Експерти: Намираме се в тестови период на конституционни промени

Ако искаме избори 2в1, указът на Радев трябда да е издаден до 8 април
3 апр 2024 15:16, Инна Ангелова
30

Времето за създаване на служебно правителство, както и да отидем на избори 2 в 1, бързо изтича.

"За да имаме избори 2 в 1, указът на президента трябва да бъде издаден не по-късно от 8 април. До този момент виждаме, че Димитър Главчев непублично търси експерти. Най-вероятно ще успее да ги намери, има достатъчно лица, чиято биография показва експертност. Но по-интересен е въпросът как ще бъде съгласуван кабинетът между президента и премиера, защото на този етап сякаш президентът прехвърля изцяло отговорността на кандидата за премиер. Но да не забравяме, че указът излиза от името на президента", заяви политологът Теодора Йовчева в студиото на "България сутрин".

В ефира на Bulgaria ON AIR социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова допълни, че в страната ни експерти има и ще се намерят хора за нужните постове. Също така ще се търси отдалеченост от политическите партии. ”Със сигурност има необходимост разговори да се проведат и с президента, и с партиите. Независимо дали ще има одобрение от едната, или от другата страна, когато е тихо, липсва публичност, разговори се водят", каза социологът.

След 9-месечната сглобка предстои да видим какви кампании ще излъчат партиите и как ще накарат избирателите да отидат да гласуват. 

"Намираме се в тестови период на изпитване на конституционните промени. Трудно е да гадаем какъв профил ще се заеме от различните министри в кабинета. В крайна сметка ще разберем съвсем скоро какъв ще е съставът. Който и министър да остане, това може да се използва като аргументация, че промените в Конституцията изискват по-голямо участие на парламента. Избирателите са се свили до изключително твърди ядра. Няма да има много възможност за привличането на избиратели, освен решилите твърдо да гласуват, без избори 2 в 1", коментира Йовчева.

За избирателната активност от ключово значение е дали изборите ще бъдат 2 в 1. Петкова посочи, че хората, които са политически активни, ще гласуват. “Партиите ще се опитат да привлекат гласуващи, ако изборите са на едни дати. Ние не сме изолирани от всичко, което се случва в ЕС, към нашите политически проблеми се намесват и други теми, които ще бъдат употребени по време на кампанията. За коалиция трябва да мислим след изборите. До голяма степен ГЕРБ и ДПС не се очаква да създадат коалиция. В момента, за да проведат някаква активна кампания, ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да са политически опоненти. Ние правим изборите, за да може след тях двете страни да разговарят. Ако страните откажат да се коалират след изборите, то пак оставаме с ПП-ДБ и ГЕРБ. Най-вероятно отново ще има конфронтация", заяви Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Политика
Важно е да знаем дали Нотариуса е сътрудник на МВР
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 седмици
Вече на mъnume (противо)коституционни промени тестови ли им викат ?!
14
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 3 седмици
А противоконституционните промени как ви се виждат за окрупняване на земята?
13
0
 
2
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 3 седмици
ВЕЧЕ ТАКА ЛИ СЕ ВАРИЧА НЕОЧАКВАНИЯ РЕЗУЛТАТ?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо не тестват себе си преди да се захващат?
11
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 10 "От къде ги намирате тези "разбирачи"" - ми най-:умните сред про'с'таците гласуващи за ЕС и НАТО.
10
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Мухахаха... И ако са некачествени, каква е процедурата да ги върнат? Егати про'с'таците са двата милиона неграмотни некадърници гласували за евроценности!
9
3
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Очаквам арест на Борисов и кабинетът Денков - Габриел ще остане да работи в оставка. Трябва да се концентрират върху рецидивите на тумора Радев. Празноглавчев няма да предложи състав на министерски съвет. Най много да му се обадят "от посолството" и да му кажат сори. Той беше единственият, който не се усети или наистина са го разкарали от сметната палата
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тя конституцията основен закон ли е или е учебна пушка за аматьори ,че да я тестваме дали работи?Там трябва да пипат само хора които знаят и могат,не некадърници.
7
1
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 3 седмици
От къде ги намирате тези "разбирачи"
6
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
България е в конституционна криза, това е мнението на специалистите.
5
0
 
11
 
! Отговори
стига бе преди 3 седмици
Не знаех, че Конституцията може да се променя, а след това да я тестваме дали работи или не. Това някаква бета версия ли е? От къде ги кОпате тия "експерти"?
4
1
 
12
 
! Отговори
маалатъ преди 3 седмици
"тестов период на конституционни промени" новото определение на Анархия!!! -))))
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Здравейте, африканци! Чалгария Култур Култур! Конституция Халогабало Боко премиер-мамун! Велик Чалгарийски Райх влезе в Африканския Шенген!
2
1
 
3
 
! Отговори
Десито преди 3 седмици
Как хубаво си стоя на поста само доизпирам тиквата а не дай си боже лоша дума да се каже за него.от Конституционния съд тези от Данс само правят лапденс на тиквата.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Честно казано на народа му омръзна от промените гласувал съм за всички партии в България едни и същи лъжци аз искам "съда и прокуратурата да работят" обаче това не се получава всички са невинни сега ще гласувам за този който обещае че ще легализира тревата ако ще и партията на путин да е.