61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо

21% смятат, че ще се задълбочи политическата криза
27 мар 2024 07:00, Нели Христова
280
61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо
Снимка: БГНЕС

За голямото мнозинство от българите нови избори няма да променят нищо. Това показват данните от допитване, проведено от "Галъп" за БНТ.

За 61% няма да се промени нищо, ако отидем на нови избори.

Почти всеки пети или 21% смятат, че предсрочният вот само ще задълбочи политическата криза. Едва 15% са на мнение, че те ще доведат до разрешаване на кризата.

3% са отговорили с не знам.

Президентът Румен Радев ще връчи втори мандат за съставяне на правителство на втората по големина политическа сила в 49-то Народно събрание „Продължаваме промяната-Демократична България“, но с минимален шанс тя да го реализира, предаде репортер на БГНЕС.

След като парламентът гласува край на мандата на Мария Габриел вероятността за сформиране на правителство става все по-малка и по-малка, а предсрочните парламентарни избори се очертават да се проведат с европейските или в близост до тях.

Първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се е съгласил с всички искания на своите партньори, включително оставането на Асен Василев, Тодор Тагарев и Румен Радев на постовете, които са заемали, но допълнителното искане за отстраняване на вътрешния министър е преляло чашата на неговото търпение, както и опитите за оказването на натиск, включително по линия на външни фактори. „Много исках да има правителство. До последния момент ПП-ДБ бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт. Два пъти Мария Габриел отива и им казва, че счупват всичко… Така официално взехме решение да защитим институциите, хората, демокрацията. Сега ПП-ДБ имат огромен шанс“, заяви Борисов.

ПП-ДБ искат да реализират втория мандат като национален с ГЕРБ. Поканата беше отправена от парламентарната трибуна от Атанас Атанасов, един от лидерите на коалицията ПП-ДБ.

Той заяви, че поста на премиер ще бъде даден на ГЕРБ-СДС. Става дума за взаимноприемлива кандидатура. Министрите ще бъдат досегашните, „доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението“. Структурата на МС съвет също ще се запази. Атанасов уточни, че не става дума за преговори. „Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца. Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори“, разясняват от ПП-ДБ. В случай че получат отказ, ПП-ДБ ще върнат мандата неизпълнен.

От партията на Борисов официално отговориха на предложението за общ, национален мандат така: „Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България“.

В отговора си те припомнят цялата хронология на преговорите за ротацията, от която става ясно, че ПП-ДБ са „взривили крехкото равновесие“ и са „потъпкали доверието“, което двете коалиции са се опитали да изградят помежду си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 1 месец
До ГласувайтеАз предпочитам кръв, защото един път се умира. Иначе умираш по малко всеки ден, докато живота си мине и нищо не си направил. Свобода или смърт. Ако Бойко го бяха убили, щях ме да си спестим 20-30 години застой и страдание, безвремие. А тази мутра се закотви и корумпира цялата система, като рак.
215
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В нормалния човешки и цивилизован свят не се редят само пред урните, а се гласува по пощата и интернет. Времето е ценно, нямам време за губене да кибича пред урните за благото на някого.
214
1
 
4
 
! Отговори
Ами, добре преди 1 месец
За каквото си платиш, такова получаваш. Дайте да се съобразим в "проучванията" и направо да назначим британският посланик за генерал- губернатор на новата колония. Не ни трябват разни избори да ни размътват главите.
213
0
 
4
 
! Отговори
Галя от Посолството преди 1 месец
Аа не може да не гласувате! Иначе сак ще казваме после, че назначеното от нас Правителство е демократично избрано?!!
212
0
 
2
 
! Отговори
ьааььа преди 1 месец
Тогава трябва да сменим демокрацията с нещо по-добре, тя е най - неефективният начин на управление. Не може всички да искат да крадат и да няма от кой и това да е проблем. Изборите винаги се променят, защото хората се променят въпрос на време е. Както се казва ако не стане за 1-2 поколения ще стане за 100 поколения
211
1
 
4
 
! Отговори
ППДБ преди 1 месец
Ке останат с 12 депутата! Ще загубят милиарди които са обещали на клиентите си!
210
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 198 - То така с лозунги, ако ставаше.... но вече трети избори се чудя защо за такива пишман социолози бет компаниите не им напарвят едни залози за резултатите от изборите, и такива оракули да сложат там 100, 1000 или 10000. Но иначе е така, видя се и че с коалиционно споразумение - ИТН - може да си измисли повод и да бутне правителството, е резултата за тях беше че се закотвиха на 4% и даже не влязоха първия път - екстра а? сега с подписано споразумение/декларация ГЕРБ, те няма да спаднат
209
2
 
10
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 1 месец
Глупости. Това се попитват всеки път да втълпяват, за да не ходим да гласуваме. Така нещата лесно се манипулират.Ако има избирателна активност напр.70-80% по друг начин ще са изборните резултати.Не случайно в други държави гласуването е задължително,щом си в тази държава -трябва да имаш отношение и задължения, а не мързел и инертност от дивана.
208
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквото каже ДПС-това е било и ще бъде. Трябва да се свиква, скоро и първа сила-елементарна аритметика е. Бастионите на гербави комунисти, позитанковци и променливи падат един след друг...
207
3
 
8
 
! Отговори
Гласувайте преди 1 месец
Или избори или революция защото ни унищожават! Аз лично предпочитам промяна чрез избори отколко да се лее к ръв!!
206
2
 
7
 
! Отговори
Ооо за ППДБ преди 1 месец
Ще има голяма Промяна! Особено ако 60% от българите гласуват ..и то с хартия :)
205
1
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 1 месец
Защо да няма промяна. Достатъчно е ППДБ да загубят 15-20 мандата в бъдещото НС.Това малко ли е ?
204
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще променят финансовото състояние на доста хора
203
0
 
4
 
! Отговори
Агата 2ри преди 1 месец
По-добре да гласувавме и да не ззвиси нищо отколкото да не гласуваме и ДПС да са 2ри. Автобусите са готови. Агата е готов за неговия момент. Много добре знаят, че е сега или никога и ще впрегнат всичките "изборни туристи"
202
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кои са тези, които могат да променят нещо, професорът е казал-80%...такъв е материалът.
201
0
 
4
 
! Отговори
Избирателите преди 1 месец
На ПП ДБ.. тези 10 000 души нямат никакво достойнство и граница на самоунижение :)
200
1
 
6
 
! Отговори
Ако няма избори преди 1 месец
Ке станем като Украйна! Там са забранени..
199
2
 
4
 
! Отговори
Марк Твен преди 1 месец
Ако от изборите зависеше нещо, нямаше да са разрешени
198
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тая територия от 37 години никога нищо не се е променило, освен разруха, разсипия. Иначе "ценностите" си вървят-все по-голямата мизерия. Затова и макетата отдавна са я отсвирили, знаят какво е.
197
6
 
2
 
! Отговори
Бойко-премиер! преди 1 месец
И да стане Бойко премиер, нищо не може да го спаси от санкциите, които предстоят срещу него, веднага щом му дойде времето, заради Руския му поток, къщата в Барцелона и всичките му деяния срещу Евро-Атлантическа България. При всички случаи възмездие ще има...