Тагарев: Не даваме всичко от бойната ни техника на Украйна

Името ми не е било споменавано на преговорите, каза той
29 мар 2024 12:25, Елка Василева
226
Тагарев: Не даваме всичко от бойната ни техника на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Военният министър в оставка Тодор Тагарев отрече да е станал "ябълката на раздора" в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ново управление, които претърпяха провал.

"Аз имам пълно доверие на акад. Денков и той ме увери, че моето име по време на преговорите не е споменавано", каза Тагарев пред БНТ.

Още по темата
Министърът на отбраната призова българското общество да няма притеснения, че даваме прекалено много от бойната ни техника на Украйна.

"Определено не даваме всичко. Кабинетът разбира, че помощта за Украйна е инвестиция в нашата собствена сигурност. Няма защо да се притесняват хората в загуба на бойни способности", каза министърът в оставка.

Попитан как се променила българската армия за 20 години в НАТО, Тагарев отговори:

"В сравнение преди 20 години определено армията е много по-добре подготвена да действа съвместно с нашите съюзници, за да спрем всеки един потенциален агресор и да отбраняваме нашата територия и територията на нашите съюзници, ако това се наложи. Няма необходимост сами да гарантираме нашата сигурност, да инвестираме огромни средства, каквито инвестирахме преди 1989 година. Всички увеличаваме разходите за отбрана, увеличаваме отбранителните си способности, но отново ние сме по-добре подготвени да действаме заедно и да гарантираме общата ни сигурност", каза военният министър.

"Има за съжаление част от нашето общество, което не разбира какво означава НАТО за нашата сигурност и търси други варианти. Определно мога да кажа, че тези варианти не съответстват на българския национален интерес, те не предлагат никаква алтернатива. В края на миналата години 18 страни членки на НАТО съобщиха, че постигат 2% от БВП за разходи за отбрана. Разходите в Европа за отбрана ще се увеличат. Това е нормално. През годините САЩ увеличаваха дела на финансовото си участие в НАТО. Но Европа разбра, че трябва да приеме своя дял от способностите на съюза за възпиране и отбрана", добави той.

Военният министър увери, че превъоръжаването на българската армия върви поетапно.

"Тези големи проекти не се случват в рамките на мандата на един министър. За нови бойни самолети говорим от близо 15 години. В рамките на моя мандат ние сключихме договор за ремонт на 6 двигателя за Миг-29 и на два агрегата, които съгласуват работата на двигателите, което ще даде възможност да бъдат вдигнати и поддържани няколко самолета. Направили сме всичко възможно тези самолети да летят до пристигането на F-16 и дори малко повече. В ход е процедура за още 6 двигателя за Миг-29, което ще реши проблема. Първите два самолета F-16 се очаква да пристигнат през пролетта на 2025 г. Единият нов кораб вече е на вода, следващата година той ще бъде готов. Една година по-късно и следващия боен кораб. Машините "Страйкърс" започват да се появяват след около година и половина. В много напреднала фаза сме за придобиването на радари. Отделни родови войски получават ново въоръжение."

Тагарев коментира и темата със забавеното изпращане на обещаните БТР-и за Украйна.

"Това е преекспонирано политически, категорично мога да заявя. Последното решение, което беше публикувано в Държавен вестник и което ни дава възможност да стартираме процедурата, беше на 2 януари тази година. Атаките срещу мен започнаха много по-рано. Ако някой си мисли, че могат да се транспортират над 100 машини за една или две седмици, значи не живее в този физически свят. Успяхме да организираме процеса за около 3 седмици, след това започна събирането на машини от страната, което отне около 4 седмици и около 3 седмици отне товаренето, укрепването и изпращането на тези машини. Тоест за около 2 месеца ние свършихме тази работа. Някой е говорил миналата година и че е имало междинно решение, не значи, че това е стартирало процедурите. Армията не е транспортна фирма", каза Тагарев.

