Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Тя подаде официално заявление
25 мар 2024 09:41, Красимир Ангелов
340
Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер
Снимка: БГНЕС

Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

В началото на днешния работен ден, Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание в 9:09 часа.

Още по темата
В него се посочва още, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

В заявлението си Мария Габриел посочва, че “договореният “ротационен” модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, предполагаше смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура. Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решени”.

Мария Габриел подчертава още, че “координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно”.

На извънреден брифинг в неделя Габриел анонсира, че ще изтегли номинацията си, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.  По-късно вчера вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още по темата: ГЕРБМария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
1
 
1
 
! Отговори
Кайло Рен преди 1 месец
Тази, що си мисли че без нея не можем?
304
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лойко би ли ти шута ?
303
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
***, за нищо не ставаща! Чезвай!
302
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съжалявам Мария ! Остави семейството си - децата , съпруга си , високата длъжност в ЕС да уюдише на акъла на ББи да дойде да оправя тази сбъркана държава с ненормални политици . Дано не я стигне съдбата на Елена Йончева !
301
3
 
12
 
! Отговори
Балканиада преди 1 месец
Браво , ЦК на ПП-ДБ - аут от политиката . Тези циркови артисти за нищо не стават.
300
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво. България заслужава нещо по-добро от Денков и Габриел.
299
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Госпожа Габриел да си припомни споразумението. Одобряват се министрите за 18 месеци и вие госпожо Габриел и академик Денков след деветия правите ротация. Елементарно. Сега имате нови мераци, трябва да се помни какво е договорено. Иска се историческа памет. И естествено достойнство.
298
11
 
7
 
! Отговори
добре е направила преди 1 месец
Ами щом е мафиотка по-добре, че не стана премиер. От ПП са взели мъдро решение да й попречат да вземе властта. Браво на тях!
297
2
 
11
 
! Отговори
баницата преди 1 месец
Голям бой падна за лапачка и пари
296
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От брюкселска комсомолка тип "Мара общата" не можеше да се очаква нещо по-добро отколкото от предшествениците й - селския интелигент алхимик, Боцко герберастина, преди това за кратко съсела-комсомолец и още по-преди цар Симо хазарта
295
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не съм видял ни едно Чавдарче, Пионерче, Комсомолче, Комунистче да дои Мляко от Крава, Коза, Овца! Да правят Кисело Мляко, Българско Сирене! Но всичките вярват, че всички храни в днешно време идват от Компютрите, Телефоните и Размножаването на Цингорелите също идвало от Телевозията, Компютрите и Телефоните с танцова Комунистическа стъпка - Чалга! А то нищо не се е изменило в Комунистическата Кошара на сина на Цингурелата Маруца Бай - Тошо до днешни времена. Стадото си беллееее!
294
12
 
21
 
! Отговори
Право на мнение! преди 1 месец
ГЕРБ са се вкопали в Службите, в Съдебната система, в Регулаторите!!! Затова не искат реформи!!! И разиграват евтин театър за наивници!!! ГЕРБ дори си инсталираха Десислава Атанасова за конституционен съдия! ПП-ДБ се борят със статуквото и с мафията, но пътят ще е труден и дълъг.
293
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Наддал Алгафправи пак взе думата.Подъл подлизуркоЍ1
292
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИЗБОРИ = ЛОТАРИЯ Кой ще спечели от ЛОТАРИЯТА да брой ПАРИТЕ!
291
11
 
14
 
! Отговори
Харвардски комсомоли преди 1 месец
ПП са партия на комунистически внучета със западни дипломи кое не му разбрахте още. За три гонини ни превърнаха в Бермутския триъглник на Балканите. производствата се връщат от далечна Азия в Европа. Яко се строят заводи и логистични центрове на всякъде на Балканите , но без България. ПП дори инвестират български пари в гъръцки проекти, но не и в България. Плюят всичко българко пред ЕС. Дори Бълканския поток , който носи по полвин милярд чиста печалба на България всяка година плюят!
290
12
 
15
 
! Отговори
До 260 преди 1 месец
До АнонименНапротив, Габриел се държа достойно. Намери сили и воля да върне мандата. мекотелото беше академика, който се молеше за последно.
289
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро пак е излязъл и все същата плоча върти Киро с 30 депутата си така и не го разбра Вън си от парламента при чалгарите си НА Киро все някой друг му е виновен имаше правителство с чалгарите с бсп защо тогава ви свалиха сега герб били такива онакива всякакви били само Киро е бял чист неземен Вън шарлатани с 39 депутата сте Вън разрушихте всичко за 3 год направихте милиони а обикновените българи плащат Вън
288
3
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Мария, добре, ама защо чак сега? ПП и Де Се и Бе се готвеха за избори. Махнаха таксите за студентите, безплатни учебници, безплатни лекарства, все добри неща за наивници. Беше ясно, не го ли разбра. Търсян матриал както каза един и сигурно го намериха, но дали ще им се отвори парашута? Народ всякакъв така че...
287
9
 
7
 
! Отговори
ГРОБАРКА преди 1 месец
Това плашило Габриел изяде дървото от два стола на земята. СБОГОМ КОРУМПЯГИИ.
286
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На въпроса "ЗАЩО ВЕЧЕ 22 ГОДИНИ, КОЙТО И ДА Е НА ВЛАСТ, БЪЛГАРЧЕТАТА НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ, А САМО РОМЧЕТАТА? Отговора е исторически лесен: Понеже по времето на Сина на Цингурелата Маруца - Бай Тошо развъди до неузнаваемост цингурелите по време на така наречения Развит Социализъм и от Петилетка на Петилетка му докладваха "Как българския народ работи неуморно за изхранване на дерибеите - Комунисти и размножителия процес на цингурелството. Сега им плащат, за да продължават да се размножават!