Румен Христов: След изборите ГЕРБ-СДС ще води преговори с ПП-ДБ

Този път трябвало да се подпише коалиционно споразумение
Обновена: 3 апр 2024 20:31 | 3 апр 2024 20:26, Камелия Цветанова
65
Румен Христов: След изборите ГЕРБ-СДС ще води преговори с ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

След изборите ГЕРБ-СДС отново ще води преговори с ПП-ДБ. Необходимо е този път да се сформира коалиционно споразумение между политическите сили, което да има ясно определени срокове. Това заяви председателят на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако погледнем манталитета на българина, той е свикнал да постига нещата по трудния начин. Очевидно е, че сега не можахме да изградим доверието, което трябва да има едно мнозинство, подкрепящо управляващото правителство и от тази гледна точка, когато не можеш да постигнеш съгласие, какво правиш? Питаш избирателите те по какъв начин ще те подредят в следващия парламент и пак започва трудното. Търсенето на допирни точки за едно проевропейско управление", каза Христов за Bulgaria ON AIR.

По негови думи причината за липсата на коалиционно споразумение, се крие в ПП-ДБ. В следващите преговори обаче ГЕРБ-СДС ще настояват за такова с описани срокове за определени реформи.

"Още от самото начало многократно обяснявахме каква е европейската практика, какъв е европейският път, как се постъпва там, как се записват реформите, които трябва да бъдат извършени, какви са сроковете, кой ще ги извърши. Това, страхувайки ПП-ДБ, да не накърнят на авторитета си, влизайки в едно такова коалиционно споразумение с ГЕРБ и ДПС, на чиито гръб те пораснаха като политическа формация, не им позволи да го подпишат", отбеляза председателят на СДС.

Според него влизането в коалиция с ДПС, не е добра идея.

"Създаването на правителство с една много креслива опозиция, не знам дали е най-доброто. Те ако имат 121 мандата или успеят да направят правителство на малцинството, няма проблем да управляват, а ние да бъдем в опозиция", подчерта Христов.

Той бе категоричен, че нито ГЕРБ, нито СДС са предлагали кадри за министри в служебното правителство на Димитър Главчев.

"Отговорността е негова, президентът също заяви, че няма да има намеса. Що се отнася до това дали ще останат министри е въпрос на избор на Главчев. Аз имам дълбоки резерви към тези, които подписаха декларация, че не желаят да участват в правителство на Габриел. Как не искаш да участваш в правителство на Габриел, а искаш да участваш в правителство на Главчев? Какво се промени за две седмици", попита Румен Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Румен Христов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СДС може да води каквото си иска. Ако иска и магаре да заведе при ПП-ДБ. ГЕРБ няма да води но с шарлатаните. Разбра, ли бай Христо?
16
0
 
8
 
! Отговори
избирател преди 1 месец
Губите мен и семейството ми като избиратели.Вече не сте ГЕРБ а някакви гъзоблизници.
15
1
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Верно ли Ристе? Ама сигурен ли си? Щото виждам,че Пеевски яко ви е Наел!-:) Кани се да " управлява" Без Вас!-:) А с ПП и ДБ след изборите!-:) Аз и много българи,ще заложим на тези избори на Друг играч!! Вие сте ни ясни!!! Време Е да отстъпите !!-:) Изненади ще има И на тези избори! И те няма да да във ваша полза!!!
14
0
 
7
 
! Отговори
КОЙТО СЕ Е ГУШНАЛ преди 1 месец
С ДПС Е ГУШНАЛ И БУКЕТА
13
2
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Ако българите мислят с главите си, то нито ГЕРБ, ДПС, нито пък ПП/ДБ биха влезли в следващия парламент!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво си го казвате, че да знам да не си хабя гласа за вас, като предния път. Гушкайте се с ППДБ-то, дано ви е добре. И дано стигнете дотам, де.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явете се с общи листи ве, стига сте подменяли вота на българите. Всики глас за дпс, герб и ппдб е галса за война и българи на фронта!
10
0
 
6
 
! Отговори
Алооо преди 1 месец
Председателят на СДС Румен Христов къде се беше скрил на последните преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ??????? СДС къде е в цялата картинка? Бойко Борисов ли не го пусна на преговорите, а прати Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян с Мария Габриел?!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо направо ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се явят заедно на изборите? Като една широка коалиция. Така избирателите ще знаят за кого гласуват и няма да се чустват излъгани след изборите.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преговори ще има, ако Шиши разреши! Уж коалицията е ГЕРБ-СДС, а на преговорите за правителство Румен Христов го няма никакъв, защото той не е никакъв фактор.А СДС е уродливо отроче на мафиота Луканов и марксиста Желев и отдавна е в политическото небитие!
7
3
 
11
 
! Отговори
Киро Тапиро преди 1 месец
Гласуваш за ГЕРБ, получаваш про100 киро.
6
0
 
9
 
! Отговори
Т'ВА НА ФОТОТУ преди 1 месец
Е НАЗНАЧЕНИЯ ЛИЧНО ОТ ДОГАН ПРЕД'АТЕЛ И ЕДИНСТВЕН ЧЛЕН НА СДС
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов на обед каза, че няма да търси ППДБ. Христов от името на кого говори?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така си мислиш.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До кога белокоси старци ще решават съдбата на следващите поколения ??? Би трябвало да има някакви ограничения . Или пенсия или изборни права . Ама не може и двете .
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дърт седесар комунист и пенция влачи и заплата влачи :)))
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой да те пита. Кой беше...