По думите му основната промяна, която се случила по време на управлението на кабинета Денков, е, че "България отново успя да се позиционира на достойно място сред съюзниците ни, като знаем, че ние сме част от НАТО и че разбираме, че Русия е агресор и имаме морален и стратегически интерес на помогнем на Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от Политика
Кадиев: Изборът за служебен премиер е между замовете на Сметната палата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А пък аз разбирам, че кАпейките четенето с разбиране не ви е силната черта. Казвам, че въобще не се причислявам към славяните и нямам нищо общо с пиянските изцепки на колхозническите племена и нямам и не искам да имам абсолютно нищо общо с тях. Вие си им се продавайте за един сандвич. А, и още нещо, са няма как една кАпейка да ми казва какво да правя и кво щяло да стане. Вие си слушкайте бащицата ви путинарко и му цункайте портрета вечер преди лягане и той ше дойде да ви опрви
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Разбирам, че се причисляваш към славяните, а не към прабългарите. Разгледай по-внимателно снимките на ръководителите на ГЕРБ и ще се убедиш, че немалко от тях са с прабългарски черти, но това не ги прави по-лоши и по-малко културни от русокосите и с по-светли лица. Да не говорим, че сини очи - характерен белег за славяните - имат много от немците. Впрочем и ББ има прабългарски черти. Ами *** при него и му кажи, че е пияндypnиk. Мисля, че 15 дни арест като начало не ти мърдат.
201
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"ние, българите, сме народи, потомци на едно племе - славяните" Ами четете малко повече г-н Копейка. Прабългарите като са дошли по тези ширини славяните вече са си били тук. Тая мантра за славяните я измислиха простите колхозници та да ни държат окупирани с някакъв измислен предтекст за принадлежност. Каква принадлежност мога да имам аз с народ който ни е окупирал и е съставен от абсолютни пияниници. Вие копейки си се оприличавайте с мизерниците и алкохолиците. Аз нямам абсолютно нищо общо с тях
200
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво на Тагаренко, мачкай колхозниците и разкарай от тук руската скрап дето са ни лъгали с нея навремето да ни държат под окупация. Над 85% от населението те подкрепяме.
199
0
 
2
 
! Отговори
Па съм я бе преди 3 седмици
Скоро всички в Сибир.Женските-по вертепите,са събират соса.Децата-по ТВУ-тата,да им извадим от малките главички пропагандата на извратените западняци.Скоро!
198
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До българин, к.186 Какви милиони българи обичат Тагаренко? Какви ги бъбриш! Ти ще вземеш ли автомата и ще отидеш ли да се биеш заради един пишман професор, който всеки ден ни продава на Зеленски? Защо досега не си отишъл, а бъбриш в коментарите?
197
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен,к.199 Всички тези варварски азиатски племена, г-н коментиращ и ние, българите, сме народи, потомци на едно племе - славяните. Ти да не си канадец или от Банкя?
196
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Г. Не очаквах, че професори като Тагарев и Денков ще ни предават така безочливо и ще ни обричат обезоръжени да стоим и чакаме рашъните за пореден път да навлезат в страната ни. Аман от пишман професори и глупви политици,които ни докараха до това дередже. Оказа се,че Боце, Кире,Кокорчо, двамата от ДБ и Шиши един указ за избор на премиер на служебен кабинет не можаха да измислят като хората,та вчера НС набързо коригира глупостите им и от 10 кандидати едва избраха един.И вчера ББ пак даваше акъл
195
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Един човек с позиция, а не като оня ветропоказател г-н Зелен Чорап дето получава заповедите от колхозниците ама се мазни и на НАТО та да не му запари стола.
194
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А трябва да даваме всичката съветска скрап като въоражение на урките. Браво на Тагарев ама може и още. Тия варварски азиатски племена разбират само от бой по манерките.
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе ти още ли не си се върнал прУфесор по работика в БАН? Виждаш, че целият народ те мрази и пак напъваш всичко, което може да гърми и убива, да го вземеш от военните складове и да го предадеш на украинците! До преди вие от ПП и ГЕРБ да вземете властта не си спомням управленци така да ни предават на Украйна, докато останем без оръжие, но сега и тов видяхме. Защо не се хванете за ръка от ПП и ГЕРБ и не отпътувате за Украйна? Няма да ни липсвате!
192
0
 
2
 
! Отговори
Г преди 4 седмици
Изцапан с кръвта на хиляди млади украински и руски славянски момчета.
191
5
 
1
 
! Отговори
Хубаво е че преди 4 седмици
в България остаха и хора като Тагарев.
190
0
 
8
 
! Отговори
Отчетник преди 4 седмици
Оставихме в склада всичко бракувано и счупено. Останалото вече е пратено.
189
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
лъжец и украински агент
188
0
 
13
 
! Отговори
FUCKEU преди 4 седмици
Чибa,предател гнуceн.
187
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Върни ни Гвоздиките изедник!
186
0
 
21
 
! Отговори
Руя преди 4 седмици
Тоя е най-големия национален предател.Агент на Украйна.
185
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много дащен Тагаренко. То само тояги останаха в нещастната ни армия. Бива продажни mekereta ама тия надминаха всички предатели до сега! Съчувствам на украинците, но това че си подарихме всикото въоръжение само за да лапат тия предатели комисионни от посолството на САЩ си е за разстрел.
184
0
 
16
 
! Отговори
ДАВАМЕ СИ ОРЪЖИЕТО преди 4 седмици
А УКРО-НАЦИСТИТЕ ЗАБРАНИХА ИЗУЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК > за благодарност