Радев ще връчи утре мандата за правителство на ПП-ДБ

ГЕРБ категорично отхвърлиха възможност за правителство с него
26 мар 2024 16:52, Красимир Ангелов
112
Радев ще връчи утре мандата за правителство на ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

В сряда, 27 март, държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ),  съобщиха от прессекретариата на президента.

Това стана възможно, след като по-рано днес депутатите приеха заявлението на Мария Габриел, с което тя се отказа от номинацията си за премиер, както и да предложи състав и структура на Министерски съвет. За решението, внесено от ГЕРБ, гласуваха 226 депутати и от управляващите, и от опозицията, против нямаше.

Още по темата
Преди началото на заседанието лидерът на партията Бойко Борисов обясни къде са били пробойните по време на преговорите за ротацията. Той призна, че много е искал да има правителство и е направил компромиси, въпреки несъгласието на преговорния екип на ГЕРБ, но от ПП-ДБ са искали да узурпират цялата власт.

Стигнало се дори дотам, че министри от други държави му се обаждали от името на Кирил Петков, за да оказват натиск относно това кой да е МВР шефът.

Въпреки заявката на Борисов, че депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят правителство с втория проучвателен мандат, от ПП-ДБ официално предложиха на ГЕРБ той да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов.

"Ние потвърждаваме готовността си да реализираме втория мандат като национален, съответно общ с парламентарната група на ГЕРБ-СДС", каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.

По думите му това би означавало да се спазят ангажиментите, които двете коалиции са поели преди 9 месеца.

Малко по-късно обаче дойде отговорът от ГЕРБ, откъдето категорично отхвърлиха подобна възможност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Радев даде мандат на Възраждане, сам си подписва импийчмънта. И гражданските бунтове. Възраждане бяха посочени лично от Урсула и ЕС като екстремистка и опасна националистическа партия. Ще е цинично Костадинов да участва в евро-изборите - този същият, който отрича ЕС и еврото.
102
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом абсолютно всички в Парламента са се обединили , за да хвърлят вина и свалят ППДБ от власт (а ако може и да ги заличат като партия!), значи сериозно им застрашават досегашния комфорт да крадат и цялата система да ги обслужва.Изведнъж забравиха престъпната власт на Герб/ДПС и съсредоточиха всички усилия да изкарат Кирил Петков заплаха номер 1 за България... Негодници!
101
6
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Очаквам да са упорити и да има правителство с тях! Единствени те се опънаха на Герб и искат промяна в съдебна система- оттам и корупцията!
100
0
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Доато не си отидат всички от ГЕРБ ,ПП , ДБ, СДС, БСП и всички други абревиатура (дружно крадящи) населението на България никога няма да бъде добре. Тези атлантически и *** глупости натежяха много.
99
4
 
4
 
! Отговори
1111 преди 1 месец
......от тази болшевишка отломка се стартита институционалния колапс и последевалите преврат , национален разкол и общодържавна разруха ...Дано името му живее вечно , редом до имената на другите национални предатели и народни гробокопачи !
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 101. Абсолютно си прав!
97
1
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Утре пак послушните ни медии ще занимават и малкото останали хора с тия дето си играят с нас и настоящето и бъдещето ни за да им слушаме глупавите игрички вместо да се отива на избори
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Външен министър ще бъде Лорер.
95
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РУМБАТА РУСКИЯ *** НА БОРИСОВ АВЕРЧЕТО
94
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КИРИЛ ПЕТКОВ ПРЕМИЕР, ДАНИЕЛ ЛОРЕР ВЪНШЕН МИНИСТЪР. ИСКАМЕ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПОРОВЕ ДА *** НА УМИРАЧКА...
93
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На снимката: Портрета на Великия Ботев редом до националния предател Радев :(:(:(
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се радватескъпи сънародници.Всико това е теаър замислен още със създаването на сглобката, после с промяната в конституцията и ограниавне правата на Президента при избор на Министър председател на служедното правителство и сега разпадане на сглобката.Целта е избори 2 в 1 . за това е това бързане защото от такива избори се нуждаят всики мераклии за депутати в Български и Европейски парламент, организирани с министърпредседател посочен от сегашният парламент
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 91 Че Кирчо " отече" се радвам! Ама И не само Той! Ако си мислиш че Другарят Борисов,ще е " непокътнат" Грешиш!! Ще Има изненади И на тези избори Бойкофиле!-:)(
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно ли е, че утре на входа на Президенството ще допуснат Кирил Петков само и изрично след тест за наркотици?
89
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aйge oт geтo goшлo тaм oтишлo! Pageв ce излъra ga rи нacтaни във влacттa и cera nak тoй шe rи npoвogи oбpaтнo kъм nocoлcтвoтo...
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че парламентарни групи в Парламата бламираха ПП/ДБ ще изиграе много лоша шега от тук нататък! Пропадането ще продължи.
87
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирчо и Кокорчо утекоха в каналла! Радвайте се българи!!
86
1
 
14
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 месец
Циркаджиите от ПП ДБ и ГЕРБ,които ни спретнаха Цирка вече в продължение на 9 месеца." Опряха" до Президента ни! Че ще сме на Избори,никой И да не се съмнява! Президента въпреки " новите правила", се оказва че Има Невероятен избор!-:) Че Желязков от ГЕРБ,Няма да бъде предложен,не се и съмнявайте в това! Но че ПП и ДБ,включително и ГЕРБ,ще загубят от Електората си,също не се съмнявайте в това! Аз лично,вече знам за кого да гласувам!-:)
85
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нагли ли са ПП? Ще тупкат ли мандата една седмица, знаейки че никой ги не ще? Отмъстителен ли е Радев? Ще даде ли третия на ДПС , за да гледа парапетите как ще им се въргалят? Кога е крайния срок за избори две в в едно?
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А с това действие Радев ще стане съучастник, защото ппдб е ОПГ и спонсорите им избягаха в Дубай. И ги търсят с Интерпол. След като няма прокуратурата, а мвр носи носи стълби на такива като Семерджиев, трябваше като главнокомадващ да разпореди военните да арестуват всички корумпета от съда и прокуратурата до псевдопартиите. Пък ако ще да ревне хелзинският им комитет и разните им нпота.