига след година пак? Няма да вдигаме данъците?!! Лудост и лицемерие, кои данъци?! Минималната работна заплата порасна и отчисленията ми към държавата също и получава реално по-малко, останалите пари кучета ги яли, оп грешка депутати ги яли! Данък сгради-смет нагоре, тока с 5ст, водата с 25% от началото на 2024! Не, това не е инфлация?
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярваме ти много на шарлатаните доказано вяра да нямаш Асене къде са онези 8 милиарда течове помниш ли как лъжеше по телевизиите а онези танкери с евтина газ къде са помниш ли как с Лена и Киро ни уверявахте че сте осигурили
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ние ви уверяваме, че не ви вярваме, Асене!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко се кръсти и се врича в господ, а направи България една клоака с десетки милиарди долари дългове, също държи рекорд по емигриране на населението под неговото мъдро ръководство :)))
20
2
 
5
 
! Отговори
Чудя се.... преди 1 месец
Добре де, защо мека китка за финансов министър, така е модерно или.......?!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Адене , уверявам те , че всички вярват на всяка твоя дума .
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки път, когато Аси Геят каже, че няма да вдигат данъците, вдигат данъците. Така че, гответе са за това.
17
2
 
8
 
! Отговори
да знаете преди 1 месец
Щом нямат намерение, значи ще ги вдигнат......
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не коментирате десетките милиарди дългове на Бокича, които остави на България, или така ви е удобно :)))
15
2
 
8
 
! Отговори
badabum преди 1 месец
Пед.лче, та вие вече ги вдигнахте....а уж се кълнахте пред умните и красивите, че няма да вдигате макслималния осигурителен праг!