БСП иска отлагане с година на свободния пазар на тока за бита

Притесненията на левите са заради прогнозата за ръст на цената от 20%
Обновена: 21 мар 2024 11:46 | 21 мар 2024 11:40, Камелия Цветанова
89
БСП иска отлагане с година на свободния пазар на тока за бита
Снимка: БГНЕС

БСП иска да се отложи с една година либерализирането на пазара на тока за бита.

Заради това социалистите внасят законови промени, с които битовите потребители ще излязат на свободния пазар не на 1 юли тази година, а от 1 юли 2025 година.

"Всички прогнози сочат, че излизане на свободния пазар сега, ще доведе с до 20% оскъпяване цената на тока. Има стотици хиляди семейства, които не могат да поемат този товар", мотивира искането на левицата партийният лидер Корнелия Нинова.

Според нея в енергетиката е пълен хаос.

"Фондът, който трябва да компенсира тази цена е изпразнен, няма средства и ако сега и веднага влезе в сила либерализацията крие много рискове. Включително и за икономиката, и за еврозоната, защото увеличението на цената с 10% по прогнози показва, че и инфлацията ще се покачи, а това ще се отрази на целия план за развитието на България", каза тя.

Нинова отсече, че управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ е некомпетентно да направи подобна реформа.

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев коментира, че домакинствата ще понесат и политически хаос. "Отиваме към предсрочни избори и няма кой да се грижи за българските граждани", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
0
 
! Отговори
L. преди 1 месец
До Анонимен - нула лайка! ти наясно ли си колко не си в час?
56
3
 
13
 
! Отговори
Разбор по мъжки преди 1 месец
Абе верно Нинова е/изглежда повече мъж от около 90% от кадрите на ППДБ.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бае Ви Петко : Ток 2 ст. и заплата 140 лева - това е при любимия ти Тошо. ***!
54
3
 
11
 
! Отговори
Бае Ви Петко преди 1 месец
Тока да стане 2ст. как си беше при Тато...стига сте го доиле тоз народ!
53
3
 
10
 
! Отговори
Шарлатан до шарлатан преди 1 месец
Асенчо източил и енерго-регултора браво евалариус...
52
2
 
24
 
! Отговори
Нощната тарифа ? преди 1 месец
От първи Юли махат нощната тарифа това е автоматично повишаване на фактурата с минимум 20% ,а за хората,кото си включват нощем бойлера 30%... Електричките се зареждат нощем и тока ще скача заради тази малумщина наречена електрически автомобил който е най вредния за природата автомобил с оглет батерията от тежки редки метали- фейк еко трап-електро-мобил...
51
6
 
2
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 месец
Ха ха ха, замириса на избори и тaлаcъмитe веднага изпълзяха от гардероба посипани с нафталин.
50
0
 
12
 
! Отговори
Биотехнолог преди 1 месец
Фотоволтаиците са за пустинята перките са за северните полуострови дето грее или духа 365 дена. В България са си анти-екологична мярка не могат да добият даже енергията , която е вложена за производството и строежа им. За България ВЕЦ, Геотермална енергия и алкохол от отпадни продукти или даже жито-от 2,5 кг. жито се добива един литър етанол .При цена на жито 36 ст. си е рентабилно. В Бразилия 40% от колите са на алкохол...
49
0
 
15
 
! Отговори
тъй де.... преди 1 месец
Не с година, такова нещо, не трябва да се случва никога!
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен АЕЦ го затварат и ще те прекарат да плащаш на ВЕИ от ЕС.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ръб е кръстил повишаването на цените на тока с минимум 25% "Свободен" пазар?
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като е свободен пазара , свободно си избирам енергия само от АЕЦ Козлодуй . Ако ме наката нещо друго , значи ми нарушават правата и погазват демокрацията , ше сизирам Хага
45
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
не се притесняваите а подаваите оставките преди изборите за да влезе иконгрупировка бсп в нс обаче с нови лица не бизнесмени а още не смлени отсистемата лица
44
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До Е - кой да слушам, комунистите където ни занулиха, където два пъти за 50 години източват пенсионния фонд и се почва отначало, фалират банки, изчезват спестявания, вкарват в затвора без причина и т.н. А не мерси, не искам да слушам такива капацитети, после моите дежюца ще плащат, както сега ние плащаме!
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи някой си е построил перка или фотоволтаик и ме задължават да му купувам тока , защо ? Нали е капитализъм , да си търсят сами абонати .От къде накъде цял народ ще им плаща , съвсем вече ни направи крепостни .Веднага отмяна и съд за политиците .Какви са тези глупости , грам мозък имат ли ? За народа си има АЕЦ, ВЕЦ и други неща .Бандити .
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИЗРЯЗВАНЕ НА ТУМОРА НА ЕНЕРГИЙНИТЕ МОНОПОЛИ! ТОЙ Е ОСНОВА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ!
41
0
 
9
 
! Отговори
Манчо Джери преди 1 месец
Ние ромите досега не плащахме. Сега хептен. А управляващите да си назначат съветник да им каже , че не са завинаги на Земята . Колкото и милиарди да вземат няма да ги харчат нито те нито семката им и това важи за всички крадци. Поздрави
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вън цялата политическа класа , а народа да си е само на народната АЕЦ Козлодуй , построена с народни пари , по времето на Народна Република България . Изедници , не спряхте да тормозите народа !
39
3
 
12
 
! Отговори
Е преди 1 месец
Какво пак плюете в тия коментари. Явно хич не сте умни, за да искате свободен пазар на тока и огромен скок в цените, само защото било предложение на БСП. Плащайте си тогава рабско племе. В цял свят хората си отстояват интереса. Само тук мижитурки възхваляват управници, които искат да им вдигнат горива, енергия, храни и данъци. Абе роби. Никога робското у българина насадено 200 години от Византия и 500 от Османската империя няма да идчезне.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само Бойко а и пп и ДБ ,мошеници