Румен Христов: След изборите ГЕРБ-СДС ще води преговори с ПП-ДБ

Този път трябвало да се подпише коалиционно споразумение
Обновена: 3 апр 2024 20:31 | 3 апр 2024 20:26, Камелия Цветанова
65
Румен Христов: След изборите ГЕРБ-СДС ще води преговори с ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

След изборите ГЕРБ-СДС отново ще води преговори с ПП-ДБ. Необходимо е този път да се сформира коалиционно споразумение между политическите сили, което да има ясно определени срокове. Това заяви председателят на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако погледнем манталитета на българина, той е свикнал да постига нещата по трудния начин. Очевидно е, че сега не можахме да изградим доверието, което трябва да има едно мнозинство, подкрепящо управляващото правителство и от тази гледна точка, когато не можеш да постигнеш съгласие, какво правиш? Питаш избирателите те по какъв начин ще те подредят в следващия парламент и пак започва трудното. Търсенето на допирни точки за едно проевропейско управление", каза Христов за Bulgaria ON AIR.

По негови думи причината за липсата на коалиционно споразумение, се крие в ПП-ДБ. В следващите преговори обаче ГЕРБ-СДС ще настояват за такова с описани срокове за определени реформи.

"Още от самото начало многократно обяснявахме каква е европейската практика, какъв е европейският път, как се постъпва там, как се записват реформите, които трябва да бъдат извършени, какви са сроковете, кой ще ги извърши. Това, страхувайки ПП-ДБ, да не накърнят на авторитета си, влизайки в едно такова коалиционно споразумение с ГЕРБ и ДПС, на чиито гръб те пораснаха като политическа формация, не им позволи да го подпишат", отбеляза председателят на СДС.

Според него влизането в коалиция с ДПС, не е добра идея.

"Създаването на правителство с една много креслива опозиция, не знам дали е най-доброто. Те ако имат 121 мандата или успеят да направят правителство на малцинството, няма проблем да управляват, а ние да бъдем в опозиция", подчерта Христов.

Той бе категоричен, че нито ГЕРБ, нито СДС са предлагали кадри за министри в служебното правителство на Димитър Главчев.

"Отговорността е негова, президентът също заяви, че няма да има намеса. Що се отнася до това дали ще останат министри е въпрос на избор на Главчев. Аз имам дълбоки резерви към тези, които подписаха декларация, че не желаят да участват в правителство на Габриел. Как не искаш да участваш в правителство на Габриел, а искаш да участваш в правителство на Главчев? Какво се промени за две седмици", попита Румен Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Румен Христов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Какво има да се правите на ощипани булки?Направо интимната сглобка да се явява като коалиция (Герб-СДС-ПП-ДБ-ДПС),че поне отсега и малкото останали заблудени да се оглеждат и да търсят друг за които да гласуват!Семейна двойка,а се явяват на конкурс за работа като отделни личности, хаха.Още от сега я разписвайте тази коалиционна харта и да се знае,че които гласува за Кирчо,гласува за Боко и Пеевски и обратното!Защото както електората на ПП-ДБ се отврати от тази сглобка същото стана и с герберите!
36
0
 
2
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Първият вариант: Герб, ДПС, ПП-ДБ = Сглобка-2. Втори: По малко вероятен но..., Герб и ПП-ДБ без прякото участие на ДПС в управлението, но със скрита подкрепа на едно евентуално правителство в ролята им на "Сиви кардинали", нещо което Депесарите умеят Майсторски. Третия вариант: Избори, най-вероятно през Есента. Коалиция между Герб и Възраждане няма да има, уверен съм на 101%.
35
0
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 1 месец
Към "нито един нормален" добави и честен човек. ГЕРБ е котерийна партия, много подобна на БКП преди 25 години. На много места ако не си член или симпатизант на ГЕРБ - няма живот зе тебе и семейството. Но вече се пропуква. 2024 година се чувства като 1989.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 30 Управлението на държавата не е само правитеслтвото. По-голямата част са комисии, регулатори и местни власти. Реформите се правят от парламента, не от правителството. И аха да стане нещо и ГЕРБ и ДПС развалят всичко - пряко или с проксита. И все пак в областа на финансите напреднахме като по чудо, въпреки рецесият в Европа и войната. Пенсиите за пръв път от 2009 година се увеличиха осезателно. Повечето заплати също.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За ГЕРБ няма да гласува никой нормален човек. На изборите ще се броят добитъците с тях ще се процедира по демократичен път.
32
4
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 1 месец
""""Без ППДБ няма как да стнат реформите с които да се рзвиваме по-добре.""" ---- Посочи ни в коя сфера на Икономиката "се развиваме добре" след 15 месеца пряко участие на ПП-ДБ в управление на държавата?!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До маалатъАми, не. Не схващам. Даваш теза, след това антитеза, при която щели сме да имаме "Сглобка 2 или нови избори през Есента". Какво точно би станало при тезата: ГЕРБ, Възраждане, ДПС..? Обясни.
30
13
 
6
 
! Отговори
Отруден Българин преди 1 месец
Надеждата ми за спасение на България е единствено в ПП-ДБ. Затова ще гласувам за тях
29
6
 
9
 
! Отговори
мечо преди 1 месец
ПП и ДБ няма да ги има в следващия парламент. ДБ работи изцяло против България. Сега са се насочили да спрът балкански поток . И България ще бъде ощетена от 700 милиона долара транзитни такси за година . При вече вкарана инвестиция в този проект. Ето така помагат на родината ни някои родоостъпници.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ-КТБ ОТИВА ПРИ АТАКА
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без ППДБ няма как да има правителство поради две причини. Външна: ППДБ дават легитимност на правитеслтвото пред външните партньори. Вътрешна: Без ППДБ няма как да стнат реформите с които да се рзвиваме по-добре. Без ППДБ сме зациклили на едно място от 15 години. Трябваше хората да го проумеят за последните 3-4 години. Лъжи, манипулации и клевети могат да вдъхнат самочувствие на хора, които изпитват интелектуални предизвикателства, но няма да помогнат.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СДС го няма от Годинииии Христов!! Кой си ти? Кого Представляваш???-:(
25
0
 
0
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
"""""И как няма да има избори при твоята "гениална" прогноза.""""" ------ Вземи прочети внимателно поста и пак коментирай!!! И тогава ако не схванеш шъ ти обясня.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ше правят правителство в изгнание .
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ше преговарят наученото в килията на бай ставри
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До маалатъИ как няма да има избори при твоята "гениална" прогноза. Как точно ще стане правителство?
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чичо Христо, ППДБЛБЛТ няма да имат и 13 депутата. Какви преговори те гонят? Какви пет лева?
20
3
 
3
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Герб, Възраждане, ДПС, ПП-ДБ и БСП. Това ще са партиите в следващия парламент според моята прогноза и имено в този ред. Но, ако ПП-ДБ се окаже втора или дори трета партия д///*** да ни е яко - ще имаме Сглобка 2 или нови избори през Есента!
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако махнете ППДБ и разбирате, че остава едно голяма нищо: интриганти, истерясали псевдопатриоти, номенклатурни шуробаджанаци, ченгесари и откровени корумпета. В ППДБ е истината, въпреки огромните лъжи и маанипулации.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СДС може да води каквото си иска. Ако иска и магаре да заведе при ПП-ДБ. ГЕРБ няма да води нищо с шарлатаните. Разбра, ли бай Христо? Ей, много ме нервира този, където говори от името на Борисов. Две букви изядох.