По 75 лева допълнително за Великден за пенсионерите с до 526 лева

За целта са нужни 40 милиона лева
45
По 75 лева допълнително за Великден за пенсионерите с до 526 лева
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г., внесен от депутати от парламентарните групи (ПГ) на ГЕРБ-СДС Деница Сачева и Теменужка Петкова и от ДПС – Йордан Цонев и Станислав Анастасов. Предложението е за отпускане на великденска добавка в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсиите или сборът от тях, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2024 г., е в размер до 526 лв.  включително, колкото е и линията на бедност за тази година.

Вносителите отбелязват в мотивите към законопроекта, че за целта са нужни 40 милиона лева. Според разчетите средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. В мотивите се казва още, че ще бъдат подпомогнати за Великден около 534 000 пенсионери, предаде БТА.

Законопроектът беше приет с 13 гласа „за“ и пет „въздържал се“. Комисията отхвърли с шест гласа „за“, един „против“ и 11 „въздържал се“ законопроект на „Възраждане“ за отпускане на великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери, както и за осигуряване на средства и за коледни добавки в същия размер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Великденпенсионери
Още от Политика
15,6 милиона лева за ремонт в държавните спортни училища
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Коалицията ГЕРБ-ДПС работи
37
2
 
6
 
! Отговори
ДайвА преди 3 седмици
и комунистите тпи, дайвА. На цял живот лежалите, сега дайте да им дадем. Щото другите са будали. Бачкали са и не са били тарикати. Те са си такива и сега. Стискат зъби и плащат данъци, ток, вода. Ще минат и сега без тия 75 лв. Идват избори и гепирастите и карабините ще да го ду.
36
0
 
2
 
! Отговори
Ами преди 3 седмици
До Анонимен 37 Тези с 527лв. ще се надяват за някой друг Великден/надеждата крепи човека/!
35
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Грешка, повече от тези получаващи са мързеливци и криещи доходи, рядко има болни и други, дето заслужават. Можеше едно предприятие да открият с тези пари, а така - на вятъра. И откъде знаят, че нямат ренти и наеми, това са предимно тарикати. Крайно несправедливо.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А тезис 527 лв?
33
1
 
9
 
! Отговори
Не е честно преди 3 седмици
Защо ни делят?Църквата няма ли мнение?
32
4
 
3
 
! Отговори
Швайни Делю преди 3 седмици
Абе глупости-давайте ги на укрите-те са по-заслужили
31
6
 
6
 
! Отговори
Веско преди 3 седмици
До пенсионери с 45 години трудов стаж и пенсионирали се на 55. На 10 години ли почнахте да работите по 40 часа седмично, че май сте учили друга математика?
30
25
 
5
 
! Отговори
Костадин преди 3 седмици
Не се наядоха тези пенсии. Дано им приседнат тези пари, за които никога не са работили. Безполезни червии, които само смучат пари от работещите.
29
2
 
2
 
! Отговори
луд с картечница преди 3 седмици
До Анонимен 20 Значи,ти смяташ,че с празни приказки по форумите можеш да промениш нещо,така ли!?Да ти имам акъла!!!:)))
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 25........Да ти даде господ да разчиташ само на пенсията си и тогава ще видиш..като дойдеш на преломните години. А те идват бързо. Никой не иска пенсионери на работа, търсят млади, засукани. Не забравяй, че има и хора на легло-не ти прилича да дрънкаш глупости.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 26......ами хвърляте ги през прозорците бе...не си ли чел???
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 24....Ти си в грешка.Така се случи с миналогодишните великденски. Пак се даде на тези с ниски пенсии и това коментирахме, че пенсионери с по-висок доход в размер на стотинки не получихме. Запазила съм вестника в който пишеше, че на всички пенсионери са отпуснати великденски. И не завиждайте на пенсионерите.Работили сме по 45 години, за да сме с мизерни пенсии. А тези дето ги мятат през балконите, едва ли са от пенсии. Това са от продадени имоти. Някой ден и вие ще дойдете на нашето положение.
25
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чета коментарите и нямам думи..75 лв ви се свидят за хора които са работили за тази държава по 45 години и живеят в крайна нищета буквално на хляб и картофи,но не ви се свидят всеки месец всичките помощи които се дават на украинци,авганистанци и сирийци
24
8
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 3 седмици
Ти тотално си се объркал.Правителството не е казвало подобно нещо.То каза,че от 1.07 ще се вдигнат пенсиите на всички,и тези добавки сега могат да компрометират увеличенията.Обаче гербавите популисти се наложиха,защото идват избори и така си купуват гласове.
23
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пенсии изобщо не трябва да се дават.Пенсионерите каквото са си изработири отдавна е окрадено,при това пенсионерите гласуваха за и аплодираха крадците.Пенсиите дето ви ги дават ги крадат от моя труд и от бъдещето на моите деца.
22
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По добре да не им дават пари защото ги хвърлят през прозореца и така подпомагат престъпността. Въобще от пенсионерите нищо свястно не очаквайте. Пенсионер с пари е като луд с картечница
21
2
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 3 седмици
Ако идеш на граничната бразда с Турция/примерно/, ще има момент, в който с единия крак ще си в Турция, с другия в България.......та и тук така.
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А на тия пенсионери не им ли е унизително,че им подхвърлят трохички?Че години наред ги държаха на дъното и те мълчаха?
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И след това правителството най-нагло споменава, че на ВСИЧКИ пенсионери са дадени добавки. Ще си запазя линка за да им кажа какви лъжци са само. И каква е тази дискриминация? Значи те са пенсионери, а ние с малко по-високите пенсии не сме. Не ги е срам.