Тагарев за ротацията, Украйна и свършеното като министър

Това не го разбирам много с ротацията в отделни сектори
22 мар 2024 22:30, Стела Стоянова
46
Тагарев за ротацията, Украйна и свършеното като министър
Снимка БГНЕС

Не просто е желателно, много е важно да се постигне едно разбиране, за да продължим с редовно правителство, заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев пред журналисти в района на връх Перелик, пише БТА.

Според него трябва да се продължат стъпките в съдебната реформа, по укрепване на отбранителните способности, интеграцията в НАТО и помощта за Украйна.  Всичко това са изключително важни въпроси, надявам се, че няма да се стигне до някаква серия от служебни правителства, което видяхме в предните две години, допълни министър Тагарев. Той присъства на деня за демонстрация на способности на четвъртата съвместна международна подготовка „Родопи – 24“, която се провежда в района на Перелик над Смолян.

Попитан за ротацията, министърът на отбраната коментира, че това е въпрос, който ще се решава от политическите партии. Аз бях поканен в експертна роля, ще видим каква е ситуацията, дали ще продължа или не, посочи Тодор Тагарев. „Това не го разбирам много с ротацията, за премиер – добре, обаче в сектор да се прави ротацията, за пръв път го чухме миналия ден и то неофициално“, допълни министърът  на отбраната.

Това, което кабинетът осигури, е много значителен ръст на бюджета за отбрана, каза министър Тагарев. Според него става дума за изключителен ръст, отчитайки, че Министерството на отбраната получи с 800 млн. лв. повече за 2024 г. в сравнение с 2023 г.  Кабинетът показа, че оценява реално ситуацията в сферата на сигурността и необходимостта да се увеличат разходите за отбрана, те да се инвестират в развитие на приоритетни способности, коментира Тагарев.  

В отговор на журналистически въпрос за свършеното в министерството през изминалите девет месеца, министър Тагарев посочи, че са стартирани няколко от най-важните проекти за превъоръжаване на армията и е започнал стратегически преглед на отбранителната политика. „Успяхме да повишим заплатите на военнослужещите два пъти – от средата на миналата година с 10% и от началото на тази година с още 10%. Надявам се това да помогне, за да привлечем нови хора и да задържим качествените хора в сферата на отбрана“, каза Тодор Тагарев.  

Още по темата

Попитан за помощта за Украйна, военният министър уточни, че има ресурс и ако се получи подкрепа от Народното събрание, може да бъде предоставена още помощ. Политиката на моя екип е, давайки помощ за Украйна, ние да търсим възможности за финансови компенсации, да използваме получените по този начин средства, за да ускорим процеса на превъоръжаване на армията, каза министър Тагарев. Той допълни, че в Европа абсолютно решително преобладава разбирането, че съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна.

По време на международната подготовка на Перелик бе направена демонстрация на военнослужещи от България, Хърватия и Австрия. Видяхме, че българските военнослужещите са добре подготвени, те действат не само самостоятелно, но заедно със своите колеги от Хърватия и Австрия, коментира министър Тагарев. Според него е впечатляващо постигнатото само в продължение на четири дни предварителна подготовка.

Съвместната подготовка включва над 300 души военнослужещи. Днес се проведе демонстрация на способности за десантиране от вертолет, патрулиране в планинска гориста местност, попадане в засада, излизане от засадата и въздушна медицинска евакуация за финал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Най-добрия до сега преди 1 месец
Преди него милицията имаше по-голям бюджет от армията.Прецедент в света,няма друга такава държава.Той иьвоюва по-голям бюджет.Придвижи сделката за бронираните машини,която други саботираха 10г.Уреди френски 3 д радари за 250 млн,докато други обясняваха как 400 нямало да стигнат.Най-добре приемания политик на запад.За 9 м увеличи с над 20% заплатите.Спря хранилката дъртите *** на пенсия и заплата и ги пенсионира половината.Всичко това само за 9м.Това е проблема русофилите,прекалено е успешен
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украински Шпионин!-:(
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя по нова скоро призна че с Украйна е свършено ,можем така г-н министър ми качвай се на влака и на Украйна да помагаш,и може вземеш с теб всички от ПП които имат голямо желание за фронта ,ама първо им покажи как държи оръжие че те незнат и само са добри с кражбите и подаръците за Украйна
34
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
недеи да брщо=ле=виш ами заминаваи на фронта да се биеш за украинасъболезнования на руския народ за погрома в концертната зала
33
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 38 "Мух.лЬо едно е демонстрация друго е в реалния живот." - така ли? ТИ гласува ли да слугуваш на Брюксел и Вашингтон срещу една МРЗ? Това демонстрация ли беше или реален живот?
32
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 39 "Родоотстъпник и измамник..." - ЗАЩО? Тагарев прави това за което го избраха 2 милиона про'с'така, които на 2 Април гласуваха България да слугува на Брюксел и Вашингтон. Аз не виждам НИЩО в което Тагарев да бъде обвинен. Демокрация е. Факт.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родоотстъпник и измамник .дано никога повече не чуем за него.да се маха преди да ни вкара във войната
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ес - копейка, ти досега във "фурната" на твоята ли беше? Не срещна ли "моя" там?
29
2
 
12
 
! Отговори
Тагаренко преди 1 месец
Стягайте се за руския фронт!
28
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 31 "... бих казала най-противния от всички от целия преход." - имаше много по-противни според мен. Пади например - лъха на нечистоплътност.
27
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Тагарев свърши това, за което бе избран от около 2 милиона гласоподаватели на 2 Април 2023 г. Факт. Жалко, че няма да организира и мобилизацията им.
26
4
 
12
 
! Отговори
Булка преди 1 месец
Много, много ама много ми е противен този, бих казала най-противния от всички от целия преход. Толкова студено и отблъскващо лице няма.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво е свършил като министър? Подари няколко ръждясали БТР-а на Украйна, които може и да не са стигнали до там, а да са кривнали от пътя към Газа.
24
4
 
21
 
! Отговори
4 преди 1 месец
Този е войнолюбец и ще ни въвлече във войната!Махайте го по-бързо!
23
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този човек е като Денков - интелигентен мъж, който си върши работата. Изпитвам само уважение към него. А за тези, които пускат коментари на кило с термини като "предатели", за да получат 5 стинки компенсация: погрижете се за себе си.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех ся ако му бшха дали пълен мандат още колко неща моьеше да зарруши окраде и подари. То още има време де ама БББ нещо мого не иска да има каквото и да били общо с него.
21
1
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
И аз не разбирам предателите,но ни управляват вече няколко десетилетия.
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прилича на наркоман, който разпродава всичко, за да си осигури пари за дрога!
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Медал за заслуги от Володимир Зеленски!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съветофилckите езици мърморят, че .... Костадинов бил намерил "Пътната карта" на Теменужка ... за излизане от НАТО :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))