Желязков: България решително осъжда безмилостния руски терор

"Натискът върху Русия да се върне към международните си задължения трябва да бъде усилван"
18 мар 2024 19:09, Красимир Ангелов
93
Желязков: България решително осъжда безмилостния руски терор
Снимка: Пресцентър Народно събрание

Новата вълна от нападения на Русия спрямо Украйна поставя отново на дневен ред въпроса за засилване на натиска на международната общност за изпълнение на поетите от агресора международни задължения. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук във Виена, съобщиха от пресцентъра на НС.

Председателят на българския парламент участва в австрийската столица в Деветата конференция на председатели на парламенти в рамките на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав (EUSDR).

С дълбока тревога следя новините за засилените атаки от страна на Русия в Одеска област през последните дни, отбеляза Росен Желязков. Той изрази искрени съболезнования към близките на загиналите и надежда за бързо възстановяване на ранените от руските въздушни нападения. Тревогата ни е още по-голяма, защото това е един от районите, в които живее най-голямата българска диаспора извън пределите на страната ни, добави председателят на парламента.

България решително осъжда безмилостния руски терор с ракети и дронове, отприщен срещу цивилното население на Украйна и критичната й гражданска инфраструктура, подчерта Росен Желязков. Той отбеляза, че Украйна плаща болезнено висока цена в човешки животи, за да защити ценностите на свободата и демокрацията в Европа. Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна, заяви председателят на Народното събрание.

Натискът върху Русия да се върне към пълното спазване на международните си задължения трябва да бъде усилван и надграждан с легитимни средства, както и да се продължи борбата с безнаказаността, подчерта Росен Желязков. По думите му санкциите остават един от най-мощните инструменти за увеличаване на влиянието върху Русия в отговор на нейната незаконна и неоправдана военна агресия срещу Украйна. Общата ни цел остава същата – да попречим на способността на Москва да финансира своята агресивна война, добави председателят на парламента.

Росен Желязков посочи, че България подкрепя всички тринадесет пакета от санкции на ЕС, наложени досега на Русия. Вярваме, че ЕС трябва да поддържа своя единен и силен отговор в знак на солидарност с Украйна, включително с допълнителни ограничителни мерки на ЕС срещу Москва, добави той.

България оказва последователна подкрепа на Украйна във всички измерения – политическо, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо и ясно е заявила волята си да продължи да го прави толкова дълго, колкото е необходимо, припомни председателят на парламента.

Най-красноречивото доказателство за това са приетите вече седем решения от най-висшия орган на българската демокрация – Народното събрание, добави той. В тези актове България изразява своята готовност да подпомага Украйна и нейния народ не само по време на военните действия, но и по време на възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката, както и по пътя към членство в ЕС, подчерта Росен Желязков.

Председателят на Народното събрание отбеляза пред своя украински колега своите опасения, че приетите през декември 2023 г. разпоредби на Закона за националните малцинства на Украйна не предвиждат финансиране от държавния бюджет за изучаване на езика на националното малцинство. Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г., подчерта Росен Желязков и добави, че е важно принципът за равнопоставеност на националните малцинства да бъде запазен.

Вярвам, че с общи усилия, разбиране и добронамереност може да бъде намерен оптималният баланс и правото на българите в Украйна да изучават майчиния си език, да съхраняват своя бит, култура и история ще бъде гарантирано, посочи председателят на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, Желазков, я не ми говори от името на България, или забрави, как точно българският народ мощно те освирка на Шипка!!!
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Особено осъждаме убийството на отмарящи в Украйна натовски офицери и генерали.
16
1
 
30
 
! Отговори
gogo преди 1 месец
И кой е тоя който си въобразява, че говори от името на "България"???
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плюнко.
14
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алооо, Желязков, в Одеса в санаториума Мрия са унищожени около 100 чужди наемници и още толкова ранени, повечето от тях французи. И Путин ще продължи да ги трепе, а нормалният българин е за Путин, ако не ти е ясно!!
13
3
 
26
 
! Отговори
Ламята преди 1 месец
Тоя като го видя и очаквам всеки момент,да се изреже:Слава Кокаине
12
3
 
12
 
! Отговори
Избирател Пп преди 1 месец
Гербер ли е не миго хвалиДай му мас и сланинаТой ще се оправи натам
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Призовавам политиците да НЕ говорят от името на България и българите. Вашите егоцентрични интереси, страх и извратена алчност не е България. Вие даже нямате мъжеството да кажете, че вие осъждате каквото осъждате. Тъй го казват големите, тъй повтарят и нашите кученца. Те са просто кученца на каишка без дума, но в България се правят на силни и вилни. Жалки ! Защо не осъждате безмилостния израелски терор ? Защото САЩ и Европа не са ви казали да го осъдите.
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна ще бъде изключена от "Стратегията на ЕС за региона на река Дунав (EUSDR)", когато загуби достъпът си до Черно море и Дунав. В Русия вече показаха подобна карта. И това е логично развитие на СВО.
9
1
 
31
 
! Отговори
анонимен64264 преди 1 месец
ти от чие име говориш бе ***,защо не осъдите и израелските нападения или те са хуманни,абе вие сте едни *** мазни и от вас нищо не става,всъщност само за фронта в украйна сте
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
***! Не осъждай , ами бегай на фронта
7
2
 
36
 
! Отговори
Златен скункс преди 1 месец
Че той тоя кога стана българин и започвна да говори от името на българския народ.Д.у.*** авците и *** нямат род и родина.
6
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-позорно правителство от сглобката не е имало в цялата българска история. Дори Плювню започна да изглежда адекватен.
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Росене, защо премигваше в Киевското бомбоубежище като плъх в брашно преди месец, когато украинците те навряха набързо в него след като сирените завиха за евентуална въздушна руска атака? Кажи веее, палячоооо??? Заедно с оня другия *** Мирчев бяхте напълнили шортите.
4
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последните тупаници около Одеса, явно са нанесли непрежалими загуби та така подскачат и не могат да се успокоят. Що не осъдихте непрестанните нападения над Белгород бре Чугунков ?
3
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
санитара диктатор мики маус путин бухахахахаа
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бравус. Променихте хода на историята. Днеска два пътя особено наострено реагирааате и край...Русия се гътна.
1
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо осъждаме само руския терор? Когато бомбеха Ирак, Либия и Югославия всичко бише наред.