Решено: Служебният премиер заема старата си длъжност, след като напусне Дондуков“ 1

Нинова: Поредната грешка на мнозинството
43
Решено: Служебният премиер заема старата си длъжност, след като напусне Дондуков“ 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за Българската народна банка (БНБ), с които назначеният за служебен министър-председател прекъсва пълномощията си, а след това продължава мандата си на изборната длъжност, която е заемал преди да стане временно премиер.

Първоначалната идея беше служебният премиер да излиза в неплатен отпуск, но председателят на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) предложи текстът да гласи „прекъсване на пълномощията за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани“.

До спешните промени в закона се стигна след поправките в Конституцията, които силно ограничиха кръга на лицата, които президентът Румен Радев може да назначи за служебен премиер. Сред тях са шефовете на БНБ и на Сметната палата и омбудсмана, за които обаче имаше ограничения, че не могат да бъдат ангажирани с политическа дейност. С промените днес депутатите промениха правилата, така че да може Димитър Главчев, на когото президентът възложи задачата на сформира служебен кабинет, да стане служебен министър-председател.

По време на дебатите Корнелия Нинова от БСП коментира, че още при промяната в Конституцията социалистите са я определили като грешна.

„Днес се опитвате тази грешка да я оправите с нова грешка, трупането на нови и нови грешки през законодателни промени руши институциите и всякакви основи на правовата държава, но това не ви интересува, а ви интересува единствено да замажете гафовете, които направихте при промяната в Конституцията и тов,а което се случва днес, ще се случва и в бъдеще и ще е резултат от вашето арогантно поведение“, скочи тя.

„С тези поправки давате ярък пример какво е конфликт на интереси. Главчев става премиер и след това се връща в Сметната палата и по закон е длъжен да проверява собственото си правителство и трябва да пише доклади дали има нарушения, дали са откраднали пари“, коментира Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: служебен премиер
Още от Политика
Шенген по въздух и вода не променя нищо за превозвачите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.