НС с извънредно заседание заради служебния премиер

Променят закон, за да може Главчев да поеме поста
Обновена: 1 апр 2024 11:54 | 1 апр 2024 11:52, Камелия Цветанова
18
НС с извънредно заседание заради служебния премиер
Снимка: НС

Председателят на НС Росен Желязков свиква утре извънредно заседание с една точка – окончателното приемане на промените в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ и ДПС. Целта е да може определеният за служебен премиер Димитър Главчев да поеме поста, защото досета тази възможност не съществуваше.

Досега в закона беше записано, че управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ участва, или на международни организации, свързани с нейната дейност. С промените към тези изключения се добавя и заемането на длъжността на служебен министър-председател. Ако някой от шефовете на банката заеме този пост, му се позволява да излезе в неплатен годишен отпуск, докато упражнява функциите на премиер. Така се цели същият човек да може да се върне след това обратно на поста си в БНБ.

Със същия законопроект се правят промени и в Закона за Сметната палата и в Закона за омбудсмана.  За шефа на Сметната палата и омбудсмана и техните заместници се предвижда същата възможност - да изпълняват по изключение длъжността на служебен министър-председател, както и да излязат в неплатен годишен отпуск, докато оглавяват служебно правителство, така че впоследствие да могат да се върнат на досегашните си постове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: НСБНБзаседание
Още от Политика
Как ще се промени пътуването след приемането ни в Шенген?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
16 ГЕРБ имаше политическа договорка да подкрепят ПП,ДБ. Текстът за промяна в конституцията бе изготвен от Христо Иванов с подкрепата на Пеевски. Явно, ПП,ДБ не са допускали че ГЕРБ ще ги свали и са мислили, да направят чистка в държавата. "Не прави на опонента си това, което не искаш той на теб, да ти направи". Явно, не четат афоризми...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Напразно, има кодекс в Банковия съюз Блюксел, където членува България, в който се посочва, че шефове и подшефове в банките, на страните членки, не могат да заемат други платени длъжности, който кодекс, те вече са подписали.Брюксел.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най-вредните нещо е да се правят промени в конституцията и законите заради един човек. За съжаление така ГЕРБ и сие промениха конституцията, а сега и законите.
15
0
 
3
 
! Отговори
абе преди 4 седмици
В управлението на БГ се наредиха хора с остър умствен и морален дефицит. Боко Б, Киро Т., Молец, Къс Танас, Асан, и още, и още. Сглобки, куролации, мумурандоми, констатуции, регулатори, шенгени, Ум да ти зайде! А Българийката си заминава скоропостижно.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добре са го измислили. Вместо НС, ще распуснат бнб и държавата.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако МС тегли заеми така БНБ веднага ще си преведе вътрешно, а сметната ще потпише че е законно. После Главчо ще се върне и сичко е тип топ.
12
5
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 4 седмици
За всичките недомислици основен виновник е вожд Боко Боко. Знаейки професионалният капацитет на ПП-тата и ДБ-тата стоеше настрана и си гледаше съира.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 10 тоест правителство свалено с вот на недоверие, например за корупция, да прави следващите избори, добра логика.
10
7
 
0
 
! Отговори
az преди 4 седмици
До Тенгри Кан Трябва да приемем германския вариант: Правителството в оставка управлява до избирането на ново правителство от Народното събрание! Както ида погледнем на това - няма как правителство, избрано от ЕДИН човек да е по-легитимно от правителство, избрано от голяма група народни представители!
9
1
 
4
 
! Отговори
МИЛИОНЕР преди 4 седмици
Днес си е напълно работен ден. Нищо, ЧЕ Е 1 АПРИЛ. Добре се, извенредно ще е заседанието им, КОГА ЩЕ ИМ СА РЕДОВНИТЕ ? КАТО ПРАВИТЕЛСТВАТА ИМ. ДА ОТИВАТ НА ИЗБОРИ. Лично аз, ПРЕДПОЧИТАМ ДА ОТИВАТ В УКРАЙНА. Предваждани от Станишев. МОЖЕ И МУТРАТА ОТ БАНКЯ ДА ГИ РЪКОВОДИ.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Росен баджанака ли беше.
7
0
 
4
 
! Отговори
ъ преди 4 седмици
Конституционалистите се оплетоха като пиле в кълчища. То не е само Прокопи да ти сипва от кпанята. ѝѝѝѝтрябва и акъл.
6
2
 
6
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 4 седмици
По-важното за Доган и Бойко и Посланика е да не загубат контрола над България;))) Еврозоната ще почака;))) Референдума на Възраждане "за" лева, спечели;))) без да е провеждан!;)))
5
0
 
1
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 4 седмици
До АлексТва го праат, за да не се влезе в Еврозоната;)))
4
0
 
9
 
! Отговори
Христо Иванов преди 4 седмици
Забравих кой направи тези промени
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абсолютно завладяване на власт е тва
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако от Еврозоната чуят, че централни банкери у нас може да стават политици ще се хванат за главата. Толкова е потенциалът на Х. Иванов да твори законодателство. ГЕРБ как можаха да се вържат на акъла му? Очевидно става въпрос за напълно некомпетентен човек.
1
2
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
От ЕЦБ ясно заявиха,че управителя и подуправителите на БНБ не могат да са служебни премиери.В такъв случай промяната в Закона на БНБ е безмислена.