Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Тя подаде официално заявление
25 мар 2024 09:41, Красимир Ангелов
340
Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер
Снимка: БГНЕС

Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

В началото на днешния работен ден, Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание в 9:09 часа.

Още по темата
В него се посочва още, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

В заявлението си Мария Габриел посочва, че “договореният “ротационен” модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, предполагаше смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура. Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решени”.

Мария Габриел подчертава още, че “координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно”.

На извънреден брифинг в неделя Габриел анонсира, че ще изтегли номинацията си, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.  По-късно вчера вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още по темата: ГЕРБМария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
4
 
8
 
! Отговори
Мария Габриел преди 1 месец
Ники няма да пътува! Аз казах ХАУ !!!!!Нека ходи да си прави сапуни !!!
244
4
 
13
 
! Отговори
ППДБ са в Канала преди 1 месец
по-лошото обаче е, че наследството им е, че едва след 5 години, ще има Ток в България! новото гориво за АЕЦ-а изтънява стените на реакторите, а те и без друго са в последните години от живота си, като добавим и липсата на резервни части от Русия, ще е Чудо, ако Козлодуй успее да оперира през следващите 5 години. Едната Марица - вече спря, другите 2 спират до 2026 година и това е - Затваряме. А който си мисли, че Уестингхаус ще ни построи нещо - може, но след 15-20 години, а до тогава?!?!?!
243
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
249- прав си- ГОЛЕМИ КРАДЦИ СЕ ОКАЗАХА ПП-ДБ! А ПОСЛЕ- ...ГАБРИЕЛ БИЛА ...А ТЕ ЗАЩОТО ГИ ПОКАНИХА НА РОТАЦИЯ- АЛЧНИ - НЯМА НАЯЖДАНЕ АЙДЕ МУМУРАДУМА И ДБ В КАНАЛА....
242
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
наблюдаваме борба между различни мафиотски кланове и ОПГ кой да контролира какво... Не можаха да се разберат и сега искат нови избори, да похарчим още малко народни пари, защото тия не можаха да се налапат и накрадат както им се иска...
241
9
 
11
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Бас хващам,че на следващите избори Бойко и ГЕРБ ще имат повече % от трите кАпейкаджийски партии БКП,Възраждане и ИТН взети заедно:):):)
240
0
 
5
 
! Отговори
Хищна хиена преди 1 месец
Така не се прави!...хи хи хи
239
1
 
11
 
! Отговори
опасения преди 1 месец
Страхувам се само Шиши и Боко да не удвоят шкембетата....
238
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно герп за неизчегъртаеми.Разчитаме на природен катаклизъм да унищожи земята.Иначе няма оправия с такова население.
237
5
 
4
 
! Отговори
Руский мир, сър! преди 1 месец
Друзя, гледах последния клип на Обманутъй росиянин в който нагледно показва особеностите на руския мир - една рускиня живееща в щатите показва че пратките които си е поръчала от интеренет, стоят два дни пред вратата и без да изчезнат, а пък друга рускиня беше обрала цветятата и играчките оставени в памет на загиналите в крокодила гена хал. Как мислите почему так получается - дали защото русняка има крадлив ген, или защото вечния недоимък ги кара да правят така?
236
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква ще е платформата на,ПпДб,за предстоящите избори,пак ли ще изчегъртваме Герб,дали ще мине!
235
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такива академични изпълнения, достойни за книгата на Гинес. нямаше happy end, а провал и резил.
234
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На новите избори- Ицака обира ДенкоФ, Кокорчу, Кире МУМУрандумъ, изцъклю, мята ги на носовата си кост и оттичат дружно в канала...черепа спира милионите на Слафчу, копейкин издиша като ненужен изкуствен...и естествено ГЕРБ управляват- щоту нито Бузлуджанци нито баба ви с козичките искат да чуят-... на крак о, парий презрени, на крак о, роби на труда..те само се преструват че обичат интернационала, а са жалки крадливи мумии от тия дето вземаха пенсии за активни борци до трето коляно и по сватство
233
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво се получава при кръстоска на крави и зайци??? отговор: музайци. Това беше и сглобката ви бегейска
232
1
 
1
 
! Отговори
Камила преди 1 месец
В България няма да стане с едностранчиво *** на дyпeта, независимо дали на изток или на запад. Трябва да има компромис и за това крайни евроатлантици или крайни русофили няма как да вземат легитимно мнозинство. За това и ПП получиха доверие първия път - "про-западни с подкрепата на про-руския Радев". Не знам от къде ще дойде тоя компромис, предвид как се изостриха позициите и как хората съвсем загубиха вяра (мислих си, че преди няма надежда в политиците и са стигнали дъното...)
231
6
 
24
 
! Отговори
Кукумяу преди 1 месец
Ники няма да пътува, Киро няма да мърсува, Кокоро няма да краде, а Ицо може да пие само едно мазно турско кафе.
230
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** ми -доди ми. Ами защо въобще се кандидатира? Бойко ли ти заповяда? Шматка. утрепана
229
6
 
11
 
! Отговори
До 232 преди 1 месец
Можеше,ама как да откаже на Супермена?Какво ли и е обещал?Той преди това подлъга и Хекимянчо,че ще стане кмет и сега горкия се върти като пумпал из общината и се псува сам себе си.
228
15
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Евала на Габриел! Умното си е умно. Да влезеш в бунището, което сътвориха за 9 месеца, е меко казано неразумно. Със свой екип--да, но не и с шарлатани.
227
2
 
20
 
! Отговори
Христо Иванов преди 1 месец
Защо се плашите от нови избори, нали Христо Иванов преди три години разправяше, че може и през три месеца да има избори.Нали така, борците срещу корупцията?
226
13
 
10
 
! Отговори
само Възраждане преди 1 месец
двама се карат, Възраждане печели