Депутатите не приеха пълна забрана за реклама на хазарта

Парламентът отхвърли законопроекта на "Възраждане"
3 апр 2024 11:42, Петър Бойчев
34
Депутатите не приеха пълна забрана за реклама на хазарта
Снимка БГНЕС

Депутатите отхвърлиха проектозакона на "Възраждане" за пълна забрана на рекламата на хазартните игри.  При гласуването 67 бяха "за" (7 от ГЕРБ-СДС, всички от "Възраждане", БСП, ИТН и Радостин Василев), 29 бяха против, а 79 се въздържаха.

От "Възраждане" предлагаха да се наложи цялостна забрана на рекламите за хазарт, освен ако те не се отнасят до "Българския спортен тотализатор" и по сградите, където са разположени игралните зали.

В мотивите към текстовете бе записано, че една от най-засегнатите групи от рекламите за хазарт са малолетните, които по закон не можело да бъдат обект на такива, според тях обаче имало много вратички за това.

Друга съществена промяна, която от "Възраждане" предлагаха, е СЕМ и Регионалните здравни инспекции да следят за разпространението на рекламите за хазарт и да ги ограничават. Към момента тази контролна дейност законово е възложена на НАП.  

"Възраждане" настояваха и за промяна в ставките за хазарта. От четвъртата политическа сила предлагаха вместо фиксирана сума, ставката да е процент от стойността на направените залози, като процентът се променя според вида на играта и техническото средство.

Предложението им гласеше още разпределението на парите от вноската да бъде за спортните клубове, олимпийска подготовка на спортистите, за управление и изграждане на спортни съоръжения.

Предвиждаше се и да се увеличат данъците и ставката и да се уеднакви за всички видове хазартни игри, като навсякъде облагането да бъде 15% върху залозите.

Според Димо Дренчев от "Възраждане" в страните, на които ние се стремим да приличаме, никъде нямало толкова много реклама. Телевизиите зависели от хазартната реклама, и затова била отровна медийната среда, смята още той.

Румен Гечев от БСП заяви, че темата с хазарта била поставена от левицата.

Гроздан Караджов от ИТН обвини ПП и Асен Василев, че не се ангажират с проблема. Според него хазартният бизнес бил в данъчна ваканция.

Любен Дилов-син от ГЕРБ посочи, че забраната на рекламите няма да спре средата, в която се развива хазарта, а само ще я направи по-тъмна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Политика
Важно е да знаем дали Нотариуса е сътрудник на МВР
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Мързи ли ви българи? преди 4 седмици
повечето от тези хора в парламента работят против менталното, физическото и финансово благосъстояние на българските граждани
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стоичков и рачков продължават с рекламите )
26
1
 
10
 
! Отговори
44052 преди 4 седмици
Е кака няма да отхвърлят, хазарта е техен
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тук се вижда свързаността на депутатите с хазарта. Тези реклами са вредни, развращаващи, създаване на зависимост. Не разбирам защо всички институции свързани с възпитанието на младото поколение не вдигат врява до небесата. Безразлични са. Реклами за лекарства също не трябва да има.
24
0
 
12
 
! Отговори
нали преди 4 седмици
Нали хазарта е забранен за непълнолетни. Нека тогава се ограничат часовете за реклами. Сутрин до 08:00 и вечер след 22:00 да са. През деня да не ги гледат децата
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 23 Каквато и да било забрана на хазарта с нищо няма да спре играещите хазарт ------ ... ----- Много ясно, че ще спре поне 95% от играещите.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Повечето от нас ГЕЬОВЕТЕ мразим Расиа, което го доказваме на изборите, като гласуваме над 75% за евро-атлантически партии!
21
0
 
15
 
! Отговори
Добре че не е приет преди 4 седмици
Иначе щяха да ви затворят сайта.Нали рекламирате постоянно бързи кредити и хазарт .
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 20, тези дето обичат Расиа си ги наказвайте, повечето от нас мразим Расиа, което го доказваме на изборите, като гласуваме над 75% за евро-атлантически партии! България е много по-евроатлантически ориентирана, от държави като Словакия и Унгария примерно
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каквато и да било забрана на хазарта с нищо няма да спре играещите хазарт, а само ще лиши медиите от доста добри приходи
18
3
 
17
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 седмици
Трябва тотална забрана, а не само на рекламата. Всички зали, казина, онлайн игри и прочие, трябва да бъдат забранени и запечатани в един миг. Хазартът е война срещу собствения народ.
17
1
 
15
 
! Отговори
кой преди 4 седмици
ГЕРБ ,ДПС и ППДБ са на хранилка от престъпните хазартни босове.
16
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Българите обичат Русия и трябва да бъдат наказани жестоко, без значение от метода. Забрана за недоразумението възраждане.
15
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
Той трябва да е забранен...
14
0
 
16
 
! Отговори
Ванката преди 4 седмици
Това си е обиране на балъци покрай огромни перачници на пари. Но политици и партии се финансират явно и неявно от тях.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Любен Дилов-син от ГЕРБ посочи, че забраната на рекламите няма да спре средата, в която се развива хазарта, а само ще я направи по-тъмна. -----Ей, много са нагли герберите и седесарите. Ами направете легална и рекламата за твърдите наркотици и проституцията, че да изсветлеят тия дялове на икономиката, та и малко данъци да съберете от тях.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Еее, няма да гледаме Райчето, Рачков и Стоичков вече ...
11
8
 
7
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ над 50% преди 4 седмици
Подкрепям ги НО в случая не съм съгласен с тях.Хазарта спомага неимоверно много при отсяването на качествения генетичен материал от некачествения.Хазарта обрича повредените индивиди на глад,нищета и редуцира тяхното възпроизвеждане. Освен това създава евтина работна ръка която да служи на качествените индивиди. Колкото повредения материал е по беден толкова здравите индивиди ще са по богати което е допълнителен стимул за тяхното професионало и интелектуално развитие!А това е + за една държава!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Моето мнение 7 - Проблемът тогава е, че тръгва един "подземен" хазарт и парите хептен се наливат в "странични канали". Най-добре е, да направят като пвоечето държави - покер игри, ролетки, зарове, блек джек - само в 2-3 големи хотела из странта, както и един курорт, където да ходят и да се разцепват комарджии, ако толкова искат. Останалото едни прости ротативки с максимален залог 20 стотинки, дето на 10 лева, връщат 9.5, така че с 5 лева, да може да играе 2 часа, докато му писне.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 2 - Ами нямаа как да атакува становището, нито моралните подбуди за отправянето. на становището, следователно атакува личността, за неща, които нямат нищо общо с казуса